Staar u niet blind op Amerika

Nieuwsbrief SmartCapital

  

Staar u niet blind op Amerika

  

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

De voorbije week waren er de berichten dat we in de langste stierenmarkt aller tijden zitten. Voor de duidelijkheid, een stierenmarkt blijft duren zolang er geen correctie van 20% in de tussentijd is geweest. De discussie waarom we deze lange stierenmarkt kennen, laat ik over aan anderen. Ik zie de lage rentes namelijk als belangrijkste factor, en niet de stijging in bedrijfswinsten.

Binnenkort krijgen we waarschijnlijk een heleboel artikelen te verwerken die wijzen op 10 jaar na… (vul zelf in, bijvoorbeeld de val van Fortis, de ondergang van Lehman Brothers,...). Maar is het allemaal zo’n rozengeur en maneschijn geweest? 

Als we kijken naar de S&P en Amerika blijkbaar wel. Hieronder de grafiek van de S&P500 voor zolang Google Finance het me toeliet deze te selecteren: 

600_sc61.jpg 

Zoals u kan zien een geweldige stijging sinds het dieptepunt in 2009. Omgezet in cijfers: sinds het dieptepunt in maart 2009 ging de S&P500 meer dan x4, ofwel een stijging van 320%. In nominale cijfers steeg deze van 684 punten naar 2875 punten.

Maar ook sinds het hoogtepunt van 1530 punten in september 2008 is dit nog een stijging van 88%.

U weet dat ik mijn bedenkingen heb bij deze stijging, omdat deze voornamelijk gedreven wordt door een handvol (tech)aandelen. Ook opvallend is dat er tussen de piek van de dotcom-hype en net voor de financiële crisis van 2008 slechts enkele punten verschil waren voor de S&P500.

Als we echter naar de Eurostoxx 600 kijken, zien we voor Europa een heel ander verhaal.

 600_sc62.jpg

Met 385 punten staat deze onder de piek van 404 die we in april 2015 bereikten en ook nog onder de piek van 399 in juli 2007 en deze van 402 in maart 2000.

Niet alleen begon de financiële crisis bij ons in Europa een jaar eerder dan in Amerika, wij hebben deze piek nog niet overschreden. Iets wat voor Amerika al in 2013 gebeurde. Ook in Europa kende de Eurostoxx meer dan een verdubbeling van dieptepunt tot vandaag, maar het komt daarmee niet in de buurt van de S&P500.

Ik vind dan ook de discussies of de stierenmarkt nog lang door kan, en of we een correctie mogen verwachten, altijd erg vermakelijk. De ene wijst namelijk op de grote stijging van de S&P500 die niet kan aanhouden. De andere wijst naar de bedrijfswinsten die goed zijn in verhouding tot de beurskoers (maar gebruikt daarvoor meestal Europese aandelen).

De twee partijen hebben gelijk. Maar zal Europa niet mee duikelen als de beurzen in Amerika corrigeren? Of gaan we deze keer dapper standhouden? 

Het is en blijft daarom uitermate belangrijk om de juiste aandelen te selecteren, namelijk aandelen met voldoende stijgingspotentieel, maar waarvan het risico lager ligt. Ons motto is niet voor niets “Grote winsten zonder grote risico’s”.

Geïnteresseerd met welke aandelen we dat vandaag doen? Neem dan een abonnement op SMART Capital.

Bent u benieuwd naar aandelen met voldoende stijgingspotentieel, maar waarvan het risico lager ligt? Of kunt u wel wat begeleiding gebruiken bij het nemen van de juiste beleggings-beslissingen? Klik dan op onderstaande button, abonneer u op SMART Capital en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

Bent u benieuwd naar aandelen met voldoende stijgingspotentieel, maar waarvan het risico lager ligt? 

  

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS: Besparen op goede beleggingsinformatie zou je eveneens penny wise, pound foolish kunnen noemen. Als je iemand tegenkomt waar je de filosofie en ideeën van begrijpt, is het de moeite om hem of haar te volgen. Voor de prijs van een abonnement moet je het niet laten, die heb je met 1 goede tip al snel terugverdiend. Kan je je vinden in mijn filosofie, dan kan je je abonneren op SMART Capital door hier te klikken. 

 
PSS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg de "Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

Voor de krant De Standaard schreef ik onlangs een artikel met 3 concrete aandelentips. Dit artikel zit natuurlijk achter een betaalmuur bij de krant, maar u, trouwe lezer van onze nieuwsbrief, wil ik daar graag nog een keer op wijzen.

Maar eerst wil ik even teruggaan naar mijn vorige artikel van 8 november 2016. Ter controle kunt u het artikel terugvinden in de krant van die dag, zie http://www.standaard.be/cnt/dmf20161108_02561848.

Zoals u ziet, treft u hierin vijf concrete aandelentips aan en met een resultaat van 41,46% op 1,5 jaar tijd mag ik best een beetje trots zijn. Toch?

In plaats van een Top 5 werd ditmaal naar een Top 3 gevraagd en dit is mijn Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment. Deze drie aandelen heb ik zelf ook in mijn portefeuille.

Heeft u interesse in de drie aandelen die ik dit jaar selecteerde voor De StandaardKlik dan hier voor meer informatie en zie wat deze 3 aandelen voor u kunnen betekenen. Ik ben er ten volle van overtuigd dat ik met deze 3 aandelen ook dit jaar de beurzen weer ruimschoots zal verslaan........