Ik kies voor waarde-aandelen

Nieuwsbrief SmartCapital

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Er is nu iets meer dan een kwartaal gepasseerd en dan wordt er al wel eens gekeken naar het resultaat van januari tot nu.

Vorige week gaf ik mijn portefeuille-overzicht en daarin konden jullie lezen dat ik op dat ogenblik met een -5,6% kampte, terwijl de beurzen 3% zakten.

Voor mij is dit niets nieuws en typisch aan periodes zoals deze. Ik maak me dan ook absoluut geen zorgen over een iets slechtere prestatie zoals deze op korte termijn. Ik weet dat door gewoon verder te werken zoals ik altijd doe, ik ook deze weer zal omzetten naar een betere prestatie dan de beurzen. Of het nu dit jaar is of pas volgend jaar, dat maakt mij niet zoveel uit. We beleggen voor de lange termijn.

De reden van deze slechtere prestatie is dit keer echter heel opvallend. In januari van dit jaar was er nog een flinke rally van de groei-aandelen. De waarde-aandelen stegen echter niet zo snel mee, maar deelden wel mee in de klappen bij de daling van de markten in februari en maart.

Het is spijtig genoeg pas als de daling echt zou doorzetten dat onze waarde-aandelen weer boven zouden komen drijven en beter zouden presteren dan de markt.

 600_sc51.jpg

 
Ook op bovenstaande tabel van Interactive Brokers zien we dit terug. Terwijl de groei-aandelen in de S&P500 nog stegen met 1,58% van januari tot 30 maart, daalden de waarde-aandelen met 4,16%.

Op zich maak ik niet graag een onderscheid tussen groei en waarde bij aandelen. Uiteindelijk bepaalt namelijk de groei voor een heel groot deel de waarde van het aandeel. Maar als je aan de andere kant leest dat professoren en economen beginnen te vertellen dat je aandelen zoals Netflix, Amazon, Spotify,... niet mag waarderen op basis van de geldstromen of winsten, maar enkel op basis van de groei (in omzet, klanten,...) dan weet je dat het tijd wordt om op de rem te staan.

Wat wil je eigenlijk als je eigenaar bent van een bedrijf? Wil je meer winst? Of wil je meer omzet en klanten? Vaak gaan beide hand in hand en heb je eerst meer omzet nodig om daarna meer winst te kunnen maken.

Als er geen winst wordt gemaakt omdat alles geherinvesteerd wordt in de groei, dan is dat ok voor een bepaalde periode, maar uiteindelijk moet ook de winst volgen. Hoe krijg je anders als eigenaar rendement op je geld?

Op de beurs is er het rare effect dat mensen rijk kunnen worden met een bedrijf zonder winst te maken. Enkel de groei van het bedrijf is goed genoeg om de beurskoers naar recordhoogtes te jagen. 

Persoonlijk vat ik dat niet. Ik weet dat ik daardoor ook nooit zal beleggen in het volgende Amazon. Hoewel hier de winsten ook groeien, is de koers vele malen sneller gestegen.

Ik begrijp niet dat iemand $1.448 dollar wil betalen om op het einde van het jaar $6,15 winst als de zijne te mogen beschouwen. De winst zal nog x15 mogen gaan voor een prijs van $1.448 verantwoord is. 

Of anders, de winst moet gedurende vijf jaar elk jaar met 73% stijgen, zonder dat de koers nog significant toeneemt, om tot een normale waardering te komen. Is dit mogelijk? Natuurlijk, alles kan, er zijn echter weinig bedrijven die zo’n forse groei 5 jaar lang kunnen volhouden (de winst van Amazon steeg vorig jaar “maar” 27%)

Ik volg het verhaal met interesse, maar beleggen zal je mij niet zien doen in dat type aandelen. Ik verkies meer zekerheid. En deze zekerheid vind ik door degelijke bedrijven goedkoop te kopen. In die situatie moet ik niet gokken op enkel de groei, want de toekomst (en dus de groei) kan niemand voorspellen.

Ik zal het nog op een andere manier stellen:

Beleggen in extreem hoge groei-aandelen is zoals met je auto tegen 240km/uur over de weg scheuren. Het is allemaal leuk en spannend, tot er een obstakel op de weg ligt en je een fatale crash hebt. Ik rij liever tegen 50km/uur waarbij ik het obstakel op tijd zie, er mooi rond kan rijden en ook nog tijdig op mijn bestemming aankom. Ik kies voor waarde-aandelen.  

Wilt u weten voor welke waarde-aandelen ik momenteel kies? Of kunt u wel wat begeleiding gebruiken bij het nemen van de juiste beleggings-beslissingen? Klik dan op onderstaande button, abonneer u op SMART Capital en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

Wilt u weten welke waarde-aandelen ik momenteel kies? 

  

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 

PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het "SMART Formula Rapport" t.w.v. €79,- gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

200_sc_smart_formula_rapport.jpgBent u op zoek naar aandelen die momenteel de beste mix hebben tussen kwaliteit, goedkoop en momentum? Sluit dan nu een abonnement af en krijg het "SMART Formula Rapport" gratis toegestuurd.

Om aandelen te selecteren zoek ik naar de beste mix van prijs en kwaliteit op basis van Yield (= goedkoop), op ROC (Return on Capital = kwaliteit) en op momentum (aandeel zit in een stijgende lijn). 

In dit rapport ontdekt u 12 nieuwe aandelentips. De 52 reeds afgesloten posities uit eerdere SMART Formula Rapporten leverden gemiddeld 13,6% rendement per jaar op.

Benieuwd naar deze 12 tips? Bestel het rapport. Het is nu ook zonder abonnement enkel in de maand april voor slechts €49,- los verkrijgbaar. Vanaf 1 mei betaalt u het standaard bedrag van €79,-. Meer informatie over dit rapport treft u HIER aan.