Wat als.... Tesla een bod uitbrengt op Volkswagen?

Lijkt mij een geweldige deal, toch?

  

Geachte heer/mevrouw,

 
Wat moeten we vandaag nog denken over de beurs?

Ik kan u vertellen dat mijn angst flink begint toe te nemen. Warren Buffett zei, wees angstig wanneer anderen gulzig zijn en wees gulzig als anderen angstig zijn.

De enige angst die ik momenteel zie op de beurs is FOMO (fear of missing out) en dus word ik angstig.

Ik heb angst omdat het niet goed gaat met de economie. We krijgen wel hoera berichten dat we in 2020 het laagste aantal faillissementen kenden van de afgelopen twee decennia, maar hoe kan dat ook anders als al die bedrijven aan het infuus van staatssteun hangen en je een moratorium op faillissementen hebt. Wat denk je dat er gaat gebeuren van zodra deze steun wegvalt? Ok, er zijn ook bedrijven die beter hebben gedraaid dan ooit, maar gaat dat opwegen?

En ondanks dit blijven de beurzen stijgen, gaat bitcoin door het dak,... Er wordt gigantisch veel betaald voor lucht. Maar wat als deze lucht ineens erkend wordt voor wat het is, namelijk gebakken lucht? Er staan ongelukken te gebeuren voor sommige mensen die hun spaargeld gaan verliezen.

Ik zie mensen auto’s kopen (met leasing) omdat ze gigantische winsten op de beurs maakten. Maar in plaats van die winst te verzilveren en daarmee dan die auto te kopen, gaan ze liever lenen en laten ze hun raketjes (want zo noemen ze hun aandelen) verder lopen.

Terwijl fraude steeds alomtegenwoordig is, zie je vandaag nog meer piramidespelen dan eerder. Winsten van 5% per week worden beloofd. En zelfs als je iemand er voor waarschuwt, dan krijg je het antwoord, tja, als ik er vroeg genoeg in zit, dan komt het wel goed voor mij…

Natuurlijk kan je argumenteren dat de beurs terecht stijgt omdat de centrale banken massaal geld in het systeem pompen, en door de steunmaatregelen van de overheden. Dit houdt de rente laag, waardoor er geen alternatief meer is voor aandelen. Gaan ze dan maar ongebreideld blijven printen tot in de eeuwigheid? We hebben gezien wat dat meebrengt in Japan. Wat als ze dit ooit terugdraaien?

Ik zie fondsbeheerders tweeten over de aandelen in hun portefeuille en deze maar blijven ophemelen. En ja, dan gaat het weer over Tesla. Maar als je dan weet dat deze fondsen beperkt zijn tot een maximum van 10% in 1 positie, dan weet je dat er iets niet klopt.

Dan weet je, zeker na de stijging die Tesla vorig jaar kende, dat zij aan deze 10% zitten. Dat wil dan ook zeggen dat terwijl ze de lofzang over Tesla zingen en deze blijft stijgen, zij wel verplicht zijn om constant aandelen van Tesla te verkopen om onder deze 10% te blijven.

Of het nu gedwongen verkoop is of niet, maar iets promoten wanneer je zelf aan de verkoopzijde staat, dat is niet helemaal netjes.

Al die extra fraudes en zulke zaken, de regulatoren hebben vandaag hun handen vol.

Nog een grote angst voor mij is dat er weer een hele generatie zal verloren gaan voor de beurs, terwijl de beurs de beste manier blijft om te sparen.

Kijk bijvoorbeeld naar “De tien geldvragen” in De Tijd. Op enkele uitzonderingen na lees je daar wekelijks op de vraag of ze beleggen: “na een slechte ervaring, nooit meer”. De mensen die nu aan het woord zijn, zijn vaak van de dotcom generatie of van de generatie die hun broek scheurden aan Fortis en Dexia.

Binnen 20 jaar krijgen we dan een hele nieuwe reeks van CEO’s en ondernemers die op dat moment op deze vraag gaan antwoorden: “na een slechte ervaring in 2020-2021, nooit meer”.

En pas op, er zijn vandaag mensen actief op de beurs die dit absoluut niet zelf zouden mogen doen. Eén aandeel kopen van €0,20 met €4 transactiekosten voor enkel de aankoop. Dat moet al x41 gaan om uit de kosten te komen als er bij verkoop opnieuw €4 transactiekosten worden gemaakt. En als Belg, kom je er daar nog niet mee door de Taks op Beursverrichtingen.

Na de Robinhood beleggers zijn er nu ook TikTok Investors. Heel trots verkondigen ze op TikTok dat geld verdienen van thuis heel gemakkelijk is. Het enige dat je moet doen is beleggen op de beurs. Als je ziet dat een aandeel stijgt, dan koop je het, als het stopt met stijgen, dan verkoop je het. Dat is alles.

Waarom is nu nog nooit iemand eerder op dit idee gekomen? Zo simpel kan het zijn, binnenkort iedereen miljonair. En als je denkt dat ik dit verzin: Kijk dan hier de video van deze beursexperts. En helaas zijn ze niet alleen.

Ik gaf eerder al aan dat ik ook bang ben omdat de economie helemaal niet in zo’n goede doen is als de beurzen doen vermoeden. Maar nog veel erger is dat je merkt dat de zin om te ondernemen is afgenomen. En dan heb ik het niet alleen over freelancers, ZZP’ers en dergelijke, maar ook eigenaars van middelgrote tot grote bedrijven.

Het lijkt logisch dat mensen vandaag bang zijn om iets te starten of fors uit te breiden. Maar erger nog is dat ook bij bestaande ondernemers de zin om te ondernemen is afgenomen. We zien het niet, maar ook bij de bedrijven die goed geboerd hebben tijdens Corona is elke vorm van work-life balance voor deze ondernemers weg, en steeds meer stellen ze zich de vraag, waarom doe ik dit eigenlijk nog allemaal?

Zoals de meesten van jullie ondertussen wel weten, ben ik geen voorstander van beleggen in goud. Ik heb goud nooit bekeken als een belegging, maar enkel als een alternatief voor geld. Beleggen doe ik in zaken die iets opbrengen en waarde creëren, goud doet dat niet.

Wat goud wel doet is waarde houden, gewoon omdat het dat al duizenden jaren doet. En vandaag kan dat wel eens heel belangrijk gaan worden.

Persoonlijk zal ik zelf mijn geld niet in goud of zilver steken, maar blijf ik kiezen voor aandelen van bedrijven en vastgoedgroepen. Hierbinnen zal ik dan wel zorgen dat ik de luchtkastelen vermijd. Voor het eerst vind ik goud ook echt een valabele optie voor wie risico-avers is. Maar zoals ik zei, is het niet mijn ding, dus vraag me ook niets over de prijs of wanneer te kopen. Volg Maarten Verheyen als je daarin geïnteresseerd bent.

 

Kleine bekentenis  

Ik predik altijd dat je moet beleggen en niet speculeren, maar afgelopen week werd bij mij de drang ook groot.

Ik zie de bubbels in verschillende aandelen. Bubbels waarvan je weet dat het niet kan blijven duren, dus zou ik bij zo’n overduidelijk iets toch ook willen kunnen profiteren van een daling. Of is er echt iemand die denkt dat Fastned €800 miljoen waard is terwijl het vandaag nog geen €7 miljoen omzet heeft?

Gewoon koud aandelen verkopen en zo speculeren op een daling is natuurlijk niets voor mij. Als ik een gokje waag, dan ken ik graag van in het begin mijn maximale verlies. Dus heb ik verschillende optiestrategieën bekeken om op een daling van Tesla, Nio en enkele andere aandelen in te spelen.

Uiteindelijk heb ik niets gedaan. Hoewel ik me verschillende uren heb zoet gehouden met dit te bekijken, bleek voor al deze aandelen het een zeer dure grap om deze met zo’n strategieën te shorten.  En dan wint uiteindelijk het verstand, want de verhouding van het risico ten opzichte van het potentiële rendement klopte niet.

Maar dit vertelt mij ook dat ik vandaag zeker niet de enige ben die deze aandelen wil shorten, en dat hier zelfs hele grote partijen tussen zitten. Niet alleen ik verwacht een forse daling van deze aandelen binnen het jaar.

Wat me ook heeft tegengehouden is het feit dat door hun waanzinnig hoge beurskoersen er eigenlijk mogelijkheden zijn om zaken te doen, die op den duur de waardering fors kunnen verhogen.

Ik blijf bij Tesla als posterbedrijf voor deze manie. Tesla is vandaag op de beurs $783 miljard waard. Tesla produceerde vorig jaar net geen 500.000 auto’s.

Volkswagen is vandaag op de beurs €80,8 miljard waard, ofwel zo’n $97,5 miljard. En Volkswagen verkocht vorig jaar 442.000 elektrische wagens over al haar merken, en er zitten nog vele nieuwe modellen in de pijplijn.

Wat zou nu dan de volgende logische stap zijn voor Tesla? Als ik Elon Musk was, dan zou ik vandaag zo’n 150 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Vermits er dagelijks zo’n 44,5 miljoen verhandeld worden, zou de markt dit relatief snel absorberen. De verwatering voor de bestaande aandeelhouders van Tesla is dan zo’n 16%.

Met deze $120 miljard zou ik dan een bod lanceren op Volkswagen, wat een premie is op de beurskoers van Volkswagen van 23%.

Op die manier met slechts 16% verwatering kan Tesla haar aantal verkochte elektrische auto’s verdubbelen, krijgt ze ineens de fabrieken die nodig zijn om nog te groeien, en al de rest van Volkswagen krijgen ze er dan ook nog bij. Lijkt mij een geweldige deal toch? En dankzij de belachelijk hoge beurskoers van Tesla is dit perfect mogelijk.

De tijd zal het uitwijzen, maar helaas zal ik aan het leeglopen van de bubbel niets verdienen. Wel zal ik klaar zitten met voldoende cash om te profiteren van zodra de bubbel is leeggelopen. 

 

De markt vandaag

Zoals ik nu weer al enkele maanden schrijf, zijn de beurzen over het algemeen absoluut niet meer goedkoop. Dus ga ik niet herhalen wat ik eerder schreef, maar bij twijfel lees zeker deze rubriek van de afgelopen maanden even opnieuw.

Daarentegen wil ik wel wijzen op enkele andere zaken die kunnen aangeven dat we in een bubbel zitten. De enorme toename van retailbeleggers had ik al aangegeven, maar de nieuwe TikTok Investors zoals boven aangegeven, luiden nu wel heel hard aan de bel op de top.

Daarnaast zagen we in 2020 meer nieuwe bedrijven naar de beurs komen dan ooit tevoren. Er kwamen niet enkel 480 bedrijven naar de beurs, in 2000 waren dit er 406, maar hiervan waren maar liefst 248 zogenaamde SPAC’s.

Een SPAC is een Special Purpose Acquisition Company. Eigenlijk is dit een lege huls die naar de beurs gebracht wordt met het idee om met het geld dat wordt opgehaald een bedrijf te kopen en deze zo via een omweg naar de beurs te brengen.

Er is maar 1 iemand die hiermee geld verdient en dat is de zogenaamde “promotor”, diegene die deze SPAC opricht. Want in deze tijden gaan ze geen koopjes vinden om naar de beurs te brengen.

Dit is wederom een voorbeeld van hoe de financiële industrie nog niets geleerd heeft uit het verleden, en weer profiteert van het gebrek aan kennis van de massa. Of misschien beter gezegd, nog steeds niet ethisch correct handelt.

Maar dat belet niet dat deze SPAC’s de hoogte in worden geduwd door alle retailbeleggers en er dus de illusie is dat ook dit goede beleggingen zijn.

Nog een aandachtspunt dat we niet mogen onderschatten. In de Verenigde Staten steeg de rente, maar zagen we de munt wel in waarde dalen. Dat is abnormaal en zou in eender welke andere periode de alarmbellen doen afgaan. In essentie wil dit zeggen dat de beleggers, en dan voornamelijk buitenlandse beleggers, geen vertrouwen meer hebben in het Amerikaanse systeem. En dat is eigenlijk niet verwonderlijk, want ook de Amerikanen geloven niet meer in hun systeem. 30% van de Amerikanen gelooft dat de verkiezingen vervalst zijn. Dat is een zorgwekkend hoog cijfer.

  

Niet alles is negatief

Wat we vandaag ook zien is dat aandelen eigenlijk goedkoop zijn als we deze afmeten tegen obligaties. Dit is positief nieuws voor aandelen, want dat wil zeggen dat er geld uit de obligatiemarkt zal vloeien naar aandelen. Maar eigenlijk is dat dan omdat obligaties gewoon obsceen duur zijn, niet omdat aandelen goedkoop zijn.

Ook nog positief, en dan zelfs specifiek voor onze aandelen, is dat steeds meer grote beleggingsvennootschappen, vermogensbeheerders, banken,... hun kapitaalallocatie gaan verleggen en allemaal meer gaan kiezen voor “value in small & midcaps”. Uiteraard weet u ondertussen dat ik het onderscheid tussen value en groei dat zij maken onzinnig vind, maar dit wil wel zeggen dat ze meer naar het type bedrijven gaan kijken welke voor een groot deel onze portefeuille vullen. We mogen dus verdere stijgingen verwachten.

Maar ook dit lijkt eerder op een zogenaamde melt-up, waar nog even alles spectaculair stijgt, om daarna te dalen.

Net zoals tijdens andere bubbels hoor je ook nu verklaringen waarom de aandelen nog lange tijd kunnen stijgen. En ook nu zullen we de aanleiding voor de daling niet zien aankomen. Het is niet omdat iets duur is dat het niet nog veel duurder kan worden.

De theorie van de enorme geldinjectie lees ik graag, alsook deze van de believers in groeibeleggen dat je voor een groeibedrijf best wat te veel mag betalen, want dit bedrijf groeit daar wel in. En dat klopt ook. Wat echter vergeten wordt, is dat die groei geen zekerheid is, de prijs die je vandaag betaalt, is dat wel. Wees dus heel voorzichtig met teveel te betalen.

De enige manier om vandaag toch verder te gaan in aandelen en je hoofd helder te houden, is door jezelf los te koppelen van de huidige marktomstandigheden en met een nuchtere geest kijken naar de bedrijven zelf. Zo wordt je niet meegezogen in FOMO, maar wordt je ook niet verlamd van angst door de zeer dure prijzen voor aandelen die je toch niet wil kopen.

Tenslotte wil ik toch nog even de grafiek meegeven van de Buffett Indicator. Op de grafiek hieronder ziet u in de groene lijn de Buffett indicator, en zoals u kan zien heeft deze nog nooit zo duur gestaan. De blauwe lijn is na aanpassing voor het kapitaal van de FED, welke dus maar is blijven printen. Ook deze overstijgt nu het niveau van de dotcom bubbel.

Ook toen was niet de hele markt duur, maar bij een crash gaan ook de goedkope aandelen even mee lager.
  

600_sc59.jpg

    

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moest toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.