Het eerst naar 2 biljoen

  

Geachte heer/mevrouw,

 
Twee jaar geleden werd Apple the first trillion dollar company, vandaag is deze flink op weg om als eerste door twee biljoen te gaan.

Apple heeft vandaag een marktkapitalisatie van $1.965 biljoen en zal zo de race naar de $2 biljoen ook weer winnen van Microsoft en Amazon, zeker omdat Apple haar aandeel nog eens zal splitsen waardoor deze makkelijker verhandelbaar wordt voor de kleinere particuliere beleggers.

De vraag die ik me dan stel is, waarom zou Apple vandaag het dubbele waard zijn van twee jaar geleden? De omzet ligt zo’n 3% hoger als toen en zowel de operationele als nettowinst zullen ongeveer gelijk zijn als in het recordjaar 2018. De winst per aandeel zal wel ongeveer 12% hoger uitkomen door de inkoop van eigen aandelen.

Maar met deze gegevens begrijp ik niet waarom men vandaag het dubbele voor Apple wil betalen ten opzichte van twee jaar geleden. Wat zijn de verwachtingen om tot deze waardering te komen? Verwachten de beleggers dat Apple plots wel terug een flinke groeispurt gaat trekken? Of dat de marges flink hoger gaan? Mij lijkt het dat de iPhones al meer dan duur genoeg zijn, hoeveel kunnen ze daar nog bij doen? Of staat er een geweldig nieuw product te wachten?

Of wordt verwacht dat Apple maar aandelen zal blijven kopen en daardoor de waarde die vandaag betaald wordt ooit verantwoord is? Als het al mogelijk is voor Apple om zoveel aandelen aan te kopen zonder fors waarde te vernietigen voor de aandeelhouders, want dat gebeurt er als er teveel betaald wordt. Vandaag betaal je bijna 35 keer de winst.

Maar de posterboy voor de manie, toch op een deel van de beurs, blijft voor mij Tesla. Ook Tesla gaat haar aandeel splitsen tegen het einde van deze maand om zo de verhandelbaarheid te verhogen. $1.400 per aandeel is buiten het budget van de Robinhood traders. In amper 2 weken tijd liep enkel door deze aankondiging de prijs al opnieuw op tot  bijna $2.000.

Ik ga niet herhalen hoe onzinnig dit is, daarover schreef ik vorige maand al. Wel wil ik even opmerken dat Elon Musk een genie is. Herinneren jullie je nog de verloning die hij onderhandelde?

Elon Musk bekwam als deel van zijn verloning optiepakketten die vrijkwamen als er bepaalde operationele criteria werden gehaald, wat nog te begrijpen is, maar er werd ook een koppeling gemaakt naar de waarde op de beurs van het bedrijf.

Toen werd gedacht dat deze doelstellingen qua marktkapitalisatie te ambitieus waren en dat als hij deze doelstellingen haalde, de aandeelhouders hem dit graag zouden betalen.

De operationele doelstellingen waren minder ambitieus en de eerste schijf werd gehaald dankzij de verkoop van de groene certificaten aan andere autobouwers. De verkoop van eigen wagens was niet voldoende, maar omdat alle wagens elektrisch zijn, haalt Tesla makkelijk de vereisten van verdeling tussen elektrisch en fossiele brandstoffen en kan daarom het overschot aan certificaten verkopen aan autofabrikanten die dit niet halen, zoals Fiat-Chrysler. Het is deze verkoop van certificaten waardoor Tesla winst maakt. Of anders gesteld, dank u Europese Unie voor de winst bij Tesla.

De waarde op de beurs die diende gehaald te worden was $100 miljard en voor volgende schijven telkens $50 miljard extra. Ondertussen is de waarde op de beurs opgelopen tot $300 miljard en zit Musk al goed voor de volgende schijven.

En daarom wordt het aandeel gesplitst, om Musk zijn zeer riante verloning veilig te stellen. Dat deze verloning bestaat uit opties die de bestaande aandeelhouders zullen verwateren, wordt door de beleggers in Tesla genegeerd. Zolang de koers stijgt, duurt het feest voort.......

 

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moet toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.