Verborgen pareltjes

  
Bent u op zoek naar een manier om beleggen leuk te houden, eventueel verborgen pareltjes te ontdekken en wat peper toe te voegen aan uw bestaande portefeuille? Dan is het SMART Pennies Rapport voor u op het lijf geschreven.
  

Geachte heer/mevrouw,

 

“Stierenmarkten worden geboren op pessimisme, groeien op scepticisme, worden volwassen onder optimisme en sterven bij euforie. De tijd van maximaal pessimisme is de beste tijd om te kopen, en de tijd van maximaal optimisme is de beste tijd om te verkopen” - John Templeton.

 
John Marks Templeton was een uitzonderlijk man, filantroop en waardebelegger. Hier gaat de aandacht uit naar dit laatste, meer bepaald naar een actie die John Templeton uitvoerde aan het begin van zijn carrière.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog leende Templeton $10.000 dollar van zijn toenmalige werkgever, met dat geld kocht hij voor ongeveer honderd dollar aandelen van alle bedrijven op de Amerikaanse beurs (104 verschillende) die onder $1 noteerden. 34 van deze aandelen hadden reeds het faillissement aangevraagd. Uiteindelijk werden slechts 4 aandelen compleet waardeloos. Gemiddeld werden de aandelen op 4 jaar tijd 4 keer meer waard.
 

Principes van Templeton

Bij latere beleggingen waren dit de principes die Templeton toepaste.

● Beleg voor een reëel rendement: beleggen doe je om een maximaal rendement te behalen na inflatie en belastingen. Je mag deze 2 niet uit het oog verliezen.

● Beleg met een open geest: Probeer flexibel, onbevooroordeeld en sceptisch te blijven. Word niet verliefd op een aandeel. De sterren van vandaag zijn de kneusjes van morgen en andersom.

● Volg de massa niet: als u hetzelfde belegt als alle anderen zal U ook hetzelfde resultaat behalen. Uitzonderlijke resultaten zijn enkel mogelijk door tegen de stroom in te roeien. Kopen wanneer anderen verkopen en verkopen wanneer anderen kopen, vereist de grootst mogelijke zelfbeheersing en levert de grootst mogelijke beloning op.

● Ga niet mee in de trend: wanneer een specifieke beleggingsmethode populair is, schakel dan over naar één die minder populair is. Teveel mensen die dezelfde methode volgen, levert automatisch een gemiddeld rendement op. 

● Alles is in beweging: alle bewegingen op de beurs zijn tijdelijk, zowel beren- als stierenmarkten. Alles zit in economische cycli. Populariteit van één aandeel of sector zal altijd tijdelijk blijken.

● Leer van uw fouten. “Ditmaal is het anders” is de gevaarlijkste uitspraak op de beurs.

● Koop in tijden van pessimisme. Koop van pessimisten, verkoop aan optimisten.

● Diversifier: iedereen maakt fouten. Een belegger die denkt alle antwoorden te weten, heeft de vragen niet begrepen. Daarom is het belangrijk om te spreiden, zowel over verschillende aandelen, landen en sectoren.

 

Templeton was een contrarian

Templeton was een contrarian, iemand die tegen de stroom in roeit. Hij koopt wanneer niemand anders de aandelen nog wil.

Voorbeelden van contraire beleggingen van Templeton zijn zijn beleggingen in Duitsland in de jaren '50, in Japan in begin jaren '60 en Peru in de jaren '80.

Templeton leek ook minder op zoek naar de goede bedrijven tussen de goedkope bedrijven. Verder is hij ook meer macro economisch georiënteerd in plaats van meer naar individuele aandelen te kijken zoals klassieke waardebeleggers. Dat verklaart ook waarom hij zijn portefeuille meer spreidt dan andere value beleggers.

 

Beleggen in pennystocks

Het is niet altijd zo dat aandelen die minder dan $1 kosten ook goedkope aandelen zijn, integendeel. In veel gevallen noteren de aandelen terecht tegen zeer lage koersen.

Maar er zijn gevallen waarbij deze lage koers niet, of niet meer terecht is. Waarom vinden we hier dan goede opportuniteiten? Dit is omdat een nominaal verschil van bijvoorbeeld €0,05 procentueel gezien veel zwaarder doorweegt.

Een aandeel van €10 dat €0,05 stijgt, kent een procentuele stijging van 0,5%. Een aandeel van €1 dat €0,05 stijgt, kent een procentuele stijging van 5%

Dit is geen beleggingsmethode om uw volledige portefeuille mee op te bouwen. Dit kan wel een manier zijn om beleggen leuk te houden, eventueel verborgen pareltjes te ontdekken, en wat peper toe te voegen aan uw bestaande portefeuille.

 

Werkwijze

De SMART Pennies zijn allemaal aandelen met een hoge risicograad en lage liquiditeit.

Het zijn bedrijven met een “hoekje” af of zeer klein van omvang. Je zal in de besprekingen merken dat ik wel getracht heb om zo goed mogelijk aan te duiden wat er net “mis” is met het bedrijf zodat je voor jezelf kan uitmaken of je het aandeel het risico waard vindt of niet.

Je kan met andere woorden kiezen welk hoekje jou het meeste aanspreekt. Of koop ze allemaal indien de grootte van je portefeuille en de kosten het toelaten. Maar hoeveel aandelen je ook koopt, laat deze samen (ook over verschillende jaren) zeker niet meer dan 5% van je portefeuille uitmaken.

Met dit rapport voeg ik 4 nieuwe SMART Pennies aan de selectie toe. Ik adviseer om zeker niet meer dan 1% van je portefeuille aan 1 aandeel te spenderen, bij voorkeur de helft.

Deze aandelen worden van nabij opgevolgd net als de rest van de aandelen binnen SMART Capital. Deze SMART Pennies zijn berekende gokjes om het beleggen spannend te houden, maar hou er rekening mee dat dit vaak binaire gokjes zijn. Dit zijn vaak alles of niets verhalen. Verwacht u ook aan gigantische schommelingen. 5% tot 10% op een dag zijn niet uitzonderlijk, 20% of meer op een week ook niet. 

In de 2020 editie vindt u kleine familiale ondernemingen die nog een groei voor zich hebben. Eén risico dat ze allen delen is dat ze voornamelijk of exclusief actief zijn in het Verenigd Koninkrijk. Dat wil zeggen dat de impact van de Brexit op de Engelse economie mogelijks ook een flinke impact zal hebben op hun resultaten. Dat is iets wat niet op voorhand juist in te schatten valt, net als de impact die Corona nog zal hebben. Dat beiden een invloed zullen hebben is duidelijk, de omvang is echter onbekend. 

Dus bent u op zoek naar een manier om beleggen leuk te houden, eventueel verborgen pareltjes te ontdekken en wat peper toe te voegen aan uw bestaande portefeuille? Dan is het SMART Pennies Rapport voor u op het lijf geschreven. 

Dit jaar is gekozen voor Engelse bedrijven met een familiale aandeelhouder die deelneemt aan het bestuur. Deze strategische aandeelhouders bezitten minstens 20% van de aandelen. We hadden hier de keuze uit 2.809 aandelen. Uiteindelijk krijgt u hier in dit rapport de 4 aandelen waarvan we de verhouding tussen risico en rendement als het meest kansrijk inschatten. 

Bent u ook benieuwd naar deze verborgen pareltjes? 

Klik dan hier om toegang te krijgen.