Ik ken geen betere beleggingen dan aandelen

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Ik ken geen betere beleggingen dan aandelen

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Vandaag wil ik het eens over een typisch marktfenomeen hebben. Neem nu de Japanse beurs. Al sinds de late jaren 80 zit die in een berenmarkt, enkele forse heroplevingen niet te na gesproken.

Beleggers in deze markt zijn het ondertussen helemaal beu geraakt. Ze zijn helemaal murw geslagen.

Je zou denken dat niemand op de Japanse beurs een rooie cent heeft verdiend. Dat geldt zeker voor wie in de verkeerde aandelen heeft gezeten, want die heeft de hele rit naar beneden meegemaakt, en ook belegd in de zogenaamde ‘zombie bedrijven’. Dat zijn bedrijven die in feite al klinisch dood waren, maar door de Japanse overheid kunstmatig in leven werden gehouden. Rendement = nul.

Japanse aandelen staan lager dan in 1989. Aauwtsch!

Op de onderstaande grafiek wil ik even aantonen dat het in Japan heus niet altijd kommer en kwel is geweest voor iedereen.

 600_sc1.jpg

Wat toont deze grafiek aan? Wel, je ziet de performance van Japanse ‘value’ aandelen, afgezet tegenover de brede index, de Topix.

Er zijn verschillende klassen van value-aandelen te zien. Het minst goed hebben de heel grote bedrijven het gedaan. De beste prestaties werden neergezet door de kleinere value bedrijven.

Maar los van de grootte van het bedrijf in kwestie, is de boodschap hier wel heel erg duidelijk: value outperformet (tijdens een berenmarkt).

Ook nu is het niet uitgesloten dat we de komende jaren weer eens moeilijkere tijden gaan meemaken op de beurs.

Niemand heeft een glazen bol, ook wij niet.

De beurzen zijn immers niet spotgoedkoop meer. Maar we houden ons niet bezig met het voorspellen van macro-economische indicatoren, of met ‘de beurs’.

Want die bestaat niet, ‘de beurs’. Wat wél bestaat, zijn individuele bedrijven.

Wie als belegger naar de brede markt kijkt, zonder een onderscheid te maken tussen bedrijven, kan het nooit beter doen dan de markt, laat staan een mooi rendement halen.

Ik denk dat de boodschap die de bovenstaande grafiek geeft, heel duidelijk is.

Value doet het beter dan de brede index, en beschermt beleggers tijdens een berenmarkt.

Laat je niet gek maken door de stijgingen van de technologie-aandelen of biotechbedrijven zonder substantie.

Dat is het gouden principe van de value-beleggers: iets kopen wat lager gewaardeerd is dan de markt, zodat je een bedrijf dat €1 waard is, kan kopen voor €0,50 of zelfs lager.

Op die manier betaal je niet voor de opgeklopte verwachtingswaarde die er vaak in ‘populaire’ aandelen zit.

Maar zei een groot belegger eens niet dat beleggen saai moet zijn, zoals het zien groeien van gras? Precies. Bij SMART Capital voegen we aan deze beproefde strategie nog een extra dimensie toe. Buiten de waardering van een aandeel, kijken we ook nog naar levensbelangrijke factoren zoals de groei van het business model, de kwaliteit van het management, de producten.

De doelstelling ligt torenhoog: goedkope topaandelen kopen die de leiders zijn in hun markt. Op die manier win je dubbel: je verdient een hoge risicopremie, en hebt bedrijven in portefeuille die gewoon kwalitatief beter zijn dan gemiddeld.

Ik ben ervan overtuigd dat onze modelportefeuilles net die aandelen herbergen die de komende jaren wel eens een sterke outperformance kunnen laten zien. Zodat u zich niets hoeft aan te trekken van de markten, maar gewoon de kwaliteiten van die toppers kunt laten bovendrijven.

Geen haastig trading gedoe, maar geduld oefenen tot de waarde naar boven komt. En in veel gevallen ook nog eens een mooi dividend opstrijken.

Betaald worden om te wachten, noemen ze dat op de beurs.

Lijkt het je wat?

Onze trackrecords zijn transparant en onze enige bron van inkomsten zijn abonnementsgelden. Dat maakt ons 100% onafhankelijk van eender welke partij dan ook.

Benieuwd over welke bedrijven het gaat?

Sluit dan vandaag nog een abonnement af op SMART Capital.

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg