Ik ben best een beetje trots.....

Nieuwsbrief SmartCapital

 

De drie meest koop-
waardige aandelen van
SMART Capital

krijgt u nu separaat toegestuurd bij uw abonnement
  

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Voor de krant De Standaard schreef ik afgelopen maandag een artikel met 3 aandelentips.

Dit artikel zit natuurlijk achter een betaalmuur bij de krant, maar u, trouwe lezer van onze nieuwsbrief, wil ik daar graag op wijzen.

Maar eerst wil ik even teruggaan naar mijn vorige artikel van 8 november 2016. U kunt het artikel terugvinden in de krant De Standaard van die dag, zie http://www.standaard.be/cnt/dmf20161108_02561848. Zoals u ziet, treft u hierin vijf concrete aandelentips aan. 
 

Laten we eerst even de prestaties van die aandelen uit de vorige selectie bekijken. 

  1. De Britse palmolieproducent Anglo-Eastern Plantations kende in deze periode een stijging van 35,45% en zit nog steeds in mijn portefeuille. Niet goedkoop genoeg meer om aan te schaffen, maar nog te goedkoop om al afscheid van te nemen.
  2. De offshore driller Noble Corp steeg met 12,07%, maar kende zeer grote schommelingen in deze periode. Toen maakte ik reeds de melding dat dit een keuze was om pas binnen 3 jaar opnieuw te bekijken. De tijd begint te korten.
  3. De Spaanse automatenspecialist Azkoyen kende een stijging van 50,74%. Voor de goede orde, deze verkocht ik wel reeds in oktober vorig jaar, maar wie toen mee verkocht, won u 49,44%.
  4. De Engelse sterke dranken groep Stock Spirits kende een stijging van 63,98% in deze periode, maar ook deze werd eerder verkocht, meer bepaald in maart van dit jaar, goed voor een winst van 52,17%.
  5. De Nederlandse specialist in zonwering, Hunter Douglas, zou per vandaag een winst kennen van 22,72%. Ik verkocht echter al in juni vorig jaar en maakte hierop 58,19% winst. 

 
Maar ook voor de beurzen was dit een goede periode. De Eurostoxx 600 kende van toen tot nu een stijging van 17,07%. De gemiddelde winst van mijn selectie bedroeg 34,79% als u ze tot vandaag heeft gehouden, 41,46% als u mee verkocht zoals ik onze abonnees adviseerde. 
 

En met een resultaat van 41,46% op 1,5 jaar tijd mag ik best een beetje trots zijn. Toch?

 
In plaats van een Top 5 werd ditmaal naar een Top 3 gevraagd. Opnieuw geef ik hier niet mijn top 3 qua aandelen, maar wel drie aandelen die ik vandaag als zeer koopwaardig acht. Wat heeft u tenslotte aan de drie beste aandelen, als ze vandaag wat te duur zijn om te kopen. 

Met andere woorden, dit is in plaats van mijn Top 3 mijn Tip 3 van zeer koopwaardig aandelen. Al deze aandelen heb ik zelf ook in mijn portefeuille.

 

Tip 1) Aanbieder van boorplatformen voor de offshore olie-industrie.

Ondanks het feit dat tijdens het afgelopen anderhalf jaar het bedrijf nog zeer moeilijke tijden heeft gekend en de verliezen opstapelde, kende de koers toch een kleine stijging. Dit toont aan dat wanneer je goedkoop genoeg koopt, je wel enkele tegenslagen kan verdragen. 

De offshore olie-industrie zit in een zeer diep dal, een dal waar enkel de sterksten uit zullen klimmen (en waarvan ik geloof dat dit reeds zou gebeurd zijn indien de rentes hoger stonden). 

Deze aanbieder van boorplatformen is één van deze bedrijven. Zo moeten ze tussen nu en 2024 slechts $201 miljoen aan schulden aflossen terwijl ze nog $462 miljoen op de bank hebben staan. Let op ze hebben dat geld nodig om ook voor $150 miljoen investeringen te doen en indien de verliezen langer aanslepen dan verwacht. 

Daarentegen is het orderboek, hoewel kleiner, nog steeds groot genoeg om aan de kapitaalbehoefte te voorzien. 

Door de stijging in de olieprijs lijkt er nu ook licht te schijnen aan het einde van de tunnel. Het management ziet meer beweging in de markt en denkt enkele van de ongebruikte schepen terug aan het werk te kunnen zetten. Persoonlijk vind ik de dagtarieven vooral nog wat laag, maar aan minder dan een kwart van de tastbare boekwaarde is dit bedrijf nog steeds heel goedkoop. Of de komende tijd haalbaar is om tot volle waarde te komen is een andere vraag. We hebben tot 2024 tijd van wachten op een herleving van deze markt gezien de kapitaalstructuur van het bedrijf.

  

Tip 2) Een bedrijf dat gespecialiseerd is in chemie, plastic, gelatine en meststoffen. 

Zo is een van de specialiteiten vloeibare zwavel als meststof voor grootschalige landbouw. Hierin zijn ze de grootste ter wereld. 

In gelatine, een stof die gebruikt wordt in allerlei voedseltoepassingen omdat deze vrij van smaak en allergenen is, zijn ze het nummer 3. 

Ook dit is een langetermijn verhaal. Eind 2013 stapten 2 heren in het kapitaal en bestuur van dit bedrijf. Dit met geld van een ander bedrijf dat waarvan ik aandelen aanhield. Een bedrijf dat ze in 2009 van de ondergang redden. Ze deden de koers (en waarde) stijgen van €2,5 naar €93 vandaag. Waarvoor dank. 

Ditzelfde scenario moeten we hier niet verwachten. De markt is te anders, het stond ook niet op de rand van de afgrond, het is moeilijker om onderscheid te maken met de concurrentie,... . Maar ondertussen werden de verwaarloosde fabrieken wel vernieuwd, werden nieuwe investeringen gedaan en werden minder belangrijke onderdelen afgestoten. 

Deze onderliggende veranderingen worden nog niet voldoende door de markt erkend. Zeker gezien de cijfers nog niet volgden. 

Daarnaast is het ook een geruststelling dat de nieuwe eigenaren, telkens de koers  in de buurt van €34 komt, ook terug aandelen kopen. En zoals we geleerd hebben in het verleden, kopen zij niet te duur. 

Voor mij reden genoeg om ook in dit langetermijn verhaal mee te stappen.

  

Tip 3) Is een Duits bedrijf actief in windenergie, meer bepaald een ontwikkelaar en beheerder van windmolenparken voor op land en op zee. 

Dit bedrijf is actief in alle fases, van ontwikkeling en planning over realisatie, financiering, operationeel beheer, marketing en wat men noemt “repowering”. Repowering is het vervangen van oude windmolen turbines door nieuwe met een hogere capaciteit. De normale levensduur van zo’n turbine is 20 jaar. In deze relatief nieuwe sector is het één van de anciens. Het bedrijf is actief sinds 1995. 

Internationaal is het een kleintje, maar in Duitsland is deze wel zeer succesvol en tegenwoordig mogen we daar Frankrijk en Zweden ook toe rekenen. Ze zijn actief in 13 landen op 3 continenten. 

De reden dat het vandaag in mijn ogen goedkoop is, vinden we terug in de aard van wat het bedrijf doet. Het is een projectontwikkelaar. De verkoop van een project brengt dan ook hoge inkomsten met zich mee, maar dit gebeurt niet op vaste tijdstippen of frequent. 

Hierdoor zijn de cijfers het ene jaar ogenschijnlijk geweldig en het andere jaar zwak. En om die reden kent het een onderwaardering. 

Dit windmolenparken bedrijf wil zelf ook meer stabiele inkomstenstromen genereren en wil zich daarom meer toeleggen als “voorziener van oplossingen van schone energie”. Hierbij zullen ze hun reeds opgedane expertise omzetten in de ontwikkeling, financiering en beheer van andere vormen van schone energie zoals ook zonne-energie. 

Dit stelt hen in staat om op de zogenaamde veilingen ook te kunnen inspelen met gecombineerde oplossingen van verschillende manieren van energie-opwekking. 

Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde “energie eilanden” waarbij ze alleenstaande oplossingen zouden maken die elektriciteit produceren, opwekken en transporteren. U kan geloven dat dit als muziek in de oren klinkt bij grote energieverbruikers om zeker te zijn van energiebevoorrading als de kernuitstap in België er zou komen. 

Dankzij de volatiele cijfers, en het feit dat het nog eerder een kleintje is naar beursnormen, kunnen wij op een aantrekkelijk punt instappen in een bedrijf met toekomst. We mogen tenslotte niet vergeten dat de energieconsumptie nog steeds sterk stijgt. 

Daarnaast worden de meer vervuilende vormen van energie-opwekking steeds sterker belast, waardoor de alternatieven aantrekkelijker worden. 

We zouden ook een discussie kunnen houden of een kernuitstap haalbaar is of niet en dan wel van wanneer. Het zou me echter zeer verbazen moest deze er niet komen. 

Waar we echter wel zeker van mogen zijn is dat energie uit wind een vaste plaats heeft veroverd en dat haar aandeel in de voorziening van de totale energiebehoefte sterk stijgend is.
  

Heeft u interesse in de drie aandelen die ik selecteerde voor De Standaard? Klik dan hieronder op de rode button voor een abonnement, en zie wat deze 3 aandelen voor u kunnen betekenen.

 

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

  

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. De drie aandelen van vandaag zijn allemaal aandelen die ik zelf in portefeuille heb. U krijgt een uitgebreide omschrijving van de hierboven genoemde aandelen direct toegestuurd nadat wij uw betaling voor het abonnement hebben ontvangen.

PSS. Garanties kan ik u uiteraard niet geven, maar ik hoop en verwacht wederom een bovengemiddeld resultaat ook nu weer te kunnen behalen met deze 3 meest koopwaardige aandelen van SMART Capital van dit moment. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in.........