Wanneer wordt te vroeg zijn, verkeerd zijn?

Nieuwsbrief SmartCapital

  

Wanneer wordt te vroeg zijn, verkeerd zijn?

  

600_sam_hollanders_foto4.jpg 
Sam Hollanders hier.

Het leuke van de vier selecties die we bij SMART Capital aanbieden, is dat drie van de vier helemaal niet onderhevig zijn aan timing.

Bij de Holdings & Vastgoed koop je gewoon periodiek bij en dan liefst van de goedkoopste in deze selectie tot deze aan zijn maximum gewicht zit, en dan ga je naar de volgende. Je koopt in alle markten.

Bij de SMART Formula is eveneens geen timing gemoeid. Je koopt gewoon elke maand de twee nieuwe aandelen en verkoopt die aandelen die door de stoploss zakken. Of als je portefeuille volledig is, die aandelen die er het langst in zitten.

De SMART Pennies dat zijn gokjes op centjesaandelen die volgens mij, ondanks hun problemen, terug zullen opveren. Ook dat doen we jaarlijks en vermits deze enkel dienen om wat extra “spice” toe te voegen, is ook hier timing van geen belang.

In theorie is ook voor onze vierde en belangrijkste selectie, de Value Portefeuille, de timing niet belangrijk. Ik zoek gewoon bedrijven die in mijn ogen onterecht ondergewaardeerd worden door de markt. Wanneer ze goedkoop genoeg zijn, koop ik. Een systeem dat ik al meer dan 15 jaar toepas en welke me geen windeieren heeft gelegd.

Sinds 2016, waarin we mooie winsten hebben vastgelegd, is het echter vechten. De goedkope aandelen werden schaarser. De goedkope aandelen die ik vond kenden allemaal duidelijke mankementen, en ik wist dat ze nog moeilijke tijden gingen beleven. Dat houdt me op zich niet tegen. Ik kan best een moeilijke periode uitzitten, zolang ik weet dat de problemen bij het bedrijf tijdelijk zijn.

Het probleem is dat je nooit de emotie van de markt kan inschatten. Ik weet dat er problemen zijn, de hele markt weet dat er problemen zijn, want anders sturen ze de koers niet zo fel omlaag. Maar wat je niet kan inschatten, is in welke mate de markt die problemen echt al heeft erkend.

Ik koop dan het aandeel omdat het goedkoop is, want bij een volgende cijferupdate kan het twee richtingen uit. We weten dat de cijfers slecht zullen zijn, dus dat is geen verrassing. Maar zijn de cijfers even slecht dan de markt heeft ingeschat of niet? Als de markt ze slechter had ingeschat, dan kan de koers ineens opveren en andersom, als de bril van de markt toch nog te roze was, dan duikelt het aandeel verder.

Kortom, op korte termijn kan ik deze sprongen niet inschatten. In de meeste gevallen vielen de cijfers ook beter mee dan ik had verwacht. Maar in deze stijgende beursomgeving, gedreven door de lage rentes, was de bril van de markt nog steeds te roze en vooral gericht op andere sectoren. Ze keek (en kijkt) naar groeiers.

De goedkope aandelen werden gewoon nog goedkoper.

En dan kom ik vandaag op het punt waarbij ik me afvraag wanneer te vroeg zijn overgaat in verkeerd zijn. Door te vroeg in te stappen in verschillende aandelen, is er namelijk ook wat we een "opportunity loss" noemen.

In 2017 konden we nog teren op eerdere aankopen, maar in 2018 en dit jaar had ik beter gewoon de algemene markt kunnen volgen (aan de kant staan is ook geen oplossing) om dan later terug te keren naar ons systeem als de kansen terug veel duidelijker en makkelijker zijn. In de veronderstelling dat mijn aandelen even sterk dalen als de algemene markt bij een echte crash, wat mij sterk zou verbazen, vermits ze vandaag al goedkoop zijn.

Het enige dat ik vandaag wel weet, is dat ik nu een mooie selectie van momenteel 13 ondergewaardeerde aandelen heb die opnieuw gaan zorgen voor een jaar zoals 2016, waarin we het resultaat van de beurzen ver achter ons laten en dat het  achterblijven in 2018 en vooralsnog dit jaar, weer meer dan goedgemaakt zal zijn.

Wanneer dat zal zijn, dat durf ik niet voorspellen. Komt er eerst nog een crash? Of wordt het weer een korte dip voor de weg omhoog wordt hervat? Allemaal vragen die invloed hebben op de timing, maar geen invloed hebben op wat er uiteindelijk zit aan te komen, namelijk een herstel van de onterecht ondergewaardeerde aandelen in de Value Portefeuille.

Als u nog zou twijfelen om een abonnement te nemen of om te starten met beleggen, dan lijkt mij vandaag een heel mooi ogenblik om mee in te stappen in de selecties van SMART Capital!  
 

Is uw interesse gewekt?  

600_button_abonneer_hier.gif 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 

PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het "SMART Pennies Rapport" gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

SMART CapitalBent u op zoek naar een manier om beleggen leuk te houden, eventueel verborgen pareltjes te ontdekken, en wat peper toe te voegen aan uw bestaande portefeuille? Sluit dan nu een abonnement af en krijg het "SMART Pennies Rapport" gratis toegestuurd.

Voor bijgaand rapport werden meer dan 4000 aandelen uit Amerika, Canada en de eurozone die onder de €3 noteren bekeken. Na diverse strenge filters blijft er een lijst van 40 aandelen over, en daarvan heb ik er 4 geselecteerd waarvan de verhouding tussen risico en rendement het meest optimaal is en dus enorme winstkansen bieden. 

Benieuwd naar deze verborgen pareltjes? Bestel het rapport. Het is nu ook zonder abonnement los verkrijgbaar. Meer informatie over dit rapport treft u HIER aan.