Droogt de markt op?

Nieuwsbrief SmartCapital

    

Droogt de markt op?

  

600_sam_hollanders_foto4.jpg

 
In het verleden heb ik al meermaals geschreven over mijn angst voor de gevolgen van het overgewicht van de automatische transacties door algoritmes en passieve fondsen. In mijn ogen is dit vragen om moeilijkheden.

Het resultaat hiervan is namelijk dat steeds meer in dezelfde aandelen wordt gehandeld, en steeds minder in andere die toevallig niet in de ETF’s en/of algoritmes passen.

In mijn ogen zal dit op een bepaald ogenblik in de toekomst zorgen voor een heel grote crash, groter dan wat we in 2008-2009 gezien hebben. Iedereen zal tegelijkertijd naar de uitgang hollen, want achter al die ETF’s en algoritmes blijft wel het geld van mensen zitten, mensen die emotioneel zullen reageren en een crash zullen versterken.

Zakenkrant De Tijd heeft eind december een reeks uitgebracht waarin ze vijf opiniemakers vroegen om in hun glazen bol te kijken. Op 30 december was het de beurt aan Jan Longeval, auteur van het boek “God dobbelt niet op de beurs”. Zijn bijdrage kreeg de titel “Wachten op de Big Freeze”. Voor wie op zoek is naar lectuur, het boek en de column zijn echte aanraders.

In de column beschrijft Longeval een dag in het huidige decennium. Zijn beeld is echter nog zwarter dan dat van mij. Waar ik een enorme crash verwacht van de markten, schetst hij een beeld dat er gewoon geen markt meer zal zijn.

Wanneer de logaritmes en de flitshandelaren stilvallen, schetst hij een beeld van een markt waarin er geen handel meer is. Als de kopers compleet wegvallen is de bodem natuurlijk zoek. We mogen liquiditeit op de beurs niet als vanzelfsprekend nemen.

In 2016 werd al 70% van de markt gevoed worden door algoritmes ten opzichte van 25% in 2006. Vandaag zal dit waarschijnlijk nog hoger liggen.

Volgens Jan Longeval is zo’n Big Freeze, het totaal opdrogen van de markt, de enige manier om terug te keren naar waar de beurs werkelijk voor dient, namelijk het verschaffen van risicokapitaal aan bedrijven om hun groei te financieren, en daarbij ineens ook onze welvaart.

En dat is ook wat wij doen.

Wij beleggen in bedrijven, wij handelen niet in aandelen!

Als de beurs morgen sluit, dan zullen wij met de aandelen in onze portefeuille daar ook geen slaap over laten! 

Teken hieronder in en beleg in goedkope en superieure bedrijven, dan krijgt u er bovendien 2 cadeau's gratis bij.  

  1. Gratis 254 pagina's tellend boek van Sam Hollanders getiteld: "Verdubbel je geld in vijf jaar
  2. Gratis SMART Pennies rapport, met daarin de verborgen pareltjes (pennystocks) uit Nederland en België.

 
Sluit vandaag nog een abonnement op SMART Capital af
 

600_sc_black_friday.jpg  

Niet tevreden, geld terug

Ik mag u vandaag een mooie aanbieding doen, maar ik ga nog een stap verder…

Als het abonnement u niet bevalt, krijgt u het niet verbruikte deel van uw abonnement terug. Een berichtje naar onze klantenservice is voldoende om uw abonnement te stoppen. U kunt het abonnement te allen tijde opzeggen. Wij hanteren geen opzegtermijn.
 

600_button_abonneer_hier_pd.jpg 

Met vriendelijke groet,
 
Sam Hollanders
Auteur SMART Capital
   
SmartCapital
  
SmartCapital