Gooi geen goed geld achter slecht geld aan

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Gooi geen goed geld
achter slecht geld aan

      

Sam Hollanders

Sam Hollanders hier.

Een van de zaken die beginnende beleggers vaak doen wanneer de koers van hun aandeel daalt, is extra aandelen kopen om zo de gemiddelde aankoopkoers te verlagen.

"Averaging down" in het jargon.

Het was Warren Buffett zelf die zei dat hij dalende koersen toejuichte. “Lagere koersen betekenen gewoon dat ik meer kan kopen van iets goed”.

En bij dat laatste zit nu net het addertje onder het gras. Als de koersen zo zakken, ben je dan wel zeker dat het iets goed is?

Als de beurs in zijn geheel zakt, dan ben je al wat zekerder, maar wat als jouw bedrijf zakt, en de rest stabiel blijft of stijgt? Moet je dan ook bijkopen?

Dit is een vraag die ik me onlangs ook heel vaak heb gesteld bij één van onze aandelen, voor ik opnieuw heb bijgekocht.

Wat is bijkopen van iets goeds en wat is goed geld achter slecht geld aangooien?

Hoe zeker kan je zijn van je analyses? Wat weten anderen misschien dat jij niet weet?

Kortom "averaging down" is niet iets dat je blindelings mag doen. Je moet de nodige arrogantie hebben om meer in je eigen analyse te geloven dan in deze van anderen. Maar aan de andere kant moet je diezelfde analyse ook langs alle kanten proberen aan te vallen. Ga dus op zoek naar argumenten om het tegendeel te bewijzen.

Een troost is echter dat je ziet dat er heel veel mensen, ook professionelen, vaak goed geld achter slecht geld aangooien.

Vorige week sprak ik nog van FOMO, ofwel de angst om iets te missen als oorzaak. Maar wat als dat argument ook niet geldt?

Waarom blijven beleggers geld pompen in bijvoorbeeld Nyrstar?

Nyrstar plaatste vorige week opnieuw voor €100 miljoen aandelen aan €6,50 bij grote investeerders. De bestaande aandeelhouders kregen zelfs niet de kans om mee te doen en moeten de verwatering gewoon slikken.

Van de €100 miljoen zal er €30 miljoen gaan naar het opnieuw opstarten van de Canadese mijn Myra Falls. Een mijn die ze in 2011 kochten en in 2015 zelf hebben stilgelegd met de nodige kosten en afwaarderingen vandien.

De overige €70 miljoen gaat naar de afwerking van Port Pirie, waar ook eerder al heel veel geld voor is opgehaald en blijkbaar maar geld blijft kosten.

Maar laten we even naar de cijfers kijken. Nyrstar heeft in de afgelopen vijf jaar geen enkel jaar een operationele winst kunnen maken, laat staan nettowinst. Sinds 2015 tot op vandaag werd er €861,8 miljoen cash meer uitgegeven dan er is binnengekomen. Over de afgelopen vijf jaar nam de schuldenberg daardoor natuurlijk enkel toe, maar ook het aantal aandelen steeg gigantisch en wel van 34,6 miljoen stuks naar 109 miljoen zodra deze laatste kapitaalverhoging rond is. Dat is meer dan maal 3.

Met andere woorden, indien u sinds 2012 aandeelhouder bent, hebt u niet alleen een verlies gemaakt op uw aandeel, want de koers ging gedeeld door 7 (ofwel een verlies van 87%), maar stel dat er ooit nog eens winst wordt gemaakt, dan is hiervan ook tweederde minder voor u. 

In mijn ogen is extra geld pompen in Nyrstar vooralsnog goed geld achter slecht geld aangooien.

Misschien blijft dit niet zo, ook Picanol kwam uit een moeilijke situatie. Maar net zoals bij Picanol zou ik eerst resultaten willen zien voor ik met 1 cent over de brug zou komen.

Kunt u wat begeleding gebruiken bij het nemen van de juiste beleggings-beslissingen, dan help ik daar graag bij. Abonneer u op SMART Capital en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

600_button_abonneer_hier.gif 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 

PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het "SMART Pennies Rapport" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

200_sc40.jpgBent u op zoek naar een manier om beleggen leuk te houden, eventueel verborgen pareltjes te ontdekken, en wat peper toe te voegen aan uw bestaande portefeuille? Sluit dan nu een abonnement af en krijg het "SMART Pennies Rapport" gratis toegestuurd.

Voor bijgaand rapport werden alle 4398 aandelen uit Amerika, Canada en de eurozone die onder de €3 noteren bekeken. Na diverse strenge filters blijft er een lijst van 40 aandelen over, en daarvan heb ik 5 penny stocks geselecteerd waarvan de verhouding tussen risico en rendement het meest positief is. 

Benieuwd naar deze verborgen pareltjes? Bestel het rapport. Het is nu ook zonder abonnement los verkrijgbaar. Meer informatie over dit rapport treft u HIER aan.