Angst hebben op de beurs is een goede zaak

Nieuwsbrief SmartCapital

  

Angst op de beurs
en hoe er mee omgaan

  

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Na deze lange periode waarin de beurzen het goed deden (hoewel in Europa we al sinds 2016 surplace maken), schrikken veel nieuwere beleggers van de dalingen die we afgelopen weken te zien kregen. Zelfs beleggers met 7 jaar ervaring op de teller hebben dit eigenlijk niet echt meer meegemaakt. En als het even lager ging, dan steeg de beurs de maanden daarna vrolijk terug verder.

Kortom, er zitten momenteel heel veel nieuwe beleggers, als je ze nog nieuw kan noemen met meer dan 5 jaar ervaring, die eigenlijk nog nooit de emoties van een forse correctie of crash hebben moeten ondergaan. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat zij bij het zien van de recente dalingen angstig worden en zich allerlei vragen beginnen stellen:

  • Ga ik al mijn geld verliezen?
  • Heb ik fouten gemaakt?
  • Ga ik mezelf financieel niet in de problemen brengen als ik blijf vasthouden aan dat of dat aandeel?
  • Ga ik niet voor gek staan als anderen horen waarin ik heb belegd?
  • Begin je jezelf meer en meer te vergelijken met anderen?

Het is perfect normaal dat je jezelf deze vragen stelt. Elke belegger heeft angst, ik ook nog steeds.

Het is hoe we met deze angst omgaan dat belangrijk is. We kunnen deze angst aanvaarden of ons laten meeslepen in een emotionele rollercoaster. We kunnen ook doen alsof deze angst niet bestaat. We kunnen er aan toegeven of we kunnen deze recht in de ogen kijken (fight of flight).

Iedereen zal op zijn/haar manier hierop reageren. 

Charlie Munger, de partner van Warren Buffett zei ooit: “Al wat ik wil weten is waar ik ga sterven, dan ga ik er gewoon nooit naar toe”.

Angst hebben is goed. Angst is wat ons in leven houdt. Met iemand die geen angst kent, loopt het vroeg of laat slecht af. Angst hebben en toch actie nemen, dat is wat we dapperheid noemen.

Angst is nochtans niet onze grootste vijand op de beurs. Niet beleggen, ons huiswerk niet maken of opgeven, dat brengt ons veel meer financiële schade toe.

Dapper zijn op de beurs wil natuurlijk niet zeggen om er maar op los te beginnen speculeren met allerlei hefboomproducten. Of geld te gaan lenen om te beleggen.

Dapper zijn op de beurs is over je angst stappen en verstandig te beleggen. Dapper zijn op de beurs is aandelen kopen die niemand anders lijkt te willen, maar waarvan jij weet (door studie) dat ze veel meer waard zijn dan de huidige beurskoers.

Angst hebben op de beurs is dan ook een goede zaak. Wees angstig, zodat je altijd je huiswerk goed maakt, maar laat je niet verleiden tot emotionele handelingen of laat je niet verlammen.

Bent u benieuwd welke aandelen veel meer waard zijn dan de huidige beurskoers? Of kunt u wel wat begeleiding gebruiken bij het nemen van de juiste beleggings-beslissingen? Klik dan op onderstaande button, abonneer u op SMART Capital en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

Bent u benieuwd welke aandelen veel meer waard zijn
dan de huidige beurskoers?
 

  

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
SMART Capital  

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg de "Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

Voor de krant De Standaard schreef ik onlangs een artikel met 3 concrete aandelentips. Dit artikel zit natuurlijk achter een betaalmuur bij de krant, maar u, trouwe lezer van onze nieuwsbrief, wil ik daar graag nog een keer op wijzen.

Maar eerst wil ik even teruggaan naar mijn vorige artikel van 8 november 2016. Ter controle kunt u het artikel terugvinden in de krant van die dag, zie http://www.standaard.be/cnt/dmf20161108_02561848.

Zoals u ziet, treft u hierin vijf concrete aandelentips aan en met een resultaat van 41,46% op 1,5 jaar tijd mag ik best een beetje trots zijn. Toch?

In plaats van een Top 5 werd ditmaal naar een Top 3 gevraagd en dit is mijn Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment. Deze drie aandelen heb ik zelf ook in mijn portefeuille.

Heeft u interesse in de drie aandelen die ik dit jaar selecteerde voor De StandaardKlik dan hier voor meer informatie en zie wat deze 3 aandelen voor u kunnen betekenen. Ik ben er ten volle van overtuigd dat ik met deze 3 aandelen ook dit jaar de beurzen weer ruimschoots zal verslaan........