Maak deze fout alsjeblieft niet!

Als je denkt aan een geweldig bedrijf dat door de jaren heen fenomenale returns heeft geboekt, en dat beantwoordt aan de strenge normen van Warren Buffett, dan denk je waarschijnlijk aan Coca-Cola.

Tussen 1978 en 2013 bracht Coca-Cola een rendement van meer dan 5.000% op voor zijn aandeelhouders.

Een belegging van €10.000 in Coca-Cola in 1978 zou in die periode €516.000 hebben opgebracht, en dat zelfs zonder de dividenden!

Dezelfde €10.000 belegd in de brede Amerikaanse index, de S&P500, zou ‘slechts’ €180.000 hebben opgebracht. Al wat je had moeten doen, was aandelen kopen van Coca-Cola.

Geweldig, toch?

Maar de situatie ziet er een stuk minder goed uit als je de situatie neemt van het aandeel sinds 1997 tot nu.

cola

Hier ziet de situatie er een stuk minder gunstig uit. Beleggers in deze periode zouden slechts 33% verdiend hebben (de blauwe lijn is Coca-Cola), terwijl de S&P500 index in die periode meer dan verdubbeld is (de rode lijn).

Wat is er gebeurd? Wel, beleggers zijn allemaal gaan beseffen dat Coca-Cola een geweldig bedrijf was, en er steeds meer geld gaan in pompen.

Daardoor steeg de koers-winstverhouding van het bedrijf naar astronomische niveaus.

Het gevolg was dat slimme value-beleggers elders betere kansen zagen dan Coca-Cola.

Die bedrijven trokken dan weer meer geld aan omdat het ook erg goede bedrijven waren, maar een stuk lager gewaardeerd waren dan Coca-Cola.

Een les om te onthouden

Ik geef je dus een belangrijke les mee als het op beleggen aankomt: fantastische bedrijven zijn niet altijd geweldige beleggingen!

Jij kan best vinden dat BMW de beste auto’s ter wereld maakt, of dat je nergens beter kan winkelen dan bij Albert Heijn of Colruyt.

Het probleem is dat de initiële waardering van een belegging het merendeel van de return bepaalt. Als je van in het begin veel te veel betaalt voor een nochtans schitterend bedrijf, dan ga je een bedroevend rendement halen.

Ik hoop dat je deze les in je geheugen print en altijd kritisch blijft voor je beleggingen.

Dat is ook voor mijzelf moeilijk, maar ik dwing me ertoe om mijn emoties uit te schakelen en bedrijven te selecteren op basis van objectieve maatstaven.

Je moet ook flexibel blijven.

Daarom hebben we bij SMART Capital onze methodologie voor de selectie van onze koopwaardige aandelen verfijnd.

Op die manier bereiken we een optimale mix van supergoedkope aandelen met een enorm potentieel, en bedrijven van de allerhoogste kwaliteit.

De gemeenschappelijke noemer van mijn selectie is heel duidelijk: een sterke concentratie!

Als je tientallen aandelen in portefeuille neemt, kan je evengoed de index kopen.

En daar betaal je geen abonnement op SMART Capital voor, toch?

Als je wél wil weten welke 18 tips ik in mijn selectie heb zitten, nodig ik je uit om HIER te klikken.

Je krijgt dan meteen toegang tot de meest recente nummers, en het volledige archief van SMART Capital.