Aandelen waar ik heel vrolijk van word

  

Geachte heer/mevrouw,

 
Gezien de stand van de beurzen voel ik me verplicht om nog eens een waarschuwing mee te geven. We hebben er een geweldige maand november opzitten, waarbij iedereen zijn portefeuille wel omhoog werd gestuwd.

Maar dat maakt dat we opnieuw op een niveau zijn beland waar het moeilijker wordt om de juiste keuzes te kunnen maken.

Vandaag hoor ik steeds meer over het zogenaamde kwalitatief beleggen en dat je beter iets te veel betaalt voor een kwalitatief bedrijf dan voor een zwak aandeel. Ik verwijs nogmaals naar de Nifty-Fifty periode op Wall Street.

Uiteraard is het altijd beter om een sterk kwalitatief aandeel te kopen dan een luchtkasteel. Maar zoals ik in het verleden al heb geschreven, de prijs is ook belangrijk. Het beste bedrijf ter wereld kan een zeer slechte belegging worden als je er te veel voor betaalt en zelfs een slecht bedrijf kan een goede belegging zijn, als de prijs juist is.

Hieronder ziet u de grafiek van het aandeel Coca-Cola, toch wel één van de beste bedrijven ter wereld.
  

600_sc51.jpg

  
Als u in 1998 kocht rond $42 dan zou het tot in 2013, ofwel 15 jaar, geduurd hebben voor deze terug aan $42 noteerde. 15 jaar lang enkel het dividend als rendement. En ook vandaag, 22 jaar later, staat u dan maar op een rendement van 25,5%. Inclusief nettodividend zou u hiermee een belegging hebben gedaan die over 22 jaar zo’n 3% tot 3,5% per jaar heeft opgeleverd.

Dus ja, u zou door een hoogst kwalitatief bedrijf te kopen in deze periode uw broek niet gescheurd hebben, maar had u het ook volgehouden om dit bedrijf 15 jaar bij te houden en niet te verkopen, zoals bijvoorbeeld in 2004, toen deze aan 50% verlies stond?

Ik mik in elk geval op een hoger rendement, en dan is de prijs die u betaalt vandaag ook belangrijk.

Het is niet omdat de beurs niet goedkoop is, dat we een flinke daling mogen verwachten.

Gaat de beurs nog stijgen of gaat ze dalen? Ik weet het niet......

De meeste bedrijfsresultaten over de eerste negen maanden zijn reeds bekend. Negatieve zaken moeten we langs die kant alvast niet meer verwachten.

De verkiezingen in Amerika zijn achter de rug en het nieuws van een vaccin lijkt zwaarder door te wegen op de beurs dan de schade die Corona teweeg brengt.

Dus tot aan de jaarresultaten, die we zullen krijgen eind januari en de maanden daarop, verwacht ik alleszins geen forse daling. Maar ik heb geen glazen bol, en zoals eerder gemeld, het zijn altijd de zaken die je niet ziet aankomen die voor een crash zorgen.

Ik wil hier ook niet mee zeggen dat er geen interessante aandelen meer zijn. Er zijn nog steeds koopwaardige aandelen in onze selectie. En eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik van de pennystocks uit het vorige maand gepubliceerde SMART Pennies Rapport, aandelen zijn waar ik heel vrolijk van word..... :) 

Ik weet dat ik in herhaling val, maar ik vind het vandaag dan ook zeer belangrijk. Ja, koop kwaliteit, maar let alstublieft ook op de prijs die je ervoor betaalt!

 

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moest toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.