Welke bedrijven overleven dit?

Nieuwsbrief SmartCapital

    

What a difference a day makes

  

 
Het is nog maar een maand geleden dat ik me druk maakte dat alles wat duur was duurder werd, en alles wat goedkoop was enkel maar goedkoper. Ik stelde toen ook de vraag hoe omgaan met een markt zoals vandaag, dit was geschreven de dag dat de BEL20 en de AEX hun top bereikte. Toen leek het er nog op dat de beurzen gewoon gingen doorstomen. Ik schreef echter dit:

“Nochtans lijkt dit virus me echt een gezel voor de economie. We hebben de tanker- en droge bulktarieven al fors zien dalen. Dat wil zeggen dat er minder goederen naar Europa en Amerika komen vanuit China. In China ligt alles al even plat en lijkt het er niet op dat er voor eind februari terug opgestart zal worden.
 
Er is nog wel wat voorraad aanwezig bij de Europese en Amerikaanse fabrieken, of onderweg met de boot, maar binnen nu en enkele weken zullen zij ook zonder werk vallen omdat ze niet meer genoeg grondstoffen en ruwe materialen hebben. China is een te belangrijk land om zo’n lange tijd stil te liggen.
 
Gaat binnen enkele weken dan de realiteit toeslaan? Of gaan we gezien het verkiezingsjaar in Amerika en de onbeperkte stimuli gewoon verder omhoog op de beurs? Maar gezien het neerwaartse risico vind ik het alvast een goed idee om nu een mooie positie in cash (>20%) aan te houden om wanneer de beurs flink zakt, deze te kunnen inzetten.”

Hoewel ik toen dus al zeer negatief was, had ik de omvang waarmee Corona zou toeslaan in Europa, en nog zal toeslaan in Amerika, anders ingeschat. Je zou verwachten dat onze overheden iets geleerd zouden hebben uit wat er in China is gebeurd en later in Italië, maar helaas.

Er komt vandaag zoveel informatie op je af dat een dag voelt als een week en een week als meer dan een maand. Het voordeel daarvan is dat ik me niet kan druk maken in onze politici of zoals ze zichzelf graag noemen “volksvertegenwoordigers”. Mij vertegenwoordigt daar al lang niemand meer. Bah.

Ondertussen komen we als waardebeleggers in de volgende fase aan. Tot op heden was het zoeken naar info om in te schatten wat er op ons afkwam en wat dit zou betekenen (ook dat beeld is nog niet helder). Nu gaan we echter over naar fase twee. Welke bedrijven overleven dit, welke komen er zelfs sterker uit, en welke zijn koopwaardig. Tijdens een crisis gaat rijkdom niet zozeer verloren, maar het verschuift wel. We moeten zorgen dat we aan de ontvangende kant staan.  

Wilt u ook op het juiste moment aan de ontvangende kant staan? Meld u dan hier aan, dan krijgt u mijn boek en het SMART Pennies Rapport er gratis bij. Zodra ik de tijd rijp acht, zal ik direct meegeven welke aandelen van onze eigen portefeuille we kunnen bijkopen. En als alles loopt zoals ik verwacht, zal ik tegen einde maart en in april meer dan één nieuw bedrijf willen voorstellen. U zal die analyses direct doorgestuurd krijgen van zodra ze klaar zijn, zodat we allen snel kunnen aankopen wanneer ik de tijd er rijp voor acht.

Sam Hollanders

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital