Tijd van oogsten

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Tijd van oogsten

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

In het verleden heb ik waardebeleggen al eens vergeleken met een moestuin. Voor de mensen die me kennen een zeer vreemd gegeven, want hoe vol met passie ik ben over (waarde)beleggen, zo’n grote hekel heb ik aan werken in de tuin. Maar dat is naast de kwestie, want er zijn wel heel mooie parallellen te maken.

Net als bij het tuinieren, planten wij als beleggers onze zaadjes/centjes in de hoop dat deze uitgroeien tot mooie bloemen, groenten of fruit. 

We verzorgen deze plantjes met liefde. In de plaats van water en mest te gebruiken, leren wij onze bedrijven van binnen en van buiten kennen, en herinvesteren we onze dividenden. 

We brengen het nodige geduld op en houden onze plantjes goed in het oog. Bladluizen of ander ongedierte bestrijden we (= fout management via jaarvergaderingen,...). Indien nodig, als een plantje niet is wat we er van verwachten en het op onkruid begint te lijken, dan wieden we het en planten we een nieuw zaadje of geven we onze andere plantjes extra ruimte en zuurstof.

Ook in de moestuin is het harde werk het bewerken van de grond, het uitzoeken van de juiste zaden en het planten. Bij beleggen is ook het zoeken van de juiste aandelen die kwalitatief sterk genoeg zijn, voldoende groeipotentieel hebben en dan ook nog goedkoop genoeg zijn, een hele klus.

Ook tijdens de tijd in onze portefeuille vragen de bedrijven onze aandacht en opvolging om te zien of er niets voortijdig “rot” begint te worden. Sommige plantjes leveren vruchten af na één seizoen, bij andere is het een proces van meerdere jaren. Sommige plantjes moeten we ieder jaar opnieuw planten (=koerswinst), maar een appelboom werpt jaren haar vruchten af (=dividenden).

 

Cash is ook een optie

Maar dan komt het moment waarop zoveel mensen met een moestuin helemaal anders reageren dan de meeste beleggers.

Als de tijd komt om te oogsten, zijn de meeste tuiniers net heel blij. Eindelijk kunnen ze profiteren van hun harde werk en zorg. Ze oogsten hun groenten en fruit en ze zorgen ervoor dat ze deze zolang mogelijk kunnen bewaren of verwerken ze tot andere producten, zodat ze kunnen blijven genieten van hun hard labeur. Tot de tijd komt om opnieuw te planten en te zaaien.

Maar wat zien we bij beleggers? Als de tijd komt om te oogsten, dan worden ze terughoudend. Zou ik dit aandeel wel verkopen? Ik heb niets anders op het oog. Geld brengt niets op, waarom zou ik dat dan aanhouden? Geef mij dan maar het dividend, zelfs al is het bedrijf wat overgewaardeerd. Met een groei aan dit tempo haalt de waarde de koers wel weer in,... .

Zo zijn er tientallen of niet honderden redenen te bedenken om vandaag je aandelen toch te houden. Het probleem is echter dat de verhouding tussen risico en rendement dan vaak niet meer juist zit. Je loopt het risico de bedrijven te lang te houden. Voor je éénseizoensplanten (= niet kwalitatieve aandelen gekocht omdat ze goedkoop waren) loop je het risico dat ze gewoon rotten.

Bij je fruitbomen (= kwalitatieve bedrijven) is het minder erg, zelfs al rotten de appels aan de takken (valt de koers met 20%), de boom gaat niet kapot. Met andere woorden, als je je overgewaardeerd kwaliteitsaandeel niet verkoopt, dan loop je op korte termijn rendement mis, maar op lange termijn zit het wel ok.

Het grootste probleem echter is, dat als je niet op tijd en stond oogst, dat je geen zaadjes/centjes hebt om tijdens het volgende plantseizoen (als de beurs corrigeert of crasht) voldoende nieuwe zaadjes of boompjes te planten. Je centjes zitten dan nog vast.

Of de beurs nu gaat crashen, corrigeren of dat ze stabiel blijft hangen tot de waarde de koers heeft ingehaald, dat is iets wat ik niet kan voorspellen.

Wat ik vandaag wel duidelijk zie is dat het tijd is om te oogsten. Na Sanderson Farms werd ook Agco al verkocht en ook in onze Value Indexing Selectie zijn een aantal aandelen heel snel fel opgelopen waardoor de kans op rotten sterk is toegenomen.

Terwijl we oogsten, ben ik op zoek naar de nieuwe zaadjes voor het volgende plantseizoen. 

  

600_button_abonneer_hier.gif 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
P.S.  Zaterdag is het de Dag van de Tips, georganiseerd door de VFB (Vlaamse Federatie van Beleggers) in Gent. Ik zal daar ook rondlopen. Als je me tegenkomt, mag je me steeds aanspreken, want dat is de hele reden dat ik naar deze dag kom. Ik ga niet voor de tips maar voor de gesprekken met beleggers! Meer informatie over deze dag treft u hier aan,  zie http://www.vfb.be/vfb/Congres/74750.

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg