Landbouw: de ultieme CRISISBESTENDIGE belegging!

Beste belegger,

Als value-beleggers in hart en nieren zijn we bij SMART Capital ook op zoek naar beleggingen en bedrijven die het hoofd kunnen bieden aan de crisis. Je wil immers niet overdreven afhankelijk zijn van China of consumptie als de economie net even minder goed draait.

Ik heb daarom mijn Selectielijst met 16 koopwaardige aandelen nog eens goed bekeken, en er is een groep aandelen die momenteel enorme kansen biedt. Ik heb het hier over landbouw!

Landbouw is immers een langetermijnthema bij uitstek. Eten en drinken moeten we natuurlijk allemaal. Maar de trend is nog veel krachtiger voor wie verder kijkt dan de geïndustrialiseerde landen.

Er is immers een toenemende vraag naar voeding en voedsel. Bovendien zal de sterk groeiende middenklasse in heel wat landen een forse impact hebben op de vraag naar proteïnerijker voedsel. Dat zie je op de onderstaande grafiek.

middelclasses

Bovendien stijgt de groei vanuit Azië explosief, en wordt de kweek van dieren steeds meer geïndustrialiseerd.

Aan de aanbodzijde is er ondertussen heel wat krapte. Zo is het beschikbare landbouwareaal beperkt. De centrale banken kunnen vlotjes geld bijdrukken, voor landbouwgrond is dat net iets lastiger.

Ook de beschikbaarheid van zuiver water wordt een uitdaging. Het blauwe goud is immers broodnodig om de productie op te drijven. Je hebt ook steeds betere zaden, meststoffen en materialen nodig om alles de baas te blijven kunnen.

Als ik je nu heb overtuigd om in landbouw te gaan beleggen, wil je misschien in de grondstoffen zelf beleggen. Een mandje kopen van landbouwgrondstoffen is geen goed idee. Je zit daar immers met de negatieve ‘roll yields’ waardoor je eigenlijk constant geld verliest.

Aandelen zijn een betere keuze op lange termijn. Die zijn een pak minder afhankelijk van de prijzen van zachte grondstoffen en spelen meer in op structurele trends.

Een ETF dan maar? Vinden we bij SMART Capital ook geen goed idee. Je belegt immers ook in een heleboel bedrijven die niet meteen een link hebben met landbouw, en je belegt gelijk in de minderwaardige aandelen.

Dat zie je op de grafiek van MOO, een ETF die de landbouwsector vertegenwoordigt, hieronder. De afgelopen vijf jaar heeft die niet veel gepresteerd:

MOO

Ik heb als valuebelegger een véél beter voorstel voor je. In mijn Selectielijst beleg ik namelijk enkel in het kruim van deze sector. Bedrijven met een lage schuldgraad, fantastisch rendabel businessmodel, vaak in handen van een stabiele aandeelhouder.

Ik heb bedrijven die investeren in palmolie, veeteelt, landbouwmachines… Alle bedrijven hebben mijn bijzonder sterke ‘checklist’ bij SMART Capital ondergaan. Allemaal werden ze getest en goed bevonden op basis van mijn strenge selectiecriteria.

Ik zie waarderingen die vaak 50 tot zelfs 100% hoger liggen dan de huidige beurskoers.

Een echte valuebelegging dus, en bovendien een waarmee je profiteert van enkele bijzonder krachtige structurele trends.

Deze sector is bovendien niet erg populair bij beleggers. Je kan dus extra goedkoop instappen.

Het ontgaat beleggers helemaal dat de wereldbevolking blijft groeien en deze bedrijven gewoon erg winstgevend blijven.

Dit is een buitenkans voor wie binnen enkele jaren tientallen tot zelfs honderden procent winst wil maken.

Het doet me een beetje denken aan de geweldige aankoop die we in 2009 deden. Ook toen werden deze bedrijven door beleggers uitgespuwd.

Je ziet hieronder op de grafiek wat er toen gebeurde:

PALMOLIE

Mis deze keer de volgende opwaartse rit niet en beleg in een sector die bestand is tegen de crisis, en bovendien extreem goedkoop is!

En last but not least, dit zijn vaste en reële activa. Met deze bedrijven kan je je indekken tegen de inflatie die er ooit weer staat aan te komen.

JA, IK WIL BELEGGEN IN DEZE SPOTGOEDKOPE LANDBOUWAANDELEN EN MIJN VERMOGEN BESCHERMEN!

Met vriendelijke groeten,

Sam Hollanders
Hoofdredacteur
SMART Capital