Is passief beleggen een bubbel?

Nieuwsbrief SmartCapital

    

Is passief beleggen
een bubbel?

  

600_sam_hollanders_foto4.jpg  
In het verleden heb ik al enkele keren geschreven dat ik passief beleggen zie als een katalysator voor de volgende beurscrash, dit omdat het nog steeds een mens is die bepaalt wat er met zijn of haar geld gebeurt, en een mens is nu eenmaal een emotioneel wezen dat niet goed met verliezen omgaat.

Het meest sprekende voorbeeld vind ik nog steeds wat Guy Spier (Aqua Marine Fund) schrijft in The Education of a Value Investor”. Zijn medewerker, welke de kneepjes van het vak kent, kwam in 2008 toen de crisis het felst woedde in het kantoor van Spier, met de mededeling dat hij al zijn aandelen had verkocht (dicht tegen de bodem). Zijn emoties hadden overgenomen. Met andere woorden, bij de volgende crash denk ik dat deze feller zal zijn omdat al het passieve geld ook snel naar de uitgang zal hollen. Michael Burry ziet in het passief beleggen eveneens problemen.

Wanneer Michael Burry spreekt, dan luister ik. Voor wie de naam niets zegt, Michael Burry is de beheerder van Scion Capital en hij voorspelde de bubbel in CDO’s welke aanleiding gaf tot de Grote Financiële Crisis. In de film ‘The Big Short’ wordt hij magnifiek vertolkt door Christian Bale. Of als u liever leest, het boek draagt dezelfde titel.

Als iemand zoals hij aangeeft dat passief beleggen de volgende bubbel is die neigt naar de CDO bubbel, dan is het goed daar wat extra aandacht aan te geven. Burry zegt dat door passief beleggen de beurs zijn primaire taak, namelijk het prijzen van aandelen (en obligaties en andere instrumenten) niet meer naar behoren uitvoert.

Hierbij een losse vertaling van wat hij vertelde: Door de centrale banken (lage rentebeleid) en de Basel III normen is de waardering door de kredietmarkten nagenoeg verdwenen. Risico wordt niet meer op een accurate manier ingeprijsd in rentes. En nu heeft passief beleggen hetzelfde gedaan met de aandelenmarkten. Via simpele theorieën en modellen beleggen mensen in sectoren, indexen, etf’s en fondsen. Om deze strategieën te volgen is geen fundamentele analyse nodig die de echte waarde ontdekt. Dit is sterk gelijkend op de bubbel in “synthetic asset-backed CDO’s” voor de Grote Financiële Crisis. Ook toen gebeurde de prijszetting niet meer door fundamentele analyse maar door massale kapitaaltoevloed gebaseerd op het Nobel-goedgekeurde model van risico dat later foutief bleek te zijn.

Maar de foutieve prijszetting is nog niet de grootste zorg van Burry. Het grootste gevaar ziet hij in het feit dat er in die passieve fondsen miljarden omgaan en dat de onderliggende aandelen veel minder liquide zijn.

Als voorbeeld geeft hij de Russel 2000 welke de kleine en middelgrote Amerikaanse ondernemingen bevat. 1049 van de 2000 aandelen in deze index hebben een dagvolume van minder dan $5 miljoen, 456 hiervan zelfs minder dan $1 miljoen, maar er zijn via passieve fondsen, en actieve strategieën die deze kopiëren, wel honderden miljarden aan deze aandelen gelinkt.

Zelfs van de S&P500, welke de vijfhonderd grootste Amerikaanse aandelen bevat, hebben 266 aandelen een dagelijkse volume dat lager is dan $150 miljoen, terwijl hier biljoenen aan gelinkt zijn.

In zijn woorden: “Het theater wordt steeds drukker, maar de deur naar de uitgang blijft dezelfde”. En dat wordt nog erger als je naar minder liquide markten gaat. Hij ziet dan ook een enorm liquiditeitsprobleem voor wanneer de markt keert. Hij geeft aan de tijdlijn hiervan niet te kunnen voorspellen, noch hoe er gereageerd zal worden wanneer de grote test plaatsvindt. Maar dat de test er komt, dat is volgens hem een zekerheid.

Hij voegt daar nog aan toe: “Hoe langer het duurt, hoe erger de crash zal zijn”

Wel gelooft hij in small cap value aandelen, en laat dat nu net de expertise zijn van SMART Capital

Teken vandaag nog in voor mijn beleggingstips, dan krijgt u er bovendien 3 maanden gratis bij. 

 
600_button_3_maanden_gratis_pd.jpg
 

Niet tevreden, geld terug

Ik mag u vandaag een mooie aanbieding doen, maar ik ga nog een stap verder…

Als het abonnement u niet bevalt, krijgt u het niet verbruikte deel van uw abonnement terug. Een berichtje naar onze klantenservice is voldoende om uw abonnement te stoppen. U kunt het abonnement te allen tijde opzeggen. Wij hanteren geen opzegtermijn.
 

600_button_abonneer_hier_pd.jpg 

Met vriendelijke groet,
 
Sam Hollanders
SMART Capital