Kies de weg die het beste bij u past

Nieuwsbrief SmartCapital

  

Er is niet één weg naar Rome.
Kies de weg die het beste bij u past!

  

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Er werd afgelopen dagen al eens even flink aan de boom geschud. Mijn voorwoord van vorige week was qua timing geweldig, nu datzelfde doortrekken naar de beurs.

Bij forse dalingen krijg ik vaak veel extra vragen. Meestal zijn de mensen op zoek naar een bepaalde houvast wanneer ze moeten verkopen. Zo bijvoorbeeld een daling bij X-Fab van 14% bovenop de al lagere koersen van de afgelopen weken. Wanneer is het dan tijd om te verkopen?

Ik krijg ook vaak de vraag of ik een vast systeem heb om aandelen te verkopen, bijvoorbeeld bij een daling van xx%.

Er zijn maar drie redenen waarom ik een aandeel verkoop, en de daling van de koers is er daar niet één van. Van mij mogen aandelen 60% dalen, dan nog zal ik er geen nacht slaap over laten.

Neem de beste belegger aller tijden, Warren Buffett. Tussen 1965 en eind vorig jaar steeg de waarde van zijn holding Berkshire Hathaway met een gemiddelde van 20,9% op jaarbasis, waar de S&P500 in deze periode 9,9% deed. Om het nog indrukwekkender te maken, dit is een stijging van 2.404.748% ten opzichte van een stijging van de S&P500 van 15.508%.

Maar in deze periode daalde de portefeuille van Buffett soms aanzienlijk. Zo waren er 4 periodes waarbij de portefeuille meer dan 37% zakte. De zwaarste was een daling van 59%!

Ook Monish Pabrai, een succesvolle kopieerder van de strategie van Buffett, heeft op een recente presentatie voor Boston College meegegeven dat tijdens de crisis zijn portefeuille 70% zakte!

Zo’n forse daling heb ik zelf tot op heden nog niet meegemaakt. De holdings zitten daar voor iets tussen, al zou ik zo’n daling ook best kunnen verdragen. Zolang je uw aandelen in portefeuille niet als producten ziet, maar stukjes van bedrijven, dan krijg je een andere kijk op het geheel.

Dankzij die visie is het makkelijk om de beurskoersen te negeren en te focussen op wat er echt toe doet.

Let op, als een aandeel fors daalt, dan steek ik uiteraard mijn hoofd niet in het zand. Bij een daling van 20% maak ik altijd mijn huiswerk opnieuw en ga ik vooral op zoek naar redenen om een aandeel niet te houden en naar tegengestelde meningen.

Er zijn eigenlijk maar drie redenen om een aandeel te verkopen:

  1. De visie op het bedrijf, sector of het management is veranderd. Dit kan zijn door nieuwe informatie die ik leer kennen, of dat ik ontdek dat ik een fout heb gemaakt. Vandaar ook het opnieuw maken van mijn huiswerk bij een daling van 20%
  2. Het aandeel is te duur geworden.
  3. Ik heb een interessantere opportuniteit op het oog en wissel het aandeel daarvoor in.

Als aan deze drie niet wordt voldaan, dan denk ik eerder aan (bij)kopen dan aan verkopen.

Een vierde reden zou natuurlijk kunnen zijn dat je geld nodig hebt en dat je dan je minst kansrijke aandeel verkoopt, al kan je dat ook onder punt 3 plaatsen.

Bij de kernselectie komt het er eigenlijk op neer dat u in mij als belegger uw vertrouwen stelt. U vertrouwt erop dat ik mijn huiswerk grondig maak en belangrijker nog, dat wanneer ik fouten maak, ik dit ook snel genoeg durf toegeven om de verliezen te beperken.

Steeds vaker krijg ik mails van klanten die melden me 100% te volgen in de kernselectie en de holdings, die zelfs onze eigen SMART Formula niet meer bekijken. Dan voel ik me vereerd, maar ook erg verantwoordelijk voor hun portefeuille.

Als u liever werkt met een vast systeem, dan is de SMART Formula meer iets voor u. Hierbij worden aandelen geselecteerd op vaste parameters. Daalt een aandeel 20% dan gaat deze er uit. Hier handel je emotieloos. Dit is niet vertrouwen hebben in een persoon, maar wel in de vele studies die aantonen dat beleggen in goedkope, kwalitatieve aandelen met een positief momentum de markt verslaat.

Er is niet één weg naar Rome, kies de weg die het beste bij u past!

Klik op onderstaande button, abonneer u op SMART Capital, kies voor een beleggingsstrategie die u het best bevalt en zie wat deze nieuwsbrief voor u kan betekenen. Met de Niet Goed Geld Terug garantie loopt u bovendien geen enkel risico.

  

Kies de weg die het beste bij u past! 

  

600_button_abonneer_hier.gif

op SMART Capital 

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
SMART Capital  

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg de "Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

Voor de krant De Standaard schreef ik onlangs een artikel met 3 concrete aandelentips. Dit artikel zit natuurlijk achter een betaalmuur bij de krant, maar u, trouwe lezer van onze nieuwsbrief, wil ik daar graag nog een keer op wijzen.

Maar eerst wil ik even teruggaan naar mijn vorige artikel van 8 november 2016. Ter controle kunt u het artikel terugvinden in de krant van die dag, zie http://www.standaard.be/cnt/dmf20161108_02561848.

Zoals u ziet, treft u hierin vijf concrete aandelentips aan en met een resultaat van 41,46% op 1,5 jaar tijd mag ik best een beetje trots zijn. Toch?

In plaats van een Top 5 werd ditmaal naar een Top 3 gevraagd en dit is mijn Tip 3 van meest koopwaardig aandelen van dit moment. Deze drie aandelen heb ik zelf ook in mijn portefeuille.

Heeft u interesse in de drie aandelen die ik dit jaar selecteerde voor De StandaardKlik dan hier voor meer informatie en zie wat deze 3 aandelen voor u kunnen betekenen. Ik ben er ten volle van overtuigd dat ik met deze 3 aandelen ook dit jaar de beurzen weer ruimschoots zal verslaan........