Probeer geen vallend mes te vangen

Nieuwsbrief SmartCapital

  

Het probleem van
Value Beleggen

  

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Het probleem van value beleggen is geen geheim. Een bekende zegswijze bij beleggers is “probeer geen vallend mes te vangen”. 

Een value belegger zijn (laag kopen, hoog verkopen) wil in essentie zeggen dat je tegen de stroom in moet roeien. Om andere resultaten te halen, moet je ook anders handelen.

Vaak is een aandeel gehaat op de beurs voor goede redenen - de zaken gaan niet goed. Daarbij is het goed om aandelen te kopen waarvan men denkt dat deze het moeilijk hebben, maar waar dit eigenlijk niet echt zo is. Of waar de moeilijkheden buiten proportie worden opgeblazen.

Het kan ook zijn dat het aandeel nog niet ontdekt is.

Meestal als een aandeel ongeliefd is, vinden we lage waarderingen zoals een lage koers/winst-verhouding, lage koers/boek-waarde of een hoge vrije cashflow ten opzichte van de beurskoers. De moeilijkheid waar wij als value beleggers dan voor staan, is in te schatten of het probleem tijdelijk is of niet. Of is er iets fundamenteels gewijzigd in de markt, management,...

Is het een aandeel dat rijp is voor een heropleving, of is het inderdaad een vallend mes.

Technische analisten zouden hierbij wachten op een opleving van de beurskoers. Maar wie zegt dat dat een goed teken is? Het kan ook een zogenaamde “dead cat bounce” zijn. 

Soms mag je ook zoveel onderzoek doen als je wil en kan je nog steeds de vraag niet beantwoorden of het een vallend mes is, of een onbegrepen aandeel. Het gevolg hiervan is dat je van tijd tot tijd foute beslissingen zal nemen. Je zal een aandeel kopen dat een vallend mes is. Je zal een aandeel dat een vallend mes lijkt misschien verkopen, om dan achteraf te constateren dat het toch allemaal zo erg niet is en het toch een onbegrepen aandeel was.

Je kan ook een vallend mes verkopen, net voor de dead cat bounce en dan lijkt het soms een hele tijd alsof je het bij het verkeerde eind had.

Ondanks dit “probleem” is value beleggen nog steeds de meest lucratieve beleggingsmethode gebleken op de lange termijn. Vooral de margin of safety speelt hierin een cruciale rol.

En ook verkopen als je je fout inziet, is van belang. Een verlies van 30% is nog altijd beter dan een verlies van 50% of 80% . Bij een verlies van 30% moet je 43% stijgen om dit terug goed te maken, bij 50% is dat al een stijging van 100%, bij een daling van 80% moet je al 400% terug stijgen.

Daarnaast is er niets dat zegt dat je het verlies moet goedmaken met hetzelfde aandeel. Of met de woorden van Warren Buffett:

“Als je ontdekt dat je in een chronisch lekkende boot zit, is het beter om je tijd en energie te besteden aan het zoeken naar een nieuwe boot, dan aan het dichten van het lek.”

Wilt u weten welke "lekkende boot" ik deze week inruil voor een splinternieuwe? Of kunt u wel wat begeleiding gebruiken bij het nemen van de juiste beleggings-beslissingen? Klik dan op onderstaande button, abonneer u op SMART Capital en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

Wilt u weten welke "lekkende boot" ik deze week
inruil voor een splinternieuwe?
 

  

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 

PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het "SMART Pennies Rapport" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

SMART CapitalBent u op zoek naar een manier om beleggen leuk te houden, eventueel verborgen pareltjes te ontdekken, en wat peper toe te voegen aan uw bestaande portefeuille? Sluit dan nu een abonnement af en krijg het "SMART Pennies Rapport" gratis toegestuurd.

Voor bijgaand rapport werden alle 4398 aandelen uit Amerika, Canada en de eurozone die onder de €3 noteren bekeken. Na diverse strenge filters blijft er een lijst van 40 aandelen over, en daarvan heb ik 5 penny stocks geselecteerd waarvan de verhouding tussen risico en rendement het meest positief is. 

Benieuwd naar deze verborgen pareltjes? Bestel het rapport. Het is nu ook zonder abonnement los verkrijgbaar. Meer informatie over dit rapport treft u HIER aan.