De tijd zal het uitwijzen......

Nieuwsbrief SmartCapital

  

Beleggen,
een leven lang

  

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Bij het analyseren van Sofina kwam ik de volgende quote van de voorzitter van de raad van bestuur, David Verey, tegen:

“Het werk van een belegger is nooit ten einde. Investeren is een ononderbroken activiteit. Graag brengen wij er op jaarbasis verslag van uit, maar het is en blijft een doorlopend verhaal. Onze inspanningen van nu zullen zich vertalen in de resultaten van morgen. Voor elk van onze beslissingen zal alleen de tijd uitwijzen of wij uiteindelijk de meest verstandige keuzes gemaakt hebben”.

Persoonlijk vind ik dit heel mooi verwoord, waar ik zelf ook vaak mee geconfronteerd wordt. Je wil elk jaar het liefst topresultaten neerzetten, maar het is nu eenmaal eigen aan beleggen dat dat niet elk jaar zal lukken.

Je weet nooit op voorhand of je inschattingen die je maakt zullen worden behaald door het bedrijf, zullen overtroffen worden of dat je te positief gestemd was. Er kunnen gaandeweg flinke veranderingen optreden op technologisch gebied, alternatieve producten op de markt komen,...

Als je dan op vaste tijdstippen een foto neemt, zoals bijvoorbeeld een jaarverslag voor Sofina, of de maandelijkse bespreking van de portefeuille in dit blad, dan vertellen de cijfers vaak niet het hele verhaal.

Zo kan het zijn dat er in de portefeuille een aantal posities zitten die zeer mooie rendementen laten zien, maar die op het einde zitten van hun houdbaarheid. En aan de andere kant zit er misschien een aandeel in dat redelijk recent werd aangekocht en op 20% verlies staat.

Gevoelsmatig lijkt het dan alsof die aandelen met tientallen en soms honderden procenten winst ook de beste aandelen zijn van dat moment, en die verliezer de slechtste.

Vaak is echter het tegendeel de waarheid. Het potentieel van de verliezer is vaak veel groter. En verstandelijk begrijpt iedereen dat wel, maar toch durven op de beurs emoties de bovenhand nemen. Mensen worden verliefd op aandelen (de winnaars) en panikeren vaak bij verliezen.

Het werk is nooit teneinde klopt ook 100%. Je bent inderdaad constant bezig met je beleggingen. Is het niet om nieuwe aankoopkandidaten te vinden, dan is het wel het opvolgen van je huidige posities en veranderingen in de markt monitoren. Beleggen kan je je hele leven doen, zonder dat het ooit gaat vervelen.

En het is ook zo dat alle inspanningen die we vandaag leveren, pas later vruchten zullen afwerpen. Dat kan morgen zijn, maar ook pas binnen een jaar of zelfs nog langer. 

Frustrerend voor mij is dat u als lezer al dat werk vaak niet ziet. Enkel de beslissingen van een aan- of verkoop ziet u. Pas als ik beslis een aandeel te kopen of verkopen, maak ik er een verslag van. Al het werk van (gedeeltelijke) analyses van tientallen andere bedrijven per jaar verdwijnt bij mij in de spreekwoordelijke schuif of prullenmand.

Of de beslissingen van aan te kopen, of ze in de schuif of prullenmand te deponeren, de juiste beslissingen waren, zal enkel de tijd uitwijzen.

  
Wilt u weten van welke bedrijven een verslag gemaakt is en ik uiteindelijk heb opgenomen in mijn portfolio? Of kunt u wel wat begeleiding gebruiken bij het nemen van de juiste beleggings-beslissingen? Klik dan op onderstaande button, abonneer u op SMART Capital en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

Wilt u weten van welke bedrijven een verslag gemaakt is en ik uiteindelijk heb opgenomen in mijn portfolio? 

  

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 

PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg de "Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

Voor de krant De Standaard schreef ik onlangs een artikel met 3 concrete aandelentips. Dit artikel zit natuurlijk achter een betaalmuur bij de krant, maar u, trouwe lezer van onze nieuwsbrief, wil ik daar graag nog een keer op wijzen.

Maar eerst wil ik even teruggaan naar mijn vorige artikel van 8 november 2016. Ter controle kunt u het artikel terugvinden in de krant van die dag, zie http://www.standaard.be/cnt/dmf20161108_02561848.

Zoals u ziet, treft u hierin vijf concrete aandelentips aan en met een resultaat van 41,46% op 1,5 jaar tijd mag ik best een beetje trots zijn. Toch?

In plaats van een Top 5 werd ditmaal naar een Top 3 gevraagd en dit is mijn Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment. Deze drie aandelen heb ik zelf ook in mijn portefeuille.

Heeft u interesse in de drie aandelen die ik dit jaar selecteerde voor De StandaardKlik dan hier voor meer informatie en zie wat deze 3 aandelen voor u kunnen betekenen. Ik ben er ten volle van overtuigd dat ik met deze 3 aandelen ook dit jaar de beurzen weer ruimschoots zal verslaan........