Uit elke crisis komen winnaars en verliezers

Nieuwsbrief SmartCapital

  
Versnelling in trends

    

 
Wat moet je met een beurs die zo snel terug stijgt nadat de economie zo’n klap heeft gekregen.

Het werklozenleger in Amerika wordt steeds groter, maar de indexen in Amerika hebben het grootste deel van het verlies alweer weggewerkt.

Je moet natuurlijk altijd een flink onderscheid maken tussen een tijdelijke klap door de lockdown en de blijvende gevolgen voor de lange termijn. Uit elke crisis komen winnaars en verliezers.

Voorlopig leest elk kwartaalverslag ook zowat hetzelfde. De cijfers over het eerste kwartaal vallen best mee of zijn nog goed. Maar natuurlijk kenden we hierin maar zo’n twee weken lockdown. En wat de toekomst gaat brengen, dat durft niemand in te schatten.

Als de mensen van de bedrijven zelf, welke dag in dag uit met die bedrijven bezig zijn, geen prognoses durven maken, dan begrijp ik niet dat anderen het wel proberen te doen.

Natuurlijk word je daar als belegger ook wel toe gedwongen. Je moet proberen in te schatten wat de impact zal zijn op de midden- en lange termijn, want dat bepaalt namelijk de waarde van het bedrijf. Maar vandaag moet je er nog meer als anders rekening mee houden dat je er flink naast kan zitten, zowel positief als negatief.

Er negatief naast zitten kan je counteren met je veiligheidsmarge waaraan je koopt te vergroten. Maar als je het bedrijf onderschat, dan kan het zijn dat je iets niet koopt wat achteraf spotgoedkoop bleek te zijn. Hier zal je dan geen geldelijk verlies lijden, maar opportunity loss is iets waar je toch ook rekening mee moet houden.

En daarom moeten we proberen trends toch al wat vroeger te herkennen. Wat ik voorlopig zie is dat de drang naar het vroegere leven bij velen toch erg groot is. Op de ring van Antwerpen kan je aan de toename van het vrachtvervoer al heel duidelijk zien dat de economie aan het herleven is. Een goede zaak, maar je merkt ook duidelijk dat het nog niet “business as usual” is.

Nog een trend die je ziet is dat veel bedrijven het thuiswerk blijven stimuleren. Ze willen niet iedereen terug op kantoor, of toch zeker niet de hele week. Vergaderen, zelfs over continenten heen verloopt digitaal ook zeer vlot. Je hoeft elkaar niet steeds fysiek te ontmoeten. Dit lijkt ook steeds meer een blijvend gegeven te gaan worden en dat zal zijn impact hebben op tal van zaken over uiteenlopende sectoren van kantoorvastgoed, over vliegtuigmaatschappijen naar brandstofleveranciers, catering,...

Er zijn ook veel bedrijven die gemerkt hebben dat ze een flink stuk van hun omzet, of zelfs het merendeel, met minder mensen behalen. Ook daaruit zullen conclusies worden getrokken.

Het lijkt er ook op dat trends die al jaren bezig waren in een stroomversnelling zijn gekomen. En ook dat gaat verder dan enkel deze in retail, al denk ik dat deze wel de grootste economische impact zal hebben. De winnaars lijken voorlopig de Zalando’s, Amazon’s en Bol.com’s van deze wereld. Maar als je naar hun winstmarges gaat kijken ten opzichte van traditionele retailers, lijkt er vooral veel marge verloren te gaan aan extra kosten voor transport, retours,... .

En ook op de beurs lijkt het dat een trend die al jaren bezig is enkel nog maar versneld is. Hoe lang schrijf ik al niet dat goedkoop enkel goedkoper wordt en duur enkel maar duurder?

Op Twitter vond ik onderstaande afbeelding van Drew Dickinson van Albert Bridge Capital, welke deze stelling opnieuw bevestigt. Op 1 januari noteerde de 50 goedkoopste aandelen in de S&P500 tegen een gemiddelde verwachte koers/winst-verhouding voor 2021 van 7,8. Vandaag noteren deze aan 6,9.

Op diezelfde dag noteerden de 50 duurste aandelen tegen een gemiddelde verwachte koers/winst-verhouding voor 2021 van 52, vandaag is dat 72. 

600_sc33.jpg

De vraag is natuurlijk, wat moeten we daarmee? Gaat duur duurder blijven worden? Dan zouden we daarin moeten beleggen. Gaat dit terug keren? Dan moeten we goedkoop kopen. En als dit keert, gaat dan niet alles eerst goedkoper worden door een crash waarna de goedkope ditmaal sneller herstellen?

De toekomst zal het uitwijzen. Het enige dat vandaag zeker is, is dat er wel koopjes te vinden zijn, maar dat haast niet nodig is. Deze goedkope bedrijven die fundamenteel wel sterk zijn, zullen nog wel even goedkoop blijven. Die enorme stijgers, stijgen in de meeste gevallen verder op hoop en in het slechtste geval op gebakken lucht, niet op basis van hun resultaten.

Dus hoewel ik stilaan toch steeds meer kijk om hier een daar een beetje geld aan het werk te zetten, blijft mijn advies om het kalm aan te doen. Dit grote verschil tussen de resultaten van de bedrijven en de stijging van de beurs valt niet rationeel te verklaren. 

En zelfs al ben ik compleet fout en gaat de economie wel terug herstellen als een speer, dan zal goedkoop nog steeds goedkoop zijn en duur nog steeds duur. Het zijn vreemde tijden die extra voorzichtigheid vragen. Maar toch heb ik voor u alvast een hele mooie investering gevonden voor het spaarplan: 

 

Aandeel met 57% korting

Het is een holding met een cultuur dat ondernemerschap combineert met financiële discipline. Hun doel is om geweldige bedrijven te bouwen, mensen kansen geven om te groeien, een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij en superieure resultaten te geven aan hun aandeelhouders. Hoge maar realistische verwachtingen stellen, nieuwe ideeën zoeken en prioriteiten stellen met lange termijnperspectief maar ook vastberaden om dingen gedaan te krijgen en durven actie te nemen met het oog op de mogelijke gevolgen. Dat is de marketingtaal van hun investeringsbeleid.

Eigenlijk bekijken ze het als waardebeleggers, zoals de rest van onze holdings. Ze zoeken naar bedrijven die ze begrijpen, met geweldige managers, en als die er nog niet zijn, dan zoeken ze deze zelf. Ze kopen ook enkel als de prijs juist is. Ze eisen dat hun bedrijven de hoogste standaarden aanhouden, maar ook competitieve voordelen hebben. Groeimogelijkheden en vernieuwing zijn ook een deel van deze waarde.

Investeren doen ze als ze ook nog zien dat ze zelf extra waarde kunnen toevoegen met hun kennis en netwerk.

Hun investeringen worden ingedeeld in drie grote blokken. Deelnemingen waarvan ze leidende aandeelhouder zijn is het belangrijkste blok en staat voor zo goed als de gehele waarde van het bedrijf. Daarnaast zijn er ook nog wat zij "Financiële Investeringen" noemen. Dit is een geconcentreerde aandelenportefeuille met minderheidsbelangen. “Seeds” is de derde tak en zoals de naam doet vermoeden, zijn dit investeringen in jonge groeiende bedrijven. Ze willen met deze tak vooral getalenteerde oprichters ondersteunen in innovatie en ondernemerschap.

Over de laatste tien jaar kende het aandeel een jaarlijks samengestelde groei van 19,3% ten opzichte van 11,1% voor de MSCI World. 

Eind vorig jaar bedroeg de netto actiefwaarde (net asset value of NAV) €110,8 per aandeel. Het aandeel is gisteren op €47,63 gesloten, owel 43% van die waarde..... 


Wilt u direct geïnformeerd worden welk aandeel ik, ondanks de economische malaise, toch gekocht heb?
  

600_button_abonneer_hier_pd.jpg 
  

dan krijgt u mijn boek en het SMART Pennies Rapport er gratis bij. 

Sam Hollanders

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital