Waarom de echte belegger altijd wint, en de speculant nooit!

Je houdt het niet voor mogelijk voor een doctor in de economie, maar de Belgische minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, besliste afgelopen weekend dat iedereen die zijn aandelen binnen de zes maanden verkoopt, 33% belasting zal moeten betalen.

Johan Van Overtveldt

De bedoeling van de minister lijkt duidelijk: ‘speculatie’ tegengaan. Maar in feite is alles wat we doen als het op beleggen aankomt ‘speculatie’. Want uiteindelijk kan niemand de toekomst voorspellen. Pure waanzin dus.

Soit, het is nu zo. Laat hem maar doen, de maatregel zal toch niets opleveren.

Liggen we er bij SMART Capital van wakker? Eigenlijk niet. Want we zijn geen kortetermijnbeleggers die op 6 maanden beleggen. Snelle winst nemen is leuk als spielerei, maar de grote winsten haal je pas op de lange termijn.

Moord en brand schreeuwen, helpt je niks vooruit.

Kijk maar naar het track record van SMART Capital. Telkens je winsten van tientallen of zelfs honderden procenten ziet, bleef het aandeel in kwestie een jaar of zelfs verschillende jaren in portefeuille.

Geduld is de vriend van de échte belegger.

Ik ken trouwens geen enkele speculant op korte termijn die op lange termijn écht geld heeft verdiend met aandelen.

Ik zal je zeggen waarom. Als speculant werken de schommelingen van de beurs tegen jou. Je bent nerveus omdat je op korte termijn een winst wil boeken. Je hebt geen geduld en koopt en verkoopt vaak op het verkeerde moment. Bovendien is het slecht voor je hart. Wil jij constant stressen over je portefeuille? Daar heb ik geen zin in, sorry.

Als value-belegger werkt de tijd echter in je voordeel. Je kan een bedrijf kopen dat je grondig hebt geanalyseerd, en dan wachten tot de waarde naar boven komt. Of dat nu een half jaar of twee jaar duurt, maakt niet zoveel uit. De schommelingen op de beurs zijn slechts prijzen, geen waarde.

“Price is what you pay, value is what you get,” zei Warren Buffett heel terecht. Geen enkel bedrijf schommelt zo sterk in waarde op één jaar tijd als de koers ervan beweegt.

Kijk daarom niet elke dag naar de koersen van je aandelen. Kijk naar de bedrijven en concentreer je op de waardecreatie ervan.

Ik garandeer je dat je anders in de huidige markten van een kale reis zal terugkomen.

Beleggen is moeilijker dan ooit. Je mag je echter niet laten verlammen door angst en je centen op een spaarboekje plaatsen.

Door geen enkel risico te nemen, neem je net de grootste risico’s!

In de editie die gisteren verscheen, geef ik je een aantal tips om je emoties te beheersen en om de juiste aandelen te kiezen.

Die ga je niet vinden door te doen wat iedereen doet, of door te traden.

De juiste combinatie van kennis en geduld kan je al een heel eind brengen. Net zoals het vermijden van verliezen.

Bij SMART Capital ga ik je niet om de oren slaan met kortingsacties en speciale aanbiedingen zoals sommige van onze concurrenten wel doen.

Wij bestaan al 15 jaar en beleggen al die tijd op dezelfde beproefde manier.

Saai, zeg je? Vraag maar eens aan Buffett waarin hij het liefste belegt. Een hip technologiebedrijf zonder winst, of een saai bedrijf dat massa’s winst maakt.

Ben jij een value-belegger in hart en nieren? Wil je dus graag 1 euro betalen voor iets wat 1,5 of 2 euro waard is?

Zo deed de legendarische John Templeton het. Templeton had een van de meest succesvolle track records op Wall Street. Sinds de oprichting in 1954 steeg zijn fonds met 16% per jaar tot hij met pensioen ging in 1992. 100.000 euro belegd bij Templeton in 1954 was zo uitgegroeid tot… 55 miljoen dollar in 1999 met herbelegging van de dividenden.

Klik HIER en beleg samen met mij op de manier van Templeton.