Met kalmte reageren op volatiliteit

  

Geachte heer/mevrouw,

 
Onlangs kreeg ik van een trouwe lezer de opmerking dat er de laatste tijd wat weinig dynamiek zit in het blad. Dit maakte me nogmaals duidelijk dat geschreven communicatie niet altijd overkomt zoals deze werd bedoeld. Daarom dat ik mijn antwoord daarop ook graag even met iedereen deel.

Het is natuurlijk zeer spijtig dat de twee aandelen die recent werden voorgesteld direct boven de aankooplimiet stegen waardoor we geen actie konden ondernemen.

Hier is natuurlijk evenveel werk in gekropen dan wanneer dit niet het geval is. En eigenlijk zelfs meer dan vroeger, omdat we nu ook nog met de extra dimensie van Corona zitten.

Hetgeen volgens mij wordt aangevoeld als een gebrek aan dynamiek, is eigenlijk een hervonden kalmte. Wie al langer lid is, kent de geschiedenis. Tot half 2017 was het eigenlijk relatief business as usual voor mij. In 2017 heb ik dan afscheid genomen van een flink aantal posities omdat de beurzen niet goedkoop waren. Maar de beurzen bleven stijgen. De nieuwe aankopen die in de tweede helft van 2017 en 2018 volgden waren niet goed. Een gebrek aan goede kandidaten en de druk om toch te presteren, maakte dat ik vaak een compromis sloot bij de analyses. Vaak met slechte resultaten tot gevolg. Dat voelde voor mij aan alsof ik niet goed bezig was, waardoor ik bijna panisch dag en nacht op zoek was naar opportuniteiten (die niet voldeden). Achteraf heb ik van meerdere professionele beleggers, die ik respecteer, gehoord dat dit een fase is waar ze allemaal zijn doorgegaan.

Het schrijven van mijn boek tussen midden 2018 en midden 2019 heeft er voor gezorgd dat ik terug wat afstand hiervan nam en terug bewust werd van wat echt belangrijk is bij het beleggen en in het verleden voor de goede resultaten heeft gezorgd. Een gevolg daarvan was ook de omschakeling naar het systeem van één uitgebreide brief per maand en de andere weken de updates van de cijfers, dit sinds 2019. 

In  2019 scheerden de beurzen opnieuw hoge toppen waardoor de aandelen enkel maar duurder werden. Er kwamen wel een aantal leuke aandelen bij in portefeuille, maar het echt voluit zaaien was niet aan de orde.

Ook begin 2020 werd de verkoper van tweedehandsauto’s toegevoegd, net voor de Corona crisis losbarstte. Wat we daarna te zien kregen was hallucinant. De wereldeconomie kwam bijna collectief tot stilstand, en het viel niet in te schatten welke richting dit zou uitgaan. Enkel dat de impact enorm was, was duidelijk. 

De reactie van de overheden en centrale banken daarop was eveneens ongezien, groot en snel. Ze hebben het bloeden gestelpt en de problemen naar de toekomst geschoven. Op zich een goede zaak, want er zullen hierdoor veel bedrijven wel degelijk geholpen zijn. Wat een gezonde economie echter nodig heeft, is af en toe een flinke economische crisis die op dat ogenblik even goed aan de boom schudt.

Al sinds 2008 is het beleid van de overheden en de banken er echter op gebaseerd dat de beurzen niet mogen zakken en de bedrijven, hoe slecht ze soms ook zijn, moeten overleven onder het mom van jobbehoud. Dat dit niet zo werkt is een andere discussie. In het verleden heb ik al vaak geschreven over deze zombiebedrijven die hierdoor maar concurrentie kunnen blijven aangaan met onze goede bedrijven en zo de groei (ook in beurskoers) in de weg staan. Kortom, het beleid van de overheden werkt eigenlijk tegen ons. Dat heeft me lang erg sterk gefrustreerd, maar in die hervonden kalmte heb ik me daarbij neergelegd en neem ik aangepaste actie.

Wat echter even ongezien is, is dat sinds maart, in volle crisis, er hele legioenen van nieuwe beleggers naar de beurs zijn gekomen. Beleggers, en ik gebruik de term nogal losjes, die de beurs niet zien als een plaats (virtueel) waar bedrijven en kapitaal elkaar ontmoeten, maar als een soort van casino, geholpen door allerlei apps die gratis handelen aanbieden. Maar zoals u weet, is gratis nooit voor niets. Er wordt langs allerhande wegen flink aan deze beleggers verdiend, maar zolang de beurs stijgt, zal het hen niet deren. De kater hiervan zal hevig zijn.

Wat we hierdoor zien na maart is een markt die steeds meer op de dotcomgekte van 2000 lijkt, maar dan nog met ruggensteun van de overheden. De situatie is niet helemaal hetzelfde, want er zijn een aantal van de gehypte bedrijven die wel degelijk goede bedrijven zijn. Maar een goed voorbeeld van de enorme speculatieve hype zijn de stocksplits van Apple en Tesla.

Die aandelen gingen 50% hoger op het nieuws dat ze in kleinere deeltjes gingen splitsen. Nochtans als je een pizza die in 4 gesneden is, nog extra snijdt tot het 16 stukken zijn, blijft het dezelfde pizza. Deze is niet miraculeus groter geworden, maar de markt is blijkbaar bereid voor deze pizza van €10, om er €15 voor te betalen, gewoon omdat deze in meer stukjes verdeeld is. En dan spreek ik nog niet van de waanzinnige waardering die Tesla voordien al had.

Wat de exacte trigger is geweest van de hausse (in sommige aandelen) maakt eigenlijk niet zoveel uit. Of het nu de lage intresten zijn waardoor geld lenen om te traden goedkoper is, of het de verlaging is van de kosten om te handelen tot 0, het gratis geld van de stimulus-plannen door Corona en/of de verveling tijdens de lockdown. 

De handel in opties is ook geëxplodeerd. Niet ter bescherming. Nee dit is eveneens speculatieve handel waardoor ook hierdoor de prijzen omhoog gaan.

En de beleggers? Die surfen mee op deze golf. Wat omhoog gaat, blijft omhoog gaan.

Waardebeleggen is de afgelopen jaren frustrerend geweest, daar ga ik niet over liegen. Het voelt aan alsof je tegen de stroom in wandelt in een drukke winkelstraat. Het voelt aan alsof wij verkeerd zijn, maar we gaan nochtans in de juiste richting, richting onze bestemming. 

Het enige waar wij controle over hebben, is wat we zelf doen. We hebben geen controle over hoe de markt reageert, wanneer ze zullen stoppen met reeds waanzinnig dure bedrijven nog duurder te maken en de minder snelle groeiers waardeloos te maken. We hebben ook geen controle over de overheden en centrale banken.

We zien veel waarde-aandelen in prijs zakken omdat ze verkocht worden door beleggers, om met de opbrengsten aandelen te kopen die stijgen, enkel en alleen omdat ze stijgen....

Het enige dat wij nu en in de toekomst kunnen doen, is doen wat we ook gisteren en al de tijd voordien deden. Rationeel en kalm blijven, niet speculeren maar focussen op de dingen die we wel kunnen beheersen. In dit geval het waarderen van bedrijven en enkel kopen flink onder die waarde.

Het frustreert mij ook dat ik in maart niet flink ben ingestapt. Er waren toen aandelen die, achteraf gezien, wel echt goedkoop noteerden. Maar een waardering van een bedrijf gaat over de toekomst van dat bedrijf, en helaas was het toekomstbeeld toen zeer mistig.

Vandaag echter valt er wel beter in te schatten wat de toekomst zal brengen en zijn we ook terug bezig met het selecteren van bedrijven. Sinds juli stapsgewijs elke maand één aandeel. Ongelukkigerwijs stoomden de twee laatst geselecteerden direct fors hoger tot boven de aankooplimiet, maar ik ben ervan overtuigd dat we ook bij deze nog een kans zullen krijgen. Ook hier moeten we blijven focussen op waar we controle op hebben, namelijk de prijs die we willen betalen.

Ik zou er ook voor kunnen kiezen om elke week een bedrijf te selecteren dat relatief goedkoop is ten opzichte van de rest van de markt. Op korte termijn zouden we daar wel mee kunnen scoren, en zeker ook als beleggingsmagazine. Maar ik ben er niet van overtuigd of ik daarmee op lange termijn mezelf, als belegger, en mijn lezers daar een dienst mee zou bewijzen.

Daarom blijf ik rustig en werk ik gewoon verder in het zoeken van nieuwe aandelen die ook echt ondergewaardeerd zijn en waar de risico's aanvaardbaar zijn. Als dit overkomt als stoïcijns of gebrek aan dynamiek, dan moet ik dat proberen anders over te brengen, want het is net uitgaan van de eigen kracht en kennis, los van de huidige gekke toestanden op de beurs.
  

DE MARKT VANDAAG 

En laat het duidelijk zijn dat de markt ook de komende maand waarschijnlijk nog heel gek zal zijn. Traditioneel is de maand voor de Amerikaanse presidents-verkiezingen een volatiele maand.

Maar laat die volatiliteit je niet gek maken. De waarde van de bedrijven in uw portefeuille verandert niet als de koers in een week drie keer vijf procent hoger en terug lager is gegaan. Wees rustig. Als je de waarde juist hebt berekend (en goedkoper gekocht), dan zal de beurskoers wel volgen.

Het verbaast mij nog steeds dat vaak succesvolle zakenmensen, beleggers in private bedrijven en vastgoed, vaak zeer slechte beleggers zijn op de beurs. Zo doen de 10 geldvragen van "De Tijd" vaak mijn tenen krullen als ik dan het antwoord lees op de vraag of ze beleggen.

Maar ook dichterbij heb ik dit ondervonden. Mijn ouders hebben succesvol een fotozaak uit de grond gestampt en deze uitgebreid tot meerdere vestigingen. Ook de investeringen in vastgoed hebben hen geen windeieren gelegd. Maar van zodra mijn vader op de beurs gaat, loopt het mis.

Als ondernemer was hij gewend om risico te nemen, en dat trekt hij ook door naar de beurs. Vaak onder slecht advies van "zogenaamde experts" nam hij op het verkeerde moment beslissingen om agressief in aandelen te gaan. Had hij de beurs echter bekeken zoals hij in vastgoed investeerde, had het er al die tijd helemaal anders uitgezien.

Als je een opbrengsteigendom koopt dan kijk je hoe degelijk het gebouw is, de locatie, de demografische trends in de buurt,... Je berekent de best en slechtst mogelijke scenario’s voor huur, bezetting, belastingen, te verwachten kosten enzoverder. Als je dat beeld gemaakt hebt, kleef je een waarde op het pand, en dan ga je vergelijken met gelijkaardige panden.

Als de prijs van de opbrengsteigendom rond uw slechtst mogelijke scenario is, dan koop je het pand, zoniet ga je verder. Dat is de zakelijke manier van dit te benaderen. En dit zou je voor elke belegging moeten doen, of deze nu beursgenoteerd is of niet.

Maar als deze op de beurs noteren, dan heb je het voordeel van de liquiditeit. Op elk moment van de dag kan je je belegging kopen of verkopen, en tegen veel lagere kosten dan dat je in vastgoed belegt. Stel u maar eens een fonds voor dat 10% instapkosten zou rekenen, want dat is wat je betaalt bij fysiek vastgoed.

Maar dit grote voordeel blijkt ook het grootste nadeel te zijn wat leidt tot een niet-zakelijk beheer van vermogen op de beurs. 

Het is ook dankzij mijn vader dat ik mijn passie voor de beurs ontdekt hebt. Ook zijn ervaringen hebben mij gevormd als belegger.

Maar ik wijk af. Laat u de komende periode niet gek maken door de volatiliteit op de beurs.

Hoewel de berichtgeving rond Corona zeker niet positief oogt, hebben we hier nu ervaring in, en zal het beter aangepakt worden dan in het voorjaar. We kunnen hier rekening mee houden in onze vooruitzichten en ons hieraan aanpassen.

De gevaarlijkste factor momenteel is de presidentsverkiezing in Amerika. Niet dat het veel zou uitmaken voor de beurzen of Trump of Biden wint. Het gevaar zit erin dat indien Biden wint, Trump zich niet zou neerleggen bij de uitslag. Ik acht de kans klein, maar ook niet onbestaande.

Het zijn echter steeds zaken die je niet ziet aankomen die voor de klappen zorgen op de beurs. Vandaag is het echter wel duidelijk dat er heel wat lucht in een bepaalde selectie aandelen zit die er uit zou moeten. Het is nu gewoon wachten op de aanleiding hiervoor, en nog meer naar de reactie van dat leger nieuwe beleggers.

Kortom, hoewel we wel nieuwe bedrijven selecteren, zorg ik ervoor dat ik nog steeds voldoende kruit droog houd.

 

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moest toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.