4 redenen waarom JIJ béter kan beleggen dan een ‘professional’.

Ik krijg regelmatig mails van beleggers die denken dat ze te weinig kennis hebben over beleggen en het beheer dan maar willen overlaten aan de bank om de hoek.

Zo kreeg ik onlangs het volgende mailtje: “Ik wil graag beleggen in aandelen, maar de bank raadde me een gespreid fonds aan. Volgens de beleggingsexpert was ik daardoor veel beter beschermd dan te gaan ‘gokken’ (zijn woorden) in individuele aandelen. De specialisten en beheerders van de bank kunnen volgens hem veel beter alles opvolgen. Dat argument houdt steek, niet?”

Ik ben het hier helemaal niet mee eens.

Wat je zelf doet, doe je vaak beter, en dat geldt ook voor beleggen.

Ik geef je graag 4 redenen waarom je best het beheer van je centen in eigen handen houdt:

1) Beleggingsfondsen rekenen hoge kosten aan: voor al die ‘spreiding’ en de ‘opvolging’ betaal je algauw 3% instapkosten die je meteen kwijt bent. En dan spreek ik nog niet over de jaarlijks terugkerende beheersvergoeding van makkelijk 1,5%, en de overige ‘verborgen’ kosten. Bij SMART Capital betaal je 249 euro voor een jaar advies van de bovenste plank, en klaar. Geen procentuele vergoedingen of verdoken betalingen.

2) Je weet niet waarin je belegt in een fonds. Ik heb bij SMART Capital een heel eenvoudige lijst van momenteel zo’n 20 koopwaardige aandelen in verschillende sectoren en regio’s. Ik heb die allemaal van naaldje tot draadje geanalyseerd, en het potentieel ligt véél hoger dan de huidige koers. Ik ga je die aandelen echter niet door de strot duwen, JIJ kiest uiteindelijk ZELF waarin je belegt.

3) Het woord ‘professional’ moet je met een korreltje zout nemen. Ik beschouw mezelf ook als een professional, maar ik kies de koopwaardige aandelen alleen op basis van diepgaande analyse. Ik hoef geen rekening te houden met een comité dat het nooit eens geraakt en hopeloos achter de feiten aanholt. Want zo gaat het in die ‘beleggingsbanken’. Weet jij trouwens wel welk track record die ‘professionele’ beheerder heeft? Dat kan je vaak niet opvolgen. Niet elke beheerder heeft ook hetzelfde talent. Bij SMART Capital liggen de kaarten voor iedereen op tafel.

4) Fondsbeheerders zijn kuddedieren. Als je weet hoe fondsen werken, dan weet je dat er geld bijkomt wanneer de markt het goed doet, en er geld wegvloeit wanneer het tegenzit. Zo verdien je geen geld. Beheerders gaan gewoon mee met de markt omdat hun baan in gevaar komt wanneer ze ‘tegendraads’ handelen. Zo beleggen ze systematisch in de meest populaire (lees dure) aandelen.

Ik heb een heel andere filosofie van beleggen bij SMART Capital. En een van de grootste beleggers aller tijden, Sir John Templeton, is het met me eens:

Templeton

“Om uitzonderlijke returns te halen, moet je andere dingen doen dan wat iedereen doet.”

Ik geloof liever deze man dan een adviseur van om de hoek. Templeton had een van de meest succesvolle track record op Wall Street. Sinds de oprichting in 1954 steeg zijn fonds met 16% per jaar tot hij met pensioen ging in 1992. 100.000 euro belegd bij Templeton in 1954 was zo uitgegroeid tot… 55 miljoen dollar in 1999 met herbelegging van de dividenden.

Templeton was een valuebelegger old school: hij kocht goedkope aandelen, hield ze een hele tijd bij (minstens vijf jaar) en verkocht ze weer toen ze hun intrinsieke waarde hadden bereikt.

Precies op die manier doen we het bij SMART Capital. Ik koop value aandelen op de goeie ouderwetse manier. Met een flinke ‘margin of safety’ dus. Die aandelen hebben meer potentieel en houden beter stand bij een beursdaling.

Door met de kudde mee te lopen, bereik je geen beleggingssucces. En door je centen af te geven aan een dure beheerder evenmin.

Jij kiest dus voor wie je stemt: voor de dure adviseur om de hoek, of voor een bewezen beleggingsmethode die we hier al meer dan 15 jaar toepassen.

Het kost je geen rib uit je lijf en voor minder dan 0,70 euro per dag lees je elke week de beste tips. Zonder risico voor jou, want je probeert het blad 60 dagen risicoloos uit.

Een betere deal ken ik niet.

Klik HIER en teken vandaag in op SMART Capital.