Een crash? Maak je daar niet druk om

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Een crash?
Maak je daar niet druk om!

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Eén van de meest voorkomende zaken waar beleggers zich druk over maken, is het risico van een crash.

Wie altijd naar voren wordt geschoven wanneer het gaat over een crash op de aandelenbeurzen, is Marc Faber, bijgenaamd ‘Dr Doom’. Hij voorspelt dat we 30 jaar na de crash weer een nieuwe zware correctie gaan beleven.

Wereldwijde aandelen zijn de afgelopen week alweer 800 miljard USD ‘dikker’ geworden, en zijn nu goed voor maar liefst 88 biljoen USD. Dat komt overeen met 115% van het bbp!

 600_sc36.jpg

 
Je zal mij hier niet horen beweren dat we in een situatie zoals in 2009 zaten, toen bijna alle aandelen zeer goedkoop waren na een lange periode van correctie.

Als je de grafiek duidelijk bekijkt, dan zie je inderdaad dat we in een versnellingsfase zijn terechtgekomen. Maar of we nu een crash gaan krijgen, dat is een heel andere zaak.

En eigenlijk, heeft het wel belang?

Kijk eens naar de onderstaande grafiek van Schroders die ik toon. Die toont de crash aan in 1987, de beroemde Black Monday die we nu ondertussen al 30 jaar achter ons hebben liggen.

 600_sc37.jpg

 
Wat leer ik hieruit?

Dat een aandelenbelegging fors kan schommelen, maar dat de evolutie van de wereld op lange termijn niet tegen te houden is, en dat bedrijven er altijd weer bovenop komen.

Natuurlijk zijn er altijd periodes waarin de koersen echt fors naar beneden gaan.

Kan dat morgen weer gebeuren?

Uiteraard!

Is dat een ramp?

Zeker niet!

Ik heb hier al verschillende keren gezegd dat een aandelenbelegger maar twee grote vijanden heeft: een faillissement en zichzelf.

Wanneer een bedrijf failliet gaat, dan is het over en uit, dan mag je een kruis maken over je belegging. Maar als je een gespreide portefeuille hebt, dan kan je dat weer goedmaken dankzij de andere beleggingen in je portefeuille.

En jijzelf kan ook een vijand zijn voor je beleggingen wanneer je jezelf niet kent en gaat handelen op het verkeerde moment: kopen of verkopen wanneer je net het tegenovergestelde zou moeten doen.

Een gids die je daarbij kan helpen, is een must. Die gids wil ik graag zijn.

Een gids die je niet alleen concrete tips aanreikt, maar die je ook tempert in tijden van euforie of een hart onder de riem steekt in tijden van depressie op de beurs.

In mijn jongste nummer van SMART Capital heb ik weer enkele pareltjes van aandelen die ik bespreek. Hiermee kan je zeker een geweldige portefeuille opbouwen waarvan Warren Buffett zou watertanden.

Uiteraard kan ik die alleen delen met betalende abonnees.

Voor het geld hoef je het niet te laten, een abonnement heb je al voor minder dan 55 cent per dag. En bovendien geven wij als enige blad in de Lage Landen een garantie van 7 dagen niet tevreden, geld terug.

Dit kan ik u aanbieden omdat ik rotsvast ben overtuigd van de meerwaarde van SMART Capital.

 

IK WIL METEEN WETEN WAARIN JE BELEGT, SAM!

  

600_button_abonneer_hier.gif 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.

 

600_sc17.jpg