"Koop alle aandelen onder $1"

Vandaag wil ik je het verhaal vertellen van een man van zeer bescheiden afkomst die opgroeide in een kleine gemeenschap in de VS.

Hij begon met niets maar slaagde erin om een niet onaardig fortuin te verzamelen.

Toen hij in 1992 met pensioen ging, was hij $400 miljoen waard.

Volgens Money Magazine is hij zelfs de beste belegger van de afgelopen 100 jaar (nee, ik heb het niet over Warren Buffett!).

Ik kan begrijpen waarom.

Wie $10,000 investeerde in 1954 bezit vandaag $8,5 miljoen.

Blijf lezen, ik vertel je zo meteen zijn “geheim” om uitzonderlijke winsten te realiseren met aandelen.

Maar eerst iets meer over zijn uitzonderlijke leven. Ik heb het over John Templeton, die paar jaar geleden op 95-jarige leeftijd het leven liet.

Templeton’s werd rijk door aandelen te kopen wanneer anderen verkopen. Hij kocht wanneer het pessimisme maximaal was.

Zijn eerste grote slag sloeg hij in 1939. De beurs was zich net beginnen te herstellen van de depressie van de jaren ’30 … toen de koersen opnieuw halveerden!

De angst voor een nieuwe wereldoorlog zat er goed in bij beleggers. Aandelen werden gedumpt.

Templeton rook zijn kans. Hij leende $10,000 van zijn toenmalige baas en gaf zijn broker instructies om 100 aandelen te kopen van ieder bedrijf waarvan de koers minder dan $1 noteerde.

In totaal ging het om 104 verschillende aandelen, waarvan er 37 reeds het faillissement hadden aangevraagd.

Vier jaar later kreeg hij $40,000 voor zijn aandelen. Slechts 4 werden waardeloos. De aandelen van één van de spoormaatschappijen die hij kocht, stegen zelfs met een onvoorstelbare 3,900% in waarde!

Het begin van Templeton’s fortuin was gemaakt en in de daaropvolgende decennia krijgen we het éne voorbeeld na het andere waar Templeton een vermogen verdient door te kopen bij extreem pessimisme.

Hij ontdekte als eerste het land van de rijzende zon: Japan! Begin jaren ’60 werden aandelen er verhandeld voor amper 4 keer de winst terwijl de economische groei tegen de 10% aanleunde. Aandelen gingen maal 36 vooraleer een hoogtepunt te bereiken in 1989.

Toen begin jaren ’80 BusinessWeek uitpakte met de legendarische cover “The Death Of Equities” kon Templeton zijn geluk niet op.

Aandelen noteerden amper boven de boekwaarde en de Dow Jones kon in de komende jaren makkelijk maal drie. Hij kocht onder andere aandelen van Ford die verhandeld werden voor iets meer dan $1 per stuk.

Maar ook recenter liet Templeton zich opmerken door zijn neus voor value. Hij wist als geen ander dat de waarderingen van internetbedrijven begin 2000 niet stand konden houden en ging short op een aantal hoogvliegers.

Hij mikte op de ondergang van 84 verschillende bedrijven voor een totaalbedrag van $185 miljoen. Hij hield er een winst van $90 miljoen aan over!

En toen even later enkele vliegtuigen de WTC-torens onderuit haalden, was opnieuw het punt van maximaal pessimisme bereikt. Wanneer de beurs op 17 september eindelijk weer open ging, was Templeton daar om aandelen te kopen van luchtvaartmaatschappijen.

Hij investeerde in American Airlines, Continental Airlines en US Airways en realiseerde enkele maanden later al winsten van respectievelijk 61%, 72% en 24%. Typisch Templeton.

Maar wacht!

Ik zou je Templeton’s geheim nog vertellen, toch? Volgens zijn biografie “Investing The Templeton Way” werd hij sterk geïnspireerd door Benjamin Graham’s boek “Security Analysis”.

Inderdaad, precies hetzelfde boek waaraan ook Warren Buffett zijn miljarden te danken heeft. En talrijke andere superbeleggers.

Templeton’s succes als belegger is makkelijk te verklaren. Hij is een value investor pur sang. Iemand die probeert om aandelen te kopen voor minder dan de werkelijke waarde. Een strategie die we ook bij SMART Capital nu al enkele jaren succesvol toepassen.

Kijk, ik weet dat de succesverhalen van superbeleggers zoals Warren Buffett en John Templeton inspirerend werken. Maar laat dat geen reden zijn om onze publicatie een faire kans te geven.

Value investing is misschien niets voor jou.

Ik weet uit ervaring dat er nogal wat beleggers rondlopen met een korte termijn mentaliteit.

Ze kopen een aandeel en verwachten dat het de volgende dag al 10% hoger noteert. Of ze panikeren wanneer de koers tijdelijk wat in waarde daalt.

Als jij je hierin herkent, heb ik liever dat je niet abonneert.

Ik ben enkel op zoek naar lezers die overtuigd zijn dat value investing op langere termijn de beste resultaten oplevert.

De aanbevolen aandelen kunnen natuurlijk meteen na ons advies als een speer omhoog gaan. De aandelen die we aan je voorstellen zijn stuk voor stuk sterk ondergewaardeerd en wanneer de massa ze ontdekt, levert dat vaak bijzonder sterke koersstijgingen op.

Maar verwacht niet dat het iedere keer gebeurt wanneer we een aankoopadvies geven. Soms is het noodzakelijk het nodige geduld aan de dag te leggen.

Maar nogmaals. Ik verwacht niet dat je nu reeds beslist of SMART Capital iets voor je is. Daar is later nog altijd tijd voor.

Als je mijn uitnodiging aanvaardt, krijg je de komende 10 nummers op proef toegestuurd.

Indien je tijdens deze periode besluit dat onze publicatie niet voldoet aan je verwachtingen, laat het mij dan weten en je abonnementsgeld wordt meteen teruggestort. Vaak dezelfde dag nog!

Indien akkoord, laat het mij dan even weten via deze pagina