De 4% regel

Nieuwsbrief SmartCapital

  

De 4% regel

  

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Enkele weken geleden passeerde de 4% regel in mijn tijdlijn op Facebook. Voor diegenen die net als ik er nog nooit van gehoord hebben, vat ik het even kort samen.

De 4% regel slaat op wat je elk jaar “veilig” uit je vermogen zou kunnen opnemen en toch je kapitaal moet kunnen behouden. 

Natuurlijk werkt deze regel ook niet altijd, je hebt tenslotte heel slechte periodes op de beurs, hyperinflatie, e.d., Maar met deze regel ben je redelijk zeker (95% kans volgens de studies) dat je op zijn minst 30 jaar verder kan (inclusief aanpassing voor inflatie) en niet zonder geld zal vallen. Het wordt dan ook wel het “veilige opnamepercentage” genoemd.


Kapitaal op peil houden 

Deze regel komt eigenlijk al uit een onderzoek van financieel planner William Bengen begin 1990, maar werd pas echt bekend met de Trinity Study van drie professoren van de Trinity Universiteit in 1998. Als je er meer over wil weten, raad ik je zeker aan dit even te googlen, maar heel kort samengevat werkt deze als volgt;

Ze gaan uit van een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%. Dit in een verdeling van 60-40 of minimaal 50-50 tussen aandelen en obligaties. 3% wordt opzij gezet om de inflatie bij te houden, en daarmee kan je 4% gebruiken om van te leven.

Volgens deze theorie zou je kapitaal zelfs voor altijd op peil moeten blijven.

Of deze 7% realistisch is of niet, gezien de verdeling, daar wil ik het nu niet over hebben. Ik stel mezelf daarbij de vraag wat het nut is van de obligaties als we over zulke lange termijnen spreken. Behalve dan wat je nodig hebt om op korte termijn van te leven, zou ik persoonlijk enkel voor aandelen en vastgoed gaan.

Ook de problemen die kunnen opduiken door de volatiliteit in de markt, wat de impact is van een slecht startmoment, en of we ook in de toekomst nog gemiddeld 7% mogen verwachten van een verdeling 60-40, zijn zaken waar meer onderzoek naar nodig zou zijn, moest je volgens deze regel willen gaan leven.

 

Maak de oefening voor jezelf

Waar ik het wel even over wil hebben, is de oefening die je daarbij kunt maken. Ik kende de 4% regel nog niet omdat mijn focus vooral lag op de opbouw van vermogen, maar het deed me wel even nadenken over het “rentenieren”.

Allereerst moet je natuurlijk even goed je uitgaven van nu, en wat je eventueel in de toekomst nog wil doen, oplijsten. Pas als je weet wat je jaarlijks zal uitgeven, kan je ook bepalen hoeveel vermogen je daarvoor nodig hebt.

Stel dat ik jaarlijks €40.000 nodig heb om aan al mijn noden en verplichtingen te voldoen, dan heb ik volgens de 4% regel €1 miljoen nodig op mijn bankrekening. Zoals steeds laat ik het eigen huis buiten beschouwing. Wil je wat veiliger rekenen, dan zou je kunnen zeggen dat je maar 2,5% wil opnemen. Dan zou je €1,6 miljoen nodig hebben.

Van zodra je dat bedrag kent, kan je beginnen rekenen hoe lang je nog moet werken, sparen en beleggen om tot aan dat bedrag te komen. En dit is een oefening die ik iedereen aanraad om eens te maken.

 

Ik moet niet werken tot mijn 67! (maar wil het nog veel langer)

Ik kan in elk geval zeggen dat ik, dankzij het mooie rendement dat ik haal op mijn beleggingen, niet zal moeten werken tot mijn 67. Ook niet tot mijn 57 en zelfs niet,...

Ik doe wat ik doe met enorm veel passie. Ik ga elke dag fluitend naar het werk, zoals Warren Buffett het zou zeggen, maar toch is het een enorme gemoedsrust in tijden waarbij de pensioenleeftijd fors omhoog moet. Als de overheid tegen dan zelfs nog een pensioen kan uitbetalen.......

Voor nu kan ik me niet inbeelden dat ik ooit met pensioen zou gaan. Ik wil blijven beleggen en zoals Buffett, liefst tot enkele jaren na mijn afscheid van deze wereld. Ik hoop evenveel tijd te krijgen als Buffett om volop te kunnen genieten van de kracht van samengestelde intrest.

Wilt u weten met welke aandelen ik geniet van de "kracht van samengestelde intrest"? Of kunt u wel wat begeleiding gebruiken bij het nemen van de juiste beleggings-beslissingen? Klik dan op onderstaande button, abonneer u op SMART Capital en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

Wilt u weten met welke aandelen ik geniet van de
"kracht van samengestelde intrest"?
 

  

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 

PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg de "Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

Voor de krant De Standaard schreef ik vorige week maandag een artikel met 3 concrete aandelentips. Dit artikel zit natuurlijk achter een betaalmuur bij de krant, maar u, trouwe lezer van onze nieuwsbrief, wil ik daar graag nog een keer op wijzen.

Maar eerst wil ik even teruggaan naar mijn vorige artikel van 8 november 2016. Ter controle kunt u het artikel terugvinden in de krant van die dag, zie http://www.standaard.be/cnt/dmf20161108_02561848.

Zoals u ziet, treft u hierin vijf concrete aandelentips aan en met een resultaat van 41,46% op 1,5 jaar tijd mag ik best een beetje trots zijn. Toch?

In plaats van een Top 5 werd ditmaal naar een Top 3 gevraagd en dit is mijn Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment. Deze drie aandelen heb ik zelf ook in mijn portefeuille.

Heeft u interesse in de drie aandelen die ik dit jaar selecteerde voor De StandaardKlik dan hier voor meer informatie en zie wat deze 3 aandelen voor u kunnen betekenen. Ik ben er ten volle van overtuigd dat ik met deze 3 aandelen ook dit jaar de beurzen weer ruimschoots zal verslaan........