Deze mail bevat advies van de grootste belegger aller tijden!

Ik luisterde met plezier naar een recent interview met Warren Buffett. De peetvader van het valuebeleggen had weer advies dat zo simpel is, maar dat bijna niemand opvolgt.

Heel wat beleggers gaan helemaal over de rooie wanneer ze geconfronteerd worden met wilde bewegingen op de aandelenmarkten. Ik las onlangs in De Tijd zelfs een bijdrage van een hoofdeconoom van een vermogensbeheerder die zei dat “de volatiliteit de komende periode wel eens zou kunnen toenemen.”

ECHT?! Waar haalt hij het? Volatiliteit is niet hetzelfde als risico, dat moet je goed onthouden. Het echte risico is kapitaalverlies, en dat is onomkeerbaar.

Anyway, in een interview met CNBC zei Warren dat de recente volatiliteit voor hem geen verschil maakt.

Sterker nog, hij negeert deze schommelingen volledig, en maakt er handig gebruik van.

“Soms kunnen de markten, zoals vandaag, erg volatiel zijn en op andere momenten wiegen ze je in slaap, maar het belangrijkste is om te kijken waar we binnen 5 of 10 jaar zullen staan. Ik heb er vertrouwen in dat de markten binnen 10 jaar fors hoger zullen staan dan vandaag,” zei hij.

Beleggers hechten ook veel te veel belang aan wat macro-economen over de beurzen denken. Er is namelijk nagenoeg geen verband tussen economische groei en beursprestaties. Zo groeide de economie in China jarenlang met meer dan 8% en deed de beurs niks. Zwakke economieën in Latijns-Amerika hadden dan weer boomende beurzen.

Verlies daar je tijd niet aan. Of de Fed de rente nu verhoogt of volgend jaar, maakt niks uit op lange termijn. Ook Buffett gaf aan dat hij “nog nooit een beleggingsbeslissing heeft genomen op basis van wat de Fed volgend jaar gaat doen.”

Je richten op de allerbeste bedrijven, dáár komt het op aan. Superieure bedrijven kiezen met een mooi zakenmodel, een stevige balans, een bekwaam management en liefst een stijgend dividend. Daar is het om te doen. Klik hier en download meteen mijn tips.

En als je dan nog zulke bedrijven kan vinden die noteren met een korting op de echte waarde, dan wordt het pas echt feest.
Dat feestje zag ik gisteren trouwens al. Enkele van mijn favoriete grondstoffenaandelen gingen fors hoger. Geen verrassing voor mij, ik pleit al langer voor een tegendraadse belegging in een van de beste grondstoffenbedrijven ter wereld.

En dat terwijl ‘analisten’ zich druk maken over China. Het grondstoffenverhaal zit in een dip, maar op langere termijn kan je hier de winsten rapen.

Ik stel je dus het volgende voor. Je stopt met je druk te maken over de volgende renteverhoging, en begint je nu serieus te concentreren op de uitbouw van een sterke aandelenportefeuille.

Jij belegt voor je pensioen, dus jij wil de beste aandelen.

Ik kan je daarbij helpen. Ik praat je niet naar de mond, zoals je ziet, maar geef adviezen die er echt toe doen.

In ruil voor je abonnementsbijdrage krijgt je van mij elke week SMART Capital
in je bus. Dat kost je nog geen halve kop koffie per dag.

Afsluiten doe ik met de onderstaande quote van Buffett:

man-at-chalkboard-buffett-quote_large

Die ‘wonderful companies’ selecteer ik hier voor jou.