Beleg met een veiligheidsnet: luister naar deze topper!

Volatiliteit is het codewoord op de beurzen momenteel. De bewegingen zijn heftig, en de risico’s ook. Bedrijven die schandalen veroorzaken (Volkswagen) of zeer zwaar in de schulden zitten (Glencore) worden onverbiddelijk afgestraft.

Hoe kan je dergelijke fiasco’s vermijden, vragen veel beleggers zich af? Wel, bij valuebeleggen komt het aan op de ‘margin of safety’. Dit is de veiligheidsmarge die is ingebouwd tussen de PRIJS van een aandeel en de waarde ervan.

Dat verklaart waarom ik bij SMART Capital aandelen selecteer van 1 euro met een waarde van 2 euro.

Seth Klarman is een naam die misschien niet zo bekend is in de beleggingswereld. Toch heeft hij een meesterwerk geschreven, genaamd “Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies for the Thoughtful Investor”.

Klarman

Een hele mond vol, maar Klarman weet wel waarover hij spreekt. Hij bouwt verder op de geniale inzichten van Graham en Dodd en Warren Buffett, de grootmeesters van het valuebeleggen.

Vandaag is Klarman met een persoonlijk nettovermogen van 1,4 miljard dollar een toonaangevende belegger en het boegbeeld van Baupost Group, met 29 miljard dollar een van de grootste hedgefondsen. Tijdens de financiële crisis verloor Klarman slechts enkele procenten, terwijl de meeste andere fondsen enorme verliezen leden.

Zijn boek, dat je trouwens vandaag op Amazon gemakkelijk duizenden dollars betaalt als collector’s item, bevat informatie van onschatbare waarde voor elke serieuze belegger.

Klarman geeft ons onder andere de volgende inzichten mee:

– Beleggen is niet hetzelfde als speculeren;
– Beleggers geloven dat op lange termijn een aandelenkoers de werkelijke waarde van een bedrijf reflecteert, terwijl speculanten gewoon mikken op een hogere koers;
– Beleggers die emotioneel handelen, verliezen altijd;
– Enkel geduldige beleggers winnen op de beurs.
– Domweg passief beleggen is een gevaarlijke strategie; je weet niet wat je koopt.

Kijk, al deze adviezen pas ik in SMART Capital al meer dan vijftien jaar toe. Mijn track record liegt er niet om.

Ik hoor constant geluiden over de overwaardering van de beurzen, maar dat interesseert me niet. Ik beleg namelijk niet in ‘de markt’ maar wel in individuele bedrijven.

Enkel door de bedrijven zeer goed te kennen en gedisciplineerd te handelen, kan je resultaten boeken.

Dus de keuze is aan jou: blijven aanmodderen op de beurs en op het verkeerde moment kopen en verkopen van de verkeerde bedrijven, of beleggen volgens de principes van Seth Klarman, Buffett en de andere toppers.

Ik heb in mijn Selectielijst 17 aandelen zitten die voldoen aan de eisen van Klarman en Buffett. Beeld je eens in dat je hiermee een portefeuille kan opbouwen die volgens mij 15% per jaar moet kunnen opbrengen?

Stel je voor dat je hierin 25.000 euro belegt. Binnen 10 jaar heb je zo meer dan 101.000 euro in je spaarpot.

Heel wat beter dan je spaarboekje, vind je niet?

Teken HIER in en download mijn lijst met topaandelen!