Uitzonderlijke rendementen halen? Doe niet zoals iedereen!

Charlie Munger, de sidekick van Warren Buffett, zei ooit eens: “Beleggen wordt niet verondersteld gemakkelijk te zijn. En wie dat wel vindt, is dom.”

Een waarheid als een koe natuurlijk. Het gekke is dat veel beleggers intuïtief wel weten wat ze moeten doen om rendement te halen op de beurs, maar er niet naar handelen.

Vaak zijn de eigen emoties de grote vijand. Beleggers worden verblind door hebzucht of paniek, en kiezen de sectoren die al het sterkst gestegen zijn. Die kopen ze dan op het toppunt, en dumpen ze op het laagtepunt.

Zo verdien je nooit geld, natuurlijk.

Waarmee je zeker ook géén geld verdient, is door te doen wat iedereen doet.

In dat opzicht zag ik gisteren een interessante tweet passeren van Binckbank, de online broker.

Zij hebben blijkbaar bij hun klanten gepeild welke ze de meest koopwaardige aandelen vinden.

Het overzicht zie je op het tabelletje hieronder.

binckbank

Bron: Binckbank

Begrijp me niet verkeerd, ik heb op zich niks tegen de aandelen die hier vermeld worden. Op zich zijn het mooie bedrijven met een lange geschiedenis.

Maar ik ga niet doen wat iedereen doet als het op beleggingen aankomt. Ik zal je een geheim verklappen: geen enkele van deze aandelen krijgt momenteel in mijn Selectielijst de stempel ‘koopwaardig’.

Ik zie elders betere kansen. Geen enkel van deze aandelen is goedkoop genoeg, en heeft de broodnodige ‘margin of safety’ die ik als value-belegger wil toepassen.

Bovendien zijn we bij SMART Capital ruimdenkend en nemen we niet alleen Belgische aandelen op in portefeuille. Een wereldwijde spreiding is een must.

Op die manier kan jij ook een mooi gespreide beleggingsportefeuille uitbouwen. Ik heb momenteel 16 topaandelen in de Selectielijst zitten. Allemaal bedrijven waarvan ik verwacht dat ze de komende jaren bovengemiddelde returns zullen opleveren, met lager dan gemiddelde risico’s.

Want dat is de essentie van valuebeleggen: niet de hoogst mogelijke return nastreven, maar de beste return tegen een aanvaardbaar risico.

Bij SMART Capital zijn we geen cowboys, maar ervaren en voorzichtige beleggers.

Wil je kennis maken met de 16 aandelen die ik op dit moment koopwaardig vind?

Download HIER de lijst.

Word een betere belegger, doe niet als iedereen. Concentreer je enkel op de beste aandelen die ik met zorg voor jou geselecteerd heb, volgens de regels van de kunst!