Op weg naar een eindejaarsrally?

Beste belegger,

Oktober zit er weer op. Het was een geweldige maand voor beleggers, met winsten op de Europese beurzen van om en bij de 10%. In Amerika werd er zowat 8% koerswinst geboekt. Dat ging hand in hand met een verdere daling van de obligatierentes: de Belgische 10-jarige staatsobligatie zag de rentevoet dalen van 0,95% naar 0,72%.

De lucht is al enkele maanden aan het opklaren boven de beurzen. Dat kadert een beetje in de historische patronen van de beurs. Die leren ons immers dat september gemiddeld de slechtste maand is. Vanaf die maand tot het einde van het jaar zien we dan meestal een (flinke) stijging.

Resultatenseizoen geen teleurstelling

Als we kijken naar de resultaten van de Amerikaanse en Europese bedrijven, dan was het resultatenseizoen doorgaans geen teleurstelling. Aan het begin van de maand waren Amerikaanse aandelenbelegger ook enorm pessimistisch gestemd.

Het aantal bulls of beursoptimisten was immers gedaald tot onder de 25% voor het eerst sinds eind 2008. Het aantal beren of pessimisten was dan weer gestegen tot boven 35%. Zoveel pessimisme laat altijd ruimte voor een stijging, en dat hebben we hier enkele maanden geleden ook gezegd.

Weinig volatiliteit

Beleggers zijn terug meer op hun gemak, en dat blijkt uit de VIX-index. Na een forse opstoot in de zomermaanden staat die opnieuw op een laag niveau.

VIX1

Centrale bankiers

Maar de belangrijkste ‘patroonheiligen’ van de beurs zijn ongetwijfeld de wereldwijde centrale bankiers. Super Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, gaf al aan dat de ECB klaar staat om nog meer geld in het systeem te pompen. Nu de Europese groei weer aan het tanen is, zal er nog meer stimulus komen, en zeker met een inflatie die met het nulpunt flirt. Ook de Chinese centrale bank heeft de rente nog maar eens laten zakken.

De Fed zal de rente waarschijnlijk optrekken tegen het einde van het jaar. Dat is een goeie zaak, omdat de markt bevestiging wil dat de Amerikaanse economie opnieuw sterk groeit.

December belooft een interessante beursmaand te worden. De Fed houdt op 15 en 16 december de laatste beleidsvergadering van het jaar. Die van de Europese centrale bankiers vindt op 17 december plaats.

Aandelen boven

De beurzen WILLEN gewoon hoger, dat voel je. De Europese bedrijven kunnen profiteren van een aantal ‘tail winds’, zoals de lage euro tegenover de dollar, de fors gedaalde energie- en grondstoffenprijzen, en de gezondheid van de balansen.

Analisten zijn ook behoorlijk voorzichtig in hun consensusverwachtingen en verwachten slechts 2,2% winstgroei in het derde kwartaal. Dat legt de lat voor bedrijven niet al te hoog. Het is dus eerder te verwachten dat bedrijven positieve verwachtingen zullen neerzetten.

Tegendraads beleggen

De echte kansen bij aandelen zitten op dit moment in de sectoren die echt niemand meer wil. We denken dan aan grondstoffen, olie, emerging markets…

Ook de landbouwsector wordt verguisd alsof deze bedrijven niets meer te betekenen hebben.

Als je dit denkt, dan vergis je je enorm.

Ook slimme beleggers hebben dit in de smiezen.

Een van onze aandelen in de Selectielijst uit de landbouwsector klom vorige maand fors hoger. En we geloven dat het vet hier nog bijlange niet van de soep is: ons koersdoel bedraagt immers 16 USD!

Dat betekent vanaf de huidige koers nog eens 60% potentieel!
Onze aanbeveling en het resultaat zie je op de grafiek hieronder.
Een rendement van 36%, niet te versmaden denken we zo!

tip2

Zo kan het dus gaan als je de juiste aandelen koopt. Want laten we wel wezen, onze toegevoegde waarde ligt in onze stock picking capaciteiten.

Anders kan je net zo goed de index kopen. Wij gaan echter voor de Champions League en willen alleen de beste bedrijven kiezen.

Je moet er wel stalen zenuwen voor hebben. De winsten komen immers niet vanzelf. Als je je huiswerk doet, dan kan je rustig wachten tot de werkelijke waarde naar boven komt.

Aandelen blijven de place to be, dat legde ik je hier al uit.

In het laatste nummer van SMART Capital doe ik nog enkele andere aanbevelingen uit de doeken.

We hebben het onder andere over:

– Onze plays op palmolie
– Een van de goedkoopste aandelen in de oliesector
– Een van de beste manieren om het herstel van grondstoffen te bespelen
– Champagne en hoe er geld mee verdienen.

Dit soort tegendraadse tips is enkel weggelegd voor een select clubje echte valuebeleggers.

Behoor jij tot dat clubje en zie je in dat tegendraads beleggen het meeste opbrengt?

Klik dan HIER en download meteen alle nummers van SMART Capital. Je krijgt ook toegang tot de archieven en krijgt vanaf dan elke week een nummer in je brievenbus.

Niet twijfelen, zou ik zeggen. Ons blad bestaat immers al 15 jaar en dat onderscheidt ons van de eendagsvliegen.

Met vriendelijke groeten,
Sam Hollanders

SMART Capital