Naakt zwemmen

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Naakt zwemmen

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Ik heb geen idee hoeveel keer ik het al over de geldkraan van de ECB heb gehad, maar het is zeker te veel.

Ook nu zijn ze nog niet van plan om het drukken van geld te stoppen. Dit heeft ondertussen niets meer te maken met het stimuleren van de economie, maar wel met het rechthouden van de met schulden overladen overheden die net als een verslaafde regelmatig een shot nodig heeft. En ook de duurdere euro helpt natuurlijk niet.

Als spaarder wil dit zeggen dat cash aanhouden of het op je bankrekening zetten, gelijk staat met armer worden. Zoals ik enkele weken geleden al schreef, zie je op dit ogenblik al ongelukken gebeuren door mensen die op zoek zijn naar rendement.

Vaak maken ze het zich ook veel te moeilijk. Ze zoeken exotische producten op of lopen achter waanzinnige rendementen aan, terwijl het zo simpel kan zijn. Beleg gewoon in aandelen.

Het meest verbazende voor mij blijft nog steeds de hype in de cryptocurrencies. Gisteren heb ik, omdat zoveel mensen er al naar keken, naar Banking on Bitcoin gekeken op Netflix.

Ook na dit te zien, en na talloze discussies met gelovers in deze munten, blijf ik nog steeds tot dezelfde conclusie komen. De blockchain technologie zal een ware revolutie teweeg brengen. Het zal de manier waarop wij werken met onze banken, verzekeringen en onderling, drastisch wijzigen.

Ik geloof ook dat er op een bepaald ogenblik een munt zal ontstaan waarin we wereldwijd kunnen handelen zonder valutakosten en dergelijke. Maar of dit één van de huidige digitale munten zal zijn, dat denk ik niet.

Zoals vaak is het niet de eerste nieuwe uitvinding, of zelfs het beste product dat uiteindelijk doorbreekt, denk bijvoorbeeld aan VHS of Windows,...

Het product dat zorgt voor het grootste netwerk-effect, met andere woorden het snelst kan doordringen in gebruik, is het product dat wint, en dit hangt soms af van kleinigheden. Zo won VHS de strijd met Betamax omdat op VHS wel porno werd toegelaten. 

Vermits Bitcoin al 9 jaar bestaat en je na al deze tijd nog steeds bijna nergens iets kan aankopen met Bitcoin, vrees ik dat dit kalf al verdronken is (de video van iemand die een week lang van Bitcoin probeerde te leven is een aanrader!). 

De realiteit is dat de overheden uiteindelijk hier hun grip op zullen houden. Hoe gaan ze anders kunstmatig inflatie in stand houden? Inflatie is de enige manier om onder hun schulden uit te geraken. Stel je voor dat de schulden van deze overheden in Bitcoin waren,... Elke overheid was opslag failliet na deze stijging.

 

De bedrijven 

Bij de bedrijven zien we een ander effect. Ook zij profiteren van enorme lage kostprijs voor kapitaal. Obligaties uitgeven of lenen bij de bank kan tegen belachelijk lage tarieven. 

Sommigen maken er gretig gebruik van om hun winsten op te krikken en zelfs eigen aandelen in te kopen om zo de aandeelhouder te plezieren. Ook overnames zijn hierdoor heel aantrekkelijk geworden, zelfs overnames van minder goede bedrijven, want als je kan lenen aan 2%, dan is een winst van 2,2% voldoende om extra winst te creëren,... Hetzelfde geldt voor minder aantrekkelijke activiteiten zelf uitbouwen. 

Bedrijven die eerder conservatief zijn, hun schulden onder controle houden en voornamelijk ook kijken naar het rendement van hun investeringen, blijven nu vaak achter op hun meer avontuurlijke collega’s. 

De uitspraak van Warren Buffett “Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked” is er één waar ik de afgelopen tijd vaak aan moet denken. 

Deze conservatieve bedrijven zijn de bedrijven die mijn voorkeur genieten. Zeker in de huidige markt waar de bedrijven niet meer goedkoop zijn. Spijtig genoeg zal het pas op langere termijn zijn dat de echte waarde van hun conservatief beleid zal boven komen. 

Tot dan is voorzichtig beleggen, met een oog voor de risico-rendementsverhouding de boodschap. 

Klik hieronder op de rode button om uw abonnement te activeren en alles te weten te komen over mijn nieuwe conservatieve aandelentips. 
  

600_button_abonneer_hier.gif 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg