Dit is NIET het einde van de wereld!

Gisteren zagen we een historische dag op de beurzen. Zelden zoveel volatiliteit gezien. Het was een van de zwartste beursdagen ooit, kopten de kranten en populaire media.

Ook de befaamde ‘Fear and Greed’ barometer van CNN bereikte extreme uitslagen. Je ziet op de grafiek hieronder, die een momentopname van maandag 24 augustus is, dat beleggers extreem angstig zijn.

fear greed

Ik ga hier niet proberen te verklaren wat de oorzaak is van de crash, en of China nu met 7% groeit of met 5%.

Dit is niet het einde van de wereld. Ik draai al een hele tijd mee als valuebelegger en heb wel meer zulke momenten gezien. Ik onthoud daarbij altijd wat Sir John Templeton altijd zei: “koop wanneer er bloed door de straten vloeit.”

Ik herinner me nog wat er gebeurde met luchtvaartaandelen na de aanslagen van 11 september. Vliegverkeer werd helemaal opgeschort en beleggers dumpten aandelen van Boeing. Het bedrijf had een mooi orderboek en werd door beleggers genadeloos verkocht. Het aandeel bodemde pas uit één jaar na de tragedie, maar verviervoudigde de komende vijf jaar wel in waarde.

Beleggers die toen hun research deden en merkten dat Boeing er financieel heel stevig voor stond, werden toen rijkelijk beloond.

Ik kan je in tegenstelling tot de vele slimme economen en strategen die nu overal worden opgevoerd, niet vertellen of dit het einde is van de beurscorrectie. Ik las zelfs dat een financieel commentator in Vlaanderen voorspelt dat de beursstijging nu wel helemaal voorbij is de komende jaren en we ons moeten opmaken voor slechte tijden.

Ik kijk naar de bedrijven die ik in mijn Selectielijst heb zitten bij SMART Capital. Dat zijn er momenteel 18.

Allemaal beantwoorden ze aan de strenge criteria van het valuebeleggen: een beurskoers die een pak lager ligt dan de echte waarde, een sterk businessmodel, en in de meeste gevallen een stevig dividend.

Ik kan geen enkele reden bedenken waarom deze aandelen het de komende jaren niet goed zouden doen. Natuurlijk moet je als valuebelegger wat geduld hebben, maar de beloning komt vast en zeker.

Het mooie aan deze aandelen is dat ze allemaal een stevige margin of safety hebben. Ik mik met andere woorden niet op hooggespannen groeiverwachtingen.

Deze aandelen zijn trouwens gisteren, tijdens de marktcrash, een pak minder gezakt dan de hype-aandelen waarover je elke dag leest.

Daar doe ik niet aan mee. Ik houd me aan de klassieke valuebenadering. Die werkt het beste, en dat zal ik je in een volgende mail uitleggen.

Wil je ook beleggen in aandelen die een pak veiliger zijn dan het gemiddelde? Ik bied je nu de mogelijkheid om zonder enig risico SMART Capital te proberen. Bevalt het je niet, dan betaal ik je terug.

Stoppen met beleggen omdat de beurzen even tegenzitten, lijkt me geen strak plan. Integendeel, profiteren van dit pessimisme lijkt me de boodschap.

Doe het echter niet in het wilde weg en kies voor SMART Capital als je veilige gids.