De etterbuil wordt enkel maar groter....

Nieuwsbrief SmartCapital

    

Van gedachten veranderd?

  

 
Afgelopen weekend kreeg ik enkele malen de vraag waarom ik van gedachten veranderd ben om nu toch aandelen te beginnen kopen. Hadden de acties van de FED en de ECB daar iets mee te maken?

Ik ben niet van idee veranderd om aandelen te kopen, dat is altijd het plan geweest, maar ik begin nu stilletjes te kijken naar wat te kopen en zal dit over de komende weken en maanden ook doen. Daarom ook eerst zachtjes met heel kleine pakketjes beginnen in aandelen die reeds in de eigen portefeuille zitten, en daarna uitbreiden naar andere aandelen.

De plannen van zowel de FED als ECB zitten daar inderdaad voor iets tussen. Niet dat ik denk dat ze steun gaan bieden aan de beurzen. Als paniek toeslaat, dan is elke reden goed om de beurs lager te sturen. En eerst gaan we nog deze crisis moeten uitzweten, want een recessie is al een zekerheid met alles dat stilvalt. Een depressie lijkt stilaan ook nog moeilijk af te wenden. Daarom denk ik ook dat de beurzen nog niet aan herstel toe zijn.

Maar waar ik wel enorm voor bevreesd ben, is wat na de crisis komt. Momenteel vechten we tegen enorme deflatoire krachten waardoor zo'n ongekende geldinjecties nog geen negatieve effecten tonen. Maar wat als we door de crisis heen zijn? Wie gaat dit dan allemaal betalen? De rijksten 5% van hun vermogen afnemen zoals PVDA voorstelt klinkt goed voor hun achterban, maar getuigt van geen enkel economisch inzicht en zou België in haar geheel enorm verarmen.

Maar het probleem zit niet alleen in België, het is wereldwijd. Hier kunnen de overheden zich niet uitwerken door de belastingen te verhogen. Zeker niet in België waar deze al belachelijk hoog zijn, zeker als je ziet wat we ervoor terugkrijgen.

Een munt devalueren was vroeger een oplossing voor een enkel land dat in de problemen zat. Hierdoor werd de concurrentiepositie versterkt en werden schulden terug betaalbaar. Maar nu zitten we over de hele wereld met dezelfde problemen. Want Europa staat er in zijn geheel niet goed voor - zelfs ondanks sterke landen zoals Duitsland en Nederland -, maar ook Amerika zit zo diep in schulden dat ze er daar ook niet meer uit zullen raken.

Tijdens de migratiecrisis was het al duidelijk hoe zwak de Europese Unie is en dat ze geen enkele solidariteit heeft onderling. Maar nu met deze Corona-Crisis is het nog duidelijker geworden dat de EU enkel een heel dure praatbarak is. Ze komen bijna een maand na de problemen met het bericht dat er actie moet genomen worden? Hoe wereldvreemd kan je zijn. Dus ik verwacht in Europa, van zodra de mensen terug tijd hebben om daarover na te denken, ook nog een institutionele crisis. Het is dat of ze zouden zich sterk moeten herpakken en echt één Europa maken, maar die kans schat ik vandaag op minder dan 5%.

Om het verhaal af te ronden. Ik zie voor alle overheden, die vandaag terecht veel geld uitgeven om erger te voorkomen, maar één uitweg en dat is inflatie en zelfs hyperinflatie. Ik zie geen enkele andere mogelijkheid dat niet zou leiden tot opstanden, of enorme verarming van de burgers.

Dat zeg ik al veel langer. Ook na de Grote Financiële Crisis zag ik dat als enige uitweg en toch hebben ze dat nog vlotjes meer dan een decennium voor zich uitgeschoven. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden en de etterbuil is hierdoor enkel maar groter geworden, waardoor de impact des te groter zal zijn als deze uiteindelijk toch openbarst.

Over zaken zoals inflatie, deflatie en geldstromen luister ik naar mijn collega, Brecht Arnaert van MACRO Trends. Hij voorspelde de zet van Lagarde reeds in januari met zelfs het exacte bedrag erbij. Bekijk hier de video.

Brecht en ik hebben vaak sterk uiteenlopende meningen. Ik ben diezelfde dag ook een halfuur aan bod geweest om mijn visie toe te lichten, welke anders was dan de rest van de sprekers, om aan te duiden dat we elkaars tegengestelde meningen wel respecteren.

Maar over geldstromen of zaken zoals inflatie en deflatie, ga ik met hem niet in discussie, dan luister ik aandachtig. Als hij verwacht dat we nog een jaar hebben om ons te positioneren, dan neem ik dat op in mijn planning.

Waar Brecht zich positioneert in goud, zilver, andere grondstoffen, cryptomunten en private equity, kies ik dan voor beursgenoteerde bedrijven, GVV's en holdings. Vandaar dat ik vandaag al zachtjes aan terug denk aan kopen. Dus ja, het heeft te maken met de acties van de FED, ECB en overheden, maar niet zoals zij het bedoeld hebben.
 

DE MARKT VANDAAG 

Mijn bedoeling was eigenlijk om maar één keer per kwartaal te gaan wijzen op de Buffet Indicator of andere maatstaven om te zien hoe duur de beurs in zijn geheel is. Het gaat ons tenslotte om de individuele aandelen, en daarvan kan de waardering flink schommelen, zelfs als de beurzen gezapig hoger gaan. Maar na de forse daling gaan we toch even kijken waar we vandaag staan.

De beurs in Amerika is gezakt van zeer overgewaardeerd naar heel licht overgewaardeerd. En met de huidige rentevoeten, zouden we misschien zelfs kunnen spreken van eerder fair gewaardeerd. Dat plaatst de daling in Amerika ook wel in een ander daglicht. De beurs was zo fel opgeblazen, dat de lucht er uit moest, en dat is tot op heden in Amerika ook al wat er is gebeurd, niet meer dan dat. Om van goedkoop te spreken, moet ze nog eens 30% lager. Vandaag is het te verwachten rendement van de beurs voor de volgende tien jaar daar slechts 2,2%.

In Europa zien we wel betere vooruitzichten. Hoewel dat niet wil zeggen dat als Amerika nog eens 30% lager gaat, Europa niet volgt. Maar In Europa zien we wel al betere waarderingen.

Zo zien we een verwacht rendement voor aandelen in Spanje van 13,3%, het V.K. van 12,3%, Italië 10,9%.

Maar ook Nederland staat op 9,9% en Duitsland op 7,9%.

Frankrijk is één van de landen in Europa met eerder zwakke verwachtingen, zo’n 5%. Van België heb ik gemerkt dat er een fout zat in de data, dat wordt uitgezocht.

Nu zijn te verwachten rendementen natuurlijk ook maar inschattingen en daarin zitten altijd veronderstellingen die helemaal anders kunnen uitdraaien, net als voor onze individuele aandelen. Maar ik gebruik dit wel om mijn jachtterrein de komende weken op te focussen.

In België en Nederland heb ik al bepaald welke aandelen ik aan welke prijzen eventueel zou willen binnenhalen. Daar zit toch wat home bias in. Van zodra ik de tijd rijp acht om een nieuw aandeel op te nemen, zal u de bespreking ontvangen.

En nu focus ik me eerst even op het Verenigd Koninkrijk, vervolgens komen Spanje en Italië aan de beurt en daarna Duitsland. Zolang de Verenigde Staten eerder duur blijft, kan deze wachten. Dit kan natuurlijk wijzigen als Duitsland en de V.S. nog sneller dalen.  

Wilt u ook tijdig geïnformeerd worden welke ondergewaardeerde aandelen te kopen? Meld u dan hier aan, dan krijgt u mijn boek en het SMART Pennies Rapport er gratis bij. Zodra ik de tijd rijp acht, zal ik direct meegeven welke aandelen van onze eigen portefeuille we kunnen bijkopen. En als alles loopt zoals ik verwacht, zal ik de komende weken meer dan één nieuw bedrijf willen voorstellen. U zal die analyses direct doorgestuurd krijgen van zodra ze klaar zijn, zodat we allen snel kunnen aankopen wanneer ik de tijd er rijp voor acht.

Sam Hollanders

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital