Tijd van zaaien en tijd van oogsten

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Tijd van zaaien
en tijd van oogsten

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Bij het beleggen, is er net zoals in de natuur een tijd van zaaien en een tijd van oogsten. Tussen deze twee periodes in moeten we het onkruid wieden. 

Mentaal gezien is de tijd van het zaaien het makkelijkste. Er is vanalles goedkoop te koop en het enige dat je moet doen is de beste bedrijven er uit halen. 

Dan komt de periode van het wachten, “het gras zien groeien”, zoals Paul Samuelson ons leerde. Ik weet niet hoe het er in uw gazon uitziet, maar hier bij mij thuis moet ik daar regelmatig het onkruid en het mos tussenuit halen. In een beleggingsportefeuille is dat niet anders. 

Deze periode is vaak ook een mentaal moeilijke periode. Je wilt vaak nog veel meer actie hebben. Je zou zaken willen kopen en verkopen. 

Maar dan komt de echte uitdaging, namelijk de tijd om te oogsten. Deze periode is er één waar je in een constante tweestrijd zit. Zou ik nu al de vruchten plukken? Zijn ze al helemaal rijp? Wat als ik nog iets langer wacht, worden ze dan nog groter? 

In tegenstelling tot de plant- en oogstseizoenen, welke vaak min of meer vast zijn rond dezelfde periodes, heb je op de beurs geen idee wanneer het het juiste moment is. 

Als je te vroeg plukt, dan heb je wel een sappige hap, maar misschien veel minder dan dat je nog even had gewacht. Wacht je te lang, dan kan het zijn dat je op een ochtend ziet dat alles ineens rot is geworden. 

Als waardebelegger ben ik redelijk eigenzinnig en overtuigd van mijn manier van werken. Ik moet me niet meten met fondsbeheerders op korte termijn. Ik hou de lange termijn voor ogen. 

Maar... 

In welke periode zitten we nu? Duidelijk niet meer om te planten, maar zitten we nog in de afwachtende groeiperiode of eerder al in het oogstseizoen? 

Enkel achteraf zullen we hier de exacte tijd van kunnen definiëren. De essentie is dat de beurskoersen van vele aandelen vandaag niet meer genoeg veiligheidsmarge bieden, en dat is uiteraard het enige dat telt. 

De waarde van mijn adviezen vandaag is dan ook niet te vinden in de nieuwe koopkandidaten maar eerder het nuchter benaderen van de cijfers en de verkoopadviezen. Laat je ook niets wijsmaken door de vele berichten die in je mailbox belanden met de volgende hete kooptip overladen met superlatieven, de koopjesperiode is al achter de rug. Wat we nu vinden van koopkandidaten is zelden heet, maar eerder lauw. 

Ik ga verder met aan- en verkopen zoals ik altijd al heb gedaan, met het oog op de lange termijn en ongeacht de performance op korte termijn. Met die methode behaalde ik de afgelopen 13 jaar mooie tot zeer mooie resultaten. 

Om een lang verhaal kort te maken, de afgelopen weken heb ik al meerdere verkoopadviezen geschreven en weinig koopadviezen. Niet dat ik opeens lui ben geworden, integendeel, maar gewoon omdat de cijfers dit aangeven. 

Daarnaast heb ik de afgelopen twee weken de oliesector onder de loep genomen en al de beweringen van de experts afgewogen tegen de cijfers en resultaten die we vinden bij de bedrijven. Het resultaat hiervan stuur ik u binnenkort toe. 

Nu al benieuwd naar deze analyse? Sluit dan vandaag nog een abonnement af op SMART Capital. U treft de gehele analyse aan in de laatste nieuwsbrief die sinds deze week gepubliceerd staat op de website.

 

600_button_abonneer_hier.gif 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg