Drie heel eenvoudige, maar nuttige adviezen!

Ken jij Peter Lynch nog?

Vast wel.

lynch

Ergens in de vroege jaren 80 groeide hij uit tot een van de meest gerenommeerde beleggers ter wereld.

En daar is een bijzonder goeie reden voor. Toen hij in mei 1977 aan het roer kwam van het Fidelity Magellan beleggingsfonds, waren de activa amper 20 miljoen dollar. Ook toen slechts een peulschil voor een fonds.

Hij maakte het fonds tot het grootste ter wereld, met een fenomenale jaarlijkse return van 13,4%. Bijna bovenaards, en bijna niemand die het hem heeft voorgedaan!

Lynch slaagde in deze uitzonderlijke prestatie door een hele simpele principes toe te passen. Hij geloofde dat individuele beleggers een voordeel hadden op grote instellingen, aangezien de grote jongens niet konden of wilden beleggen in kleinere bedrijven die nog niet op de radar staan van analisten of fondsbeheerders.

Na zijn succes schreef Lynch verschillende boeken, waarin hij zijn formule uitlegde.

We zijn gek op deze boeken, en we onthouden drie belangrijke lessen:

1) Koop alleen wat je begrijpt

Volgens Lynch zijn onze grootste researchtroeven onze ogen, oren en ons gezond verstand. Lynch was trots dat verschillende van zijn goeie ideeën gekomen waren door rond te lopen in de supermarkt, of door met vrienden en familie te babbelen. Houd dus je zintuigen op scherp!

2) Doe altijd je huiswerk!

Een eerste indruk en een leuke impressie kunnen een goeie start zijn, maar alle goeie ideeën moeten worden uitgespit… met diepgaande research. De eenvoudige filosofie van Lynch betekent niet dat je op je lauweren kan rusten.

Daar hameren we bij SMART Capital ook al jaren op. Onze analisten spitten de jaarrekeningen uit, lezen alle updates over het bedrijf, spreken met het management als dat nodig is…

Je hebt er bijna een voltijdse baan mee. En dat klopt.

Wil jij daar als particulier zoveel tijd en energie insteken? Je hebt vast andere dingen te doen, niet? Laat het veldwerk over aan een specialist van SMART Capital. De rendementen zijn voor jou!

3) Beleg op lange termijn

Lynch heeft eens gezegd dat aandelen op een termijn van 10 tot 20 jaar vrij voorspelbaar zijn, buiten enkele onvoorziene omstandigheden. Of ze op een termijn van drie of vier jaar hoger of lager gingen, was voor hem puur gokwerk.

Lynch bleef steeds de bedrijven waarin hij belegde bestuderen, en zolang het verhaal niet veranderde, bleef hij gewoon zitten. Lynch deed niet aan market timing, of aan macro-research.

Hij deed ooit eens een studie om na te gaan of market timing een efficiënte strategie was. Nu bleek dat indien een belegger 1.000 dollar per jaar had belegd op het absolute hoogtepunt van het jaar tussen 1965 en 1995, die belegger een samengestelde rente van 10,6% zou hebben verdiend.

Als hij daarentegen steeds 1.000 dollar zou hebben belegd op de laagste beursdag van het jaar, zou hij 11,7% samengestelde rente hebben verdiend.

Een verschil van 1,1% per jaar. Is dat nu de moeite om steeds te gaan stressen over de markten? We dachten het niet.

Houd je niet bezig met kortetermijnschommelingen, kijk naar het grotere plaatje.

Daardoor kan je meer tijd besteden aan het zoeken naar fantastische bedrijven zoals ik er tientallen van in mijn Selectielijst heb.

Ik zal je zeggen waarover je wél moet stressen: over het feit dat de inflatie hoger is dan je spaarrekening.

Eergisteren verlaagde KBC de rente immers alweer tot amper 0,15%.

RENTE

Bron: De Tijd

De grafiek spreekt voor zichzelf: je spaargeld verliest zienderogen aan koopkracht.

Laat het niet gebeuren. Beleg in goeie bedrijven met een mooi dividend, en beleg op lange termijn.

Onze valuebenadering zorgt voor extra bescherming. Je koopt immers bedrijven die een euro waard zijn, en die je kan kopen voor 50 of 75 cent.

Op die manier heb je veel minder kans om geld te verliezen.

De aanpak van SMART Capital bewijst al 15 jaar z’n nut.

Veel nieuwkomers hebben slechte kopieën van ons blad in de markt gezet.

Blijf bij de échte valuebenadering, vertrouw op SMART Capital.

Intekenen kan HIER aan slechts €249.

Met één goeie tip heb je je abonnementsbijdrage meteen terugbetaald.

Een betere deal zal je niet vinden. Bevalt het je desondanks niet, dan betalen we je gewoon terug.

Met vriendelijke groeten,

Sam Hollanders

Hoofdredacteur