De enige zekerheid voor aandelenbeleggers

Nieuwsbrief SmartCapital

 

De enige zekerheid voor aandelenbeleggers

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

“De praktijk van het spelen op de aandelenmarkten voor kortetermijnwinsten is nu zo flagrant geworden, dat het kapitalisme hierdoor een slechte naam krijgt, waardoor de overvloed aan goederen en vrijheden die enkel het kapitalisme kan geven, onder druk komt te staan.”

Dit is een citaat van Charlie Munger, de sidekick van superbelegger Warren Buffett, uit januari 1984.

Het zou echter ook een citaat kunnen zijn van vandaag, want het is een fascinerend idee van Munger. Hij geeft immers hiermee aan hoe hij denkt over het kortetermijndenken dat onze financiële markten tegenwoordig steeds meer beheerst.

Het probleem stelt zich nog veel scherper wanneer de financiële markten al een forse rally achter de rug hebben, zoals vandaag. Je mag immers aannemen dat de grote bull market begon in maart 2009, en dat we dus al 8 jaar ver zijn. Ik merk dan ook regelmatig in mijn mailbox dat beleggers hun gedrag beginnen te veranderen. Ze beginnen meer en meer op korte termijn te handelen, in een poging om nog wat winst te genereren.

Is dat een goede tactiek?

Zelden of nooit.

En waarom?

Omdat je dan niet kan profiteren van het fenomeen van de rente-op-rente.

Op een bepaald moment opperde Munger zelfs dat er een belasting van 70% moet worden geheven op beleggingen die minder dan 5 jaar worden aangehouden. Dat klinkt natuurlijk een beetje sterk, maar het geeft wel aan hoe Munger en Buffett denken over kortetermijnbeleggingen.

Buffett had al eens gezegd dat beleggers in aandelen nooit aandelen mochten kopen indien ze niet zouden kopen als de beurs tien jaar zou sluiten.

Op die manier wordt beleggen in aandelen een beetje zoals een vastgoedbelegging. Daar ga je toch ook niet elke maand, laat staan elke dag, een makelaar laten langskomen om je eigendom te schatten?

Laten we met aandelenbeleggingen dus op dezelfde manier werken: een resolute focus op de lange termijn, waarbij je superieure bedrijven uitkiest en liefst lang bijhoudt.

Zoals Buffett al eens zei: “my favourite holding period is… forever.”

Wil dat zeggen dat we bij SMART Capital nooit verkopen?

Natuurlijk niet, ook winst nemen zit in onze strategie.

SMART Capital kan je wel helpen om je aandelenbeleggingen op een verantwoorde manier te doen. Al te vaak moeten beleggers immers vaak worstelen met hun eigen emoties. Ook op dat gebied ligt onze toegevoegde waarde bij SMART Capital: dankzij mijn eigen ervaring van bijna 20 jaar op de beurzen, kan ik je helpen om je te beschermen tegen euforie, en om gebruik te maken van dieptepunten op de markt.

Op die manier ben je andere beleggers, die minder goed gewapend zijn tegen de grillen van de markt, net een paar stapjes voor. Zorg er dus voor dat je geen slachtoffer wordt van de markt, maar word een echte meester-belegger.

Enkel op lange termijn kan je succes boeken met aandelenbeleggingen.

Gaan we samen voor succes?
 

JA, WE GAAN ER SAMEN VOOR!

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg