85% van de Belgen heeft niets te zoeken op de beurs

Nieuwsbrief SmartCapital

  

Het is NU tijd voor
financiële opvoeding

  

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Vorige week heb ik een flinke frustratie van mij afgeschreven. Toen pleitte ik ervoor dat de politici de beurs terug zouden erkennen als de ideale manier om te sparen en vooral ook als manier voor iedereen om dit op gelijke voet te doen, ongeacht afkomst en beschikbare middelen. Daarbij was ik een heel cruciaal aspect uit het oog verloren, namelijk de financiële kennis van de gemiddelde Belg.

600_sc66.jpgNaar aanleiding van 10 jaar bankencrisis hield De Tijd een enquête bij een volgens onderzoeksbureau Kantar TNS representatieve staal van de Belgische bevolking. De foutmarge zou slechts 3% bedragen.

Bij de vraag of de overheid individuele aandeelhouders in banken moest waarborgen verscheen volgend antwoord:

U leest het goed. Maar liefst 49% van de ondervraagden vindt dat de overheid beleggers in banken moet vergoeden als deze verlies lijden. 

Nog eens 24% heeft geen mening en 12% weet het niet.

Een schokkende 85% (!!) van de bevolking heeft dus geen enkele notitie van wat risicokapitaal is.  

Waarom zou de aandeelhouder van een bank vergoed moeten worden bij verlies?

Als we dat doortrekken, dan moeten ook de aandeelhouders van Nyrstar, Option,... allemaal vergoed worden.

Het lijkt er op of deze enquête is afgenomen bij Arco aandeelhouders, hoewel daar de situatie anders is. Veel van deze aandeelhouders werden namelijk bedrogen. Maar in plaats van de bedriegers aan te pakken, heeft onze overheid zich garant gesteld, waar ze dit wettelijk niet konden,... . 

Vroeger dacht ik dat ze dit hadden gedaan om zo op de verjaringstermijn te spelen om hun vriendjes (de echte schuldigen in de eerste plaats ACW, nu beweging.net) te vrijwaren. Na het zien van bovenstaande vrees ik dat het een puur gebrek aan financiële kennis is. En zij besturen ons land en geven ons belastinggeld uit. En dus moet ik mijn tirade van vorige week bijstellen.

Blijkbaar heeft 85% van de Belgen niets te zoeken op de beurs.

Of beter gezegd NOG niet. Ze dienen namelijk eerst een financiële opvoeding te krijgen. En als we daar nu eens mee zouden starten in de twee laatste jaren van het middelbaar onderwijs?

Mijn oudste dochter is net het vijfde middelbaar onderwijs gestart in Humane Wetenschappen. Als zij deze middelbare school verlaat, heeft zij vier talen geleerd, kent zij elke rivier in België, alle hoofdsteden en landen van de hele wereld, de volledige autonomie van de mens en noem maar op. Maar omdat zij geen enkel uur financiële opvoeding krijgt, kent zij niets van hypothecaire kredieten, verzekeringen, pensioensparen, .... Wat het inhoudt om zelfstandige te zijn ten opzichte van werknemer, loon, sociale lasten,... . Allemaal zaken waar ze al heel snel na hun studies mee in contact zullen komen.

En als ze bovenstaande zaken nog niet kennen, kunnen we dan verwachten dat zij weten wat een aandeel is en beleggen op de beurs inhoudt? Nochtans is economie één van de grootste gedragswetenschappen die er is (één van haar hoofdvakken).

Laten wij, die tot die 15% behoren van mensen die wel weten hoe de beurs werkt, er dan maar ten volle van profiteren en zelf onze kennis doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen, met de bewijzen in onze handen!  

=======================

Bovenstaand verhaal is het intro van mijn nieuwsbrief die deze ochtend gepubliceerd is aan de abonnees van SMART Capital. Zojuist ontving ik onderstaande reactie van een lezer, en die wilde ik u niet onthouden. Ook uw mening stel ik op prijs, dus als u hierop wilt reageren, dan kunt u uw reactie sturen naar info@SmartCapital.be

 

Beste Sam Hollanders,

Graag wil ik u feliciteren met de inleiding van uw nieuwsbrief nr. 36 aangaande financiële opvoeding. Het is inderdaad onvoorstelbaar dat dit onderwerp nergens in het onderwijs te vinden is. Iedereen, rijk of arm, komt ooit met financiën in aanraking, ik ben het volkomen met u eens dat een basiskennis daarover in het algemeen leerpakket zou moeten worden opgenomen. Het is frusterend als je op sommige fora waar dergelijke onderwerpen aan bod komen veel reacties leest van mensen waaruit blijkt dat ze totaal niet weten waarover ze het hebben.
Ik ben er van overtuigd dat - mocht dit al lang hebben bestaan - de Arcocrisis een veel kleinere schaal zou hebben aangenomen. 
Bedrog zal uiteraard nooit verdwijnen, maar door enige kennis zouden veel minder mensen in de val trappen, ze zouden alvast wat meer nadenken en opzoeken vooraleer aan mooie-beloftes-projecten deel te nemen.
Hopelijkt bereikt u met uw artikel wat mensen die hier een impact op hebben en kan je ze ook even aan het denken zetten.

Vriendelijke groet.
Roland Van C.

 
Bent u benieuwd welke beurskennis ik doorgeef aan mijn kinderen? Of kunt u wel wat begeleiding gebruiken bij het nemen van de juiste beleggings-beslissingen? Klik dan op onderstaande button, abonneer u op
SMART Capital en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

Bent u benieuwd welke beurskennis ik doorgeef
aan mijn kinderen?
 

  

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg de "Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

Voor de krant De Standaard schreef ik onlangs een artikel met 3 concrete aandelentips. Dit artikel zit natuurlijk achter een betaalmuur bij de krant, maar u, trouwe lezer van onze nieuwsbrief, wil ik daar graag nog een keer op wijzen.

Maar eerst wil ik even teruggaan naar mijn vorige artikel van 8 november 2016. Ter controle kunt u het artikel terugvinden in de krant van die dag, zie http://www.standaard.be/cnt/dmf20161108_02561848.

Zoals u ziet, treft u hierin vijf concrete aandelentips aan en met een resultaat van 41,46% op 1,5 jaar tijd mag ik best een beetje trots zijn. Toch?

In plaats van een Top 5 werd ditmaal naar een Top 3 gevraagd en dit is mijn Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment. Deze drie aandelen heb ik zelf ook in mijn portefeuille.

Heeft u interesse in de drie aandelen die ik dit jaar selecteerde voor De StandaardKlik dan hier voor meer informatie en zie wat deze 3 aandelen voor u kunnen betekenen. Ik ben er ten volle van overtuigd dat ik met deze 3 aandelen ook dit jaar de beurzen weer ruimschoots zal verslaan........