Waarom Warren Buffett jaloers is op JOU!

Warren Buffett is de grootste belegger aller tijden, dat hoef ik je niet meer te vertellen. De titel van mijn mailing klinkt misschien wat gek voor jou, want waarom zou een multimiljardair jaloers zijn op jou, kleine belegger?

Wel, Buffett belegt vandaag niet meer voor het geld, maar wel voor het plezier. Hij bouwde Berkshire Hathaway uit tot een business van meer dan 200 miljard dollar. Hij gaat elke dag tapdansend naar het werk, en doet niets liever dan jaarverslagen uitpluizen.

Gewoon, omdat hij niets liever doet dan beleggen!

Tussen 1980 en 2003 klopte de holding de S&P 500 index 20 van de 24 jaar, met een marge van maar liefst 12,24% per jaar.

Beeld je eens in dat je deze returns jaar na jaar kan volhouden? De impact op je eindkapitaal is enorm!

Die samengestelde interest is het geheim van Warren Buffett. Einstein noemde dit al eens het achtste wereldwonder.

Albert Einstein

Samengestelde interest is door de jaren heen van levensbelang geweest voor Buffett. Net als bij SMART Capital hanteerde Buffett de regel dat een aandeel slechts in aanmerking kwam wanneer het de winst elk jaar met ten minste 10% kon doen aangroeien.

Toen Buffett veertig jaar geleden van start ging, had hij véél meer aandelen die voldeden aan die criteria dan vandaag. De portefeuille van Berkshire Hathaway was toen immers veel bescheidener.

Vandaag is Berkshire een mastodont die moeilijker te beheren valt. Het is als het ware een logge tanker die je slechts moeizaam van richting kan doen veranderen.

Tijdens een aandeelhoudersvergadering in 1999 klaagde Buffett erover dat hij returns van 50% per jaar zou kunnen halen… als hij maar minder geld moest beleggen!

Een luxeprobleem als het ware. Stel je voor dat Buffett belegt in een bedrijf met een marktkapitalisatie van 240 miljoen dollar. Als het aandeel verdubbelde, zou de portefeuille van Berkshire Hathaway met slechts 0,3% stijgen.

Op die manier is de grootmeester het slachtoffer van z’n eigen succes geworden.

Bij SMART Capital hebben we dat probleem niet, integendeel. Als je kijkt naar de 18 koopwaardige aandelen in mijn Selectielijst, dan zitten daar behoorlijk wat small en mid caps bij.

De reden is eenvoudig: vaak zijn dit marktleiders in hun gebied, met een familiaal aandeelhouderschap.

Ik ben ervan overtuigd dat ik hiermee eerder het verschil zal maken, dan door je Nestlé of Coca-Cola aan te bevelen.

Met de aandelen uit mijn Selectielijst moet een rendement van 10 tot 15% per jaar mogelijk zijn.

Daarbij moet je de regel van 72 goed in het achterhoofd houden. Als je elk jaar 10% kan halen, dan verdubbelt je geld na 7,2 jaar. Met een rendement van 15% is dat slechts 4,8 jaar.

Wat ons bij SMART Capital, en jou dus ook, een groot voordeel geeft tegenover de grote beleggers, is dat de kleinere en minder bekende aandelen minder gevolgd worden door de sell-side analisten.

Zij vinden het vaak niet de moeite om deze aandelen te ‘coveren’ omdat ze er gewoon geen commissie aan verdienen.

Mij niet gelaten, want ik kan aandelen in alle onafhankelijkheid selecteren. Mij maakt het niet uit of het grote of kleine bedrijven zijn.

Ik weet wél dat ik met de kleinere bedrijven een potentieel véél grotere opbrengst kan halen. En geloof me, niet met hogere risico’s, want een kleiner bedrijf is véél gemakkelijker te doorgronden dan een mastodont zoals Siemens of GE.

Een mooie zaak voor jou als particuliere value-belegger, want zo heb je meer kans om op een pareltje te stoten!

Ontdek samen met SMART Capital deze parels, en klik HIER.

Met vriendelijke groeten,

Sam Hollanders

Hoofdredacteur