Lachen geblazen.............

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Lachen geblazen

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

De eerste uren van mijn dag spendeer ik aan lezen. Ik lees enkele kranten, artikels over de bedrijven die we in onze selectie hebben, sectoranalyses,... 

Af en toe krijg ik dan de vraag van mijn vrouw rond een uur of negen, moet je niet beginnen werken, terwijl ik dus eigenlijk al bezig ben van 7 uur. 

Vanochtend deed ik er extra lang over. Naast enkele interessante artikelen over de offshore drilling industrie (meer hierover in de brief van volgende week, deze week gaat de focus naar twee nieuwe bedrijven in onze Value Indexing selectie), kon je ook allerlei doemberichten terugvinden.

Door de recente daling van de technologie-aandelen zou de langverwachte daling zijn aangebroken. De crash is nabij! Volgens Jim Rogers zal de crash ongezien groot zijn (klik hier voor de video op Youtube).

Als je al deze artikels leest en hoort hoe erg het allemaal zal worden, dan zit er maar één ding op. Verkoop alles en start met het planten van aardappels en groeten in je tuin. Misschien dat een koe voor de melk en enkele kippen voor de eieren ook een goed idee zijn. Koop jezelf wapens (twee dikke vrienden Smith & Wesson) om dit alles te verdedigen.

Je merkt dat ik al die doemberichten niet echt volg. Vaak zijn het commerciële berichten die inspelen op uw angst om hun diensten af te nemen. Zij zullen u door deze storm begeleiden.

Daar doe ik niet aan mee, ik hou het simpel. Ik laat namelijk de beurskoersen en de intrinsieke waarde van de bedrijven mijn gids zijn. Die cijfers zorgden ervoor dat we in deze eerste twee weken van juni nu al 5 bedrijven uit onze selectie hebben verkocht. We verzilveren een deel van onze winst. 

Zo werd er terug een cashpositie opgebouwd van 25% van de portefeuille, en zoals het er nu voor staat, kan dit nog oplopen.

Ik hoop dan ook dat de doemdenkers gelijk krijgen, want dan staan wij klaar om enkele mooie bedrijven op te pikken. We hebben al enkele spotgoedkope bedrijven in portefeuille van vergruisde sectoren zoals offshore drilling en landbouw, maar bij een algemene crash kunnen we deze aanvullen met enkele topbedrijven.

Daarnaast wil ik ook nog even wijzen op mijn voorspellingen die ik traditioneel maak in het eerste nummer van het jaar...
 


                                                                                         Datum 03-01-2017

Lachen geblazen   

De voorspellingen van dit jaar heb ik extra gedetailleerd gemaakt zodat we samen op het einde van het jaar in nummer 48 er smakelijk mee kunnen lachen. 

Zoals ik al schreef is dit een goede les in nederigheid. En als ik ze toch allemaal juist blijk te hebben, dan verwacht ik dat iemand dit meldt aan een krant en dat jullie me vanaf dan aanspreken met Ziener Sam.

Concreet voorspel ik voor de Eurostoxx 600 dit jaar een licht negatief resultaat. Ik geef me de ruimte tussen -1% en -4%. Om de kans op mislukken van de voorspelling nog wat te vergroten, ga ik nog wat gedetailleerder. Het moet plezant blijven!  

Ik verwacht dat de beurzen tot aan de zomer gaan stijgen. Wanneer duidelijk wordt dat er geen politieke verandering is of Griekenland terug op de voorgrond treedt of een bank omvalt, dan gaat de +/- 8% winst die werd gemaakt er volledig terug af en duiken we tegen de herfst naar -8% om dan licht terug te herstellen tijdens de eindejaarsperiode.

.... Ook hier een heel gedetailleerde voorspelling: Ik zie de S&P500 tot aan de zomer stijgen, minder sterk dan Europa, maar nog goed voor een stijging van 8%. 

Ook de S&P zal dan dalen in de zomer en herfst om het jaar uit te gaan met een winst van 1% tot 3%. 


  

En kijk eens wat deze beide indexen tot op heden hebben gehaald, jawel 8,5%. De glazen bol en tarotkaarten zijn reeds besteld............

Nog enkele maanden wachten en we kennen het resultaat, maar voor nu ben ik zeer tevreden dat ik voor deze maand twee aandelen heb gevonden. Een klein Frans bedrijf dat in het midden van haar cyclus lijkt te zitten, maar hier niet naar is geprijsd en een Canadees bedrijf waar we het gezelschap hebben van de vierde rijkste man van Canada. 

Benieuwd naar deze bedrijven? Sluit dan vandaag nog een abonnement af op SMART Capital. U treft de analyses aan in de laatste nieuwsbrief die sinds gisteren gepubliceerd staat op de website. 
  

600_button_abonneer_hier.gif 

 

Uitgevoerde verkooporders 

Zoals steeds kochten of verkochten we ten vroegste de dag na de publicatie in dit geval woensdag 7 juni. 

Hunter Douglas (HDG, Euronext, €81,19) kwam in onze portefeuille in augustus vorig jaar aan €45,92. Op 7 juni ging deze uit onze selectie aan €81,47. De winst op deze positie bedraagt 77,4%. 

Akzo Nobel (AKZA, Euronext, €77,11) kwam in onze portefeuille eind januari van dit jaar aan €63,38. Op 7 juni ging deze uit onze selectie aan €75,68. De winst op deze positie bedraagt 19,4%. 

Best Buy (BBY, NYSE, $57,12 ) kwam in onze portefeuille in november van vorig jaar aan $40,45. Op 7 juni ging deze uit onze selectie aan $59,38. De winst op deze positie bedraagt inclusief netto dividenden 47,7%. 

BHP Billiton (BHP, NYSE, $35,08) is een langer verhaal. Deze werd de eerste maal door Bart opgenomen in de SMART Capital selectie in september 2012 aan $68. Of er tussentijds transacties zijn gebeurd heb ik spijtig genoeg geen gegevens van. Wel volgde er later een afsplitsing van het bedrijf South32. 

Later, in september 2015, kocht ik een positie in BHP aan $32,84 en nog een half jaar later, in maart 2016, kocht ik bij aan $25. Daarom zal ik in het trackrecord ook drie verschillende lijnen van BHP opnemen. 

De eerste lijn, de selectie van 2012, werd aangekocht aan $68 en op 7 juni verkocht aan $35. Inclusief netto dividenden en de cash die we ontvingen van de verkoop van South32, bedraagt het verlies op deze positie 35,8%. 

De tweede lijn, mijn aankoop van september 2015, aangekocht aan $32,84 en verkocht aan $35 levert inclusief netto dividenden een magere winst op van 9,2%. 

De derde lijn, de extra aankoop in maart 2016 aan $25 en verkocht aan $35 levert inclusief netto dividenden een winst op van 42,6%. 
  

600_button_abonneer_hier.gif 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg