5 redenen waarom JIJ beter kan beleggen dan de ‘professionals’!

Ooit al eens een voetbalmatch bekeken van het allerhoogste niveau, terwijl je zelf maar een amateur bent en op zondag een balletje trapt?

Je bedenkt je dan algauw “tegen die jongens zou ik niet willen spelen. Ze zijn sneller, beter, hebben meer inzicht. Ik verlies gegarandeerd!”

Bij beleggen geldt dat ook.

90% van alle handel in aandelen komt op rekening van professionele makelaars en vermogensbeheerders. De helft daarvan wordt gedaan door de 50 grootste beleggingsfirma’s ter wereld. Ze hebben meer middelen, brains, voorbereiding en geld dan jij en ik.

Ik krijg regelmatig mails van beleggers die me vragen: “Sam, waarom nog moeite doen om aandelen te kiezen? Die grote jongens manipuleren toch de hele boel.”

Als je het tegen deze jongens opneemt en het spel probeert te spelen met hun regels, dan verlies je gegarandeerd.

Je zal het dus op een andere manier moeten doen: deze jongens verslaan op hun eigen zwaktes.

Ik leg je in SMART Capital uit hoe je als ‘kleine belegger’ je eigen zwaktes kan ombuigen in sterktes.

Sterktes die deze professionele partijen niet hebben kan jij genadeloos uitbuiten.

1) Jij hebt geen benchmark om rekening mee te houden

Ik benijd fondsbeheerders niet en andere professionals. In beleggingsland heeft alles een ‘benchmark’: een index waaraan alle performances worden afgemeten. Beheerders staan onder enorme druk om deze te evenaren en liefst te kloppen. Maar daar slaagt 85% van de beheerders niet in. Bovendien krijgen ze te maken met kortzichtige beleggers die hen elke maand of zelfs week opbellen om te vragen wat er scheelt als het fonds er eens even onder zit.

2) Fondsen zijn waanzinnig duur

Instapkosten van 2% of zelfs 4%, een beheersvergoeding van 1,5%, uitstapkosten, verborgen kosten… Je begint al snel met een achterstand van ettelijke procenten als je in een fonds stapt.

Als individuele belegger heb je dat niet. Je betaalt gewoon je beurstaks, en online brokers rekenen dezer dagen verwaarloosbare transactiekosten aan. Jij wint tegenover de enorm hoge kosten van de fondsbeheerders!

3) De tijd speelt in jouw voordeel, en in hun nadeel

Jongens, ik herinner me de paniek nog van een aantal fondsbeheerders toen in augustus de beurzen fors onderuit gingen. Maar bewegingen van 15 tot zelfs 25% op de beurs zijn niet vreemd. Zeker wanneer het einde van het kwartaal nadert, worden de professionals superzenuwachtig, want dan moeten ze de rapportage voor hun klanten gaan maken en conference calls met beleggers organiseren. Die periode staan ze extra onder druk, en maken ze slechte kortetermijnbeslissingen.

Jij als particuliere belegger weet dat de tijd in je voordeel speelt. Je kan je geld rustig laten opbrengen en genieten van de samengestelde interest!

4) Kleinere aandelen brengen meer op

De professionals beheren vaak ettelijke miljarden. Liquiditeit is dus van levensbelang voor hen, omdat ze snel moeten kunnen in- en uitstappen. Jij als particuliere belegger weet echter dat smallcaps op lange termijn meer opbrengen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de omvang van je posities, en hoeft ze niet bekend te maken aan de buitenwereld.

Op de grafiek hieronder zie je dat value aandelen méér opbrengen dan groeiaandelen. Dat effect is zelfs nog sterker bij de kleinere aandelen!

CS0DL6fWUAA3f5M

5) Jouw carrière hangt er niet van af

Fondsbeheerders voelen de hete adem van hun baas of andere fondsen in de nek, en durven daarom geen enkel risico meer te nemen. Dat is goed voor hun carrière, maar niet voor hun beleggingen. Wie winst wil maken, moet nu eenmaal berekende risico’s nemen.

Daardoor surfen ze vaak mee op de trend van dure aandelen, en dumpen ze achtergebleven goedkope aandelen. Een perfecte manier… om nooit winst te maken.

Maak die fout niet, en buit je eigen sterktes uit.

Doe het samen met SMART Capital, al 15 jaar je gids in aandelenland.

In het laatste nummer passeren er weer een aantal enorm ondergewaardeerde aandelen, waaronder een grondstoffenbedrijf met een veelbelovende toekomst… aan amper 0,6x de boekwaarde!

Met een schuldratio van slechts 10% heb ik een koersdoel berekend dat bijna dubbel zo hoog ligt als de huidige koers.

Verder ook nog een heel aantal updates over onze favoriete aandelen, waarvan ik er zelf ook een paar in portefeuille heb.

Of wat dacht je, dat ik enkel schreef over mijn favorieten? Ik stop er ook m’n eigen geld in, hoor!

Je kan alle nummers HIER downloaden.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten,

Sam Hollanders
Hoofdredacteur