Jij wil een superieure langetermijnbelegging?

Beste belegger,

Ik las onlangs een heel interessant interview met Jacques Berghmans, de oprichter en CEO van de kleine maar performante Belgische vermogensbeheerder TreeTop Asset Management. Ik wil hier geen reclame voor hem maken, maar met een track record van meer dan dertig jaar en een gemiddelde performance van 10% over de afgelopen 25 jaar is hij wel iemand om naar te luisteren.

Berghmans breekt absoluut een lans voor aandelen. Met al het geld dat momenteel op spaarboekjes staat, ga je niet voldoende rendement halen voor je pensioen. Het nemen van berekende risico’s zou opnieuw aangemoedigd moeten worden, zegt hij.

Volledig terecht! Want ik heb er eens wat cijfers van Crédit Suisse bijgehaald. Zij publiceren elk jaar een ‘jaarboek’ met de returns van verschillende activaklassen over de hele wereld. Hun cijfers gaan tot 115 jaar terug.

Je kan nu zeggen dat niemand zo lang belegt, of zelfs zo oud wordt. Maar op lange termijn is de trend duidelijk: je moet een behoorlijk deel van je vermogen in aandelen hebben zitten.

Kijk eens naar de grafiek hieronder.

RETURNS

Die toont aan dat over de afgelopen 115 jaar, de reële waarde van aandelen, met een herbelegging van de dividenden, met een factor 148 is gestegen. Obligaties zijn maal 6 gegaan en schatkistcertificaten maal 2,7.

Een andere les die je moet onthouden, is dat je wereldwijd moet beleggen. Een Belgische belegger die enkel belegt op de Brusselse beurs, en een Nederlandse die niet verder komt dan Amsterdam, mist heel wat kansen en stelt zich bovendien bloot aan grote risico’s.

Ook moet je de kosten onder controle houden. Berghmans gaf zelf het voorbeeld van zijn pensioengeld, dat tussen 2000 en 2012 25% in waarde zakte, terwijl de index 11% steeg. De reden? De jaarlijks terugkerende kosten van 2,5%!

Bij SMART Capital geloof ik stellig dat aandelen de place to be blijven voor je pensioenopbouw. Zeker value-aandelen zijn superieur. Een jaarlijkse return van 15% moet hier mogelijk zijn inclusief dividenden.

Concreet gezien: een belegging van €10.000 levert dan na 10 jaar een kapitaal op van €40.455,58!

Value-aandelen zijn immers in jaren niet zo ondergewaardeerd geweest als vandaag. Een beter uitgangspunt heb ik zelden gezien.

De afgelopen jaren hebben groeiaandelen het beter gedaan dan value-aandelen, maar dat gaat nu veranderen. Wanneer de rente wordt opgetrokken, doen value-aandelen het beter.

Positioneer je dus samen met SMART Capital in de beste value-aandelen. Het kost je géén 2,5% van je vermogen elk jaar, in tegenstelling tot bij de dure vermogens- en fondsbeheerders, maar slechts €249 per jaar .

Daarvoor krijg je elke week de beste tips in je brievenbus. Probeer SMART Capital vandaag nog risicoloos uit. Je zal zien dat aandelen absoluut in je vermogen thuishoren.

En de beste aandelen haal ik er voor je uit. Je zal er geen spijt van krijgen.

Met vriendelijke groeten