Zo respectloos

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Zo respectloos

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Vorige week las ik een nieuwsbericht waardoor ik oprecht teleurgesteld was in een bedrijf en haar bestuur, Colruyt.

Misschien kennen jullie het verhaal al, van hoe ik een (waarde) belegger ben geworden.

In 1999 volgde ik enkele cursussen aan de Belgische Kamer van Rekenplichtigen in Antwerpen. Tijdens één van deze cursussen werd een studie gemaakt van twee bedrijven. De door fraude failliet gegane keten van videotheken Superclub en de Belgische supermarktketen Colruyt.

Of kortweg een slecht bedrijf vergeleken met een goed bedrijf.

Voor mij was dat een “aha”-moment, waarbij ik wist dat ik met deze kennis nog heel veel zou doen. Dit was het moment dat ik me gestort heb op beleggingslectuur en alles wat ik maar kon leren over de beste beleggers op deze aarde, en dus eigenlijk de reden dat u vandaag deze tekst leest.

Direct na deze cursus kocht ik aandelen Colruyt (november 1999). Spijtig genoeg niet veel, want ik was nog te jong om al een kapitaal te hebben opgebouwd. Letterlijk 100% van mijn portefeuille bestond uit Colruyt.

Hoewel dat natuurlijk niet erg verstandig was, heeft het me geen windeieren gelegd. Ik bleef aandeelhouder tot december 2015. Op 16 jaar tijd ging de koers x4 en kreeg mijn originele inleg ook nog eens in dividenden betaald. Een jaarlijks rendement van 10,6% over de dot.com crisis, de aanslag op de Twin-Towers en de financiële crisis van 2008 heen. Een periode waarin de BEL-20 ter plaatse bleef trappelen (exclusief dividenden).

Kortweg als je een aandeel 16 jaar lang houdt, dan mag je toch een trouwe stabiele en verankerende aandeelhouder worden genoemd?

Maar wat las ik vorige week, Colruyt gaat aan haar referentie-aandeelhouders, de familie Colruyt en Sofina een “stabiliteitspremie” uitbetalen. Ze gaan zichzelf 1% van de winst uitkeren omdat ze als referentie-aandeelhouders op lange termijn in het kapitaal aanwezig zijn.

Hoe noem je dan 16 jaar? Is dat niet lang genoeg? Waarom enkel voor de twee referentie-aandeelhouders? Waarom niet voor de andere lange termijn aandeelhouders? 

Omdat Sofina en de familie Colruyt samen ongeveer 57% van de aandelen bezitten, is de stemming over deze premie ook slechts een formaliteit. Voor mij is het echter een teken van gebrek aan respect voor hun trouwe aandeelhouders (die ja ook nog trouwe klant waren). 

Als kleine aandeelhouders lijken we steeds meer een last en zijn we enkel nog goed om als kopers te dienen als ze zelf willen cashen. In het nummer 25 schreef ik zo ook nog over Sapec, Duvel-Moortgat,.. 

Ik ben echt teleurgesteld en als ik mijn aandelen nog niet verkocht had in 2015, dan vlogen ze vandaag onmiddellijk eruit.

Daarentegen heb ik voor deze week wel een nieuw bedrijf gevonden voor onze Deep Value & High Quality selectie, waarbij we opnieuw ons vertrouwen leggen in de eigenaars/management. Spotgoedkoop lijkt het niet, maar de insiders kopen aan dezelfde prijs, en in mijn ogen wordt de potentiële groei door de markt onderschat. 

Klik hieronder op de rode button om uw abonnement te activeren en alles te weten te komen over mijn nieuwe aandelentip. 
  

600_button_abonneer_hier.gif 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg