3 redenen waarom aandelen de place to be blijven

Beste belegger,

Op lange termijn zijn aandelen de beste belegging. Dat weet je, en het is al meermaals aangetoond door wetenschappelijk onderzoek.

Toch voelen beleggers zich niet lekker in hun vel. Want tussen ‘weten’ wat het beste voor je centen is, en ernaar handelen gaapt een wereld van verschil.

Zo kreeg ik gisteren de volgende mail van een belegger/abonnee:

“Dag Sam, ik weet het even allemaal niet meer hoor. Ik ben een trouwe abonnee gedurende vier jaar. Ik wil beleggen voor mijn pensioen, dat nog 30 jaar ver is, maar ik ben bang om mijn vermogen te verliezen als ik in aandelen beleg. Er zijn zoveel problemen in de wereld, China dat vertraagt en schandalen rond Volkswagen. Ik laat alles maar op mijn spaarrekening staan, dan heb ik er tenminste geen miserie mee.”

Zulke mails krijgen we wel vaker bij SMART Capital. Aandelen zijn gehaat, en beleggers zijn in jaren niet zo pessimistisch geweest.

De volgende grafiek spreekt boekdelen. Die toont aan hoe positief/negatief beleggers zijn op aandelen. De gegevens komen van een Amerikaanse prof. Je ziet dat beleggers al sinds 15 jaar niet zo negatief zijn.

nasdaq

Toch blijf ik ervan overtuigd dat aandelen voor de komende jaren, en zeker voor wie een pensioenkapitaal opbouwt, de place to be zijn:

1) Aandelen bieden bescherming tegen inflatie. Reken er maar niet op dat de inflatie zo laag blijft als vandaag. Op een gegeven moment zal het massale gelddrukken van de centrale banken zijn tol eisen. Goeie kwaliteitsbedrijven hebben activa die meer waard worden tijdens inflatie. Bovendien kunnen ze hun prijzen optrekken als ze een stevig businessmodel hebben. Aandeelhouders zitten dan gebeiteld, en ondertussen stijgt het dividend ook nog een keer.

2) De bull market in obligaties is voorbij. Dertig jaar lang hebben obligaties het beste van zich gegeven. Dat tijdperk is nu voorbij. Een paar basispuntjes rendement krijg je nog, en dat is het dan. Je loopt hier enorme risico’s voor een kleine return, en als de inflatie opduikt, ben je de klos.

3) Aandelen laten je mee profiteren van de groei in de wereld. Op een bepaald moment zal de groei van de economie wel weer aantrekken, en goeie bedrijven staan als eerste in de rij om daar garen bij te spinnen. Ook jij als aandeelhouder krijgt hogere dividenden en meerwaarden. Dat potentieel heb je niet als je je centen op een spaarrekening laat staan of in obligaties belegt.

Daarom mijn warm pleidooi om te blijven beleggen in aandelen. Dit klimaat is net perfect volgens mij: lage rentevoeten, soepel monetair beleid, stevige balansen…

Maar beleg niet in eender wat. Ga alleen voor kwaliteit! Die selecteer ik voor jou op basis van de principes van Benjamin Graham en Warren Buffett.

Of denk jij dat Buffett rijk is geworden door z’n centen op een spaarrekening te plaatsen?

Overwin dus je angst voor aandelen en laat je begeleiden door iemand die niets anders doet dan balansen uitpluizen en spreken met CEO’s van bedrijven.

Ik doe het veldwerk voor jou, en jij geniet van mijn researchwerk.

Faire deal, niet?

De prijs? 249 euro per jaar.

Daarvoor krijg je elke week een nummer, toegang tot mijn Selectielijst. Je krijgt trouwens de eerste 10 nummers gratis op proef.

Wie 3.000 euro investeerde in elk van onze aankooptips, realiseerde in de afgelopen 5 jaar … 88.356 EURO WINST!

Ik geef je er als bonus een gratis boek bij over hoe je kan leren beleggen als Warren Buffett.

Opgelet: tijdelijk aanbod voor nieuwe abonnees. Op = op!

Teken nu in op SMART Capital. Je vermogen verdient het.

Met vriendelijke groeten,

Sam Hollanders

Hoofdredacteur