De beste geldtips van Buffett voor 2016 (+NIEUWE TIP!)

December is alweer enkele dagen oud, de Sint is ondertussen gepasseerd.

Hopelijk bracht hij ook voor u leuke cadeaus in uw schoen ;-)

Voor de goeie tips zorgen wij bij SMART Capital, dat weet u.

December is doorgaans een goeie maand voor aandelenbeleggers. Dat kun je zien op de onderstaande grafiek, van de Amerikaanse beurzen.

Het is vaak ook dé maand waarin beleggers goeie voornemens maken voor hun centen. Ze willen het beter doen dan het afgelopen jaar.

Aan wie kan je dan beter advies vragen dan aan Warren Buffett, de peetvader van het beleggen? Hij kan vaak met een kwinkslag uitstekend advies geven dat je enorm veel geld kan opbrengen
.
Hier onze zes tips van Buffett voor het volgende jaar!

1° Verlies nooit geld

Dat is de belangrijkste regel van Buffett. Regel nummer 1: verlies nooit geld. Regel nummer 2: vergeet nooit regel 1.

Dat is een no-brainer. Wanneer je een verlies maakt van 50%, moet je alweer 100% stijgen om break-even te draaien. Dat kan een hele tijd duren.

Buffett zegt hiermee eigenlijk: vermijd risico zoveel je kan. Buffett heeft zelf altijd risico’s zoveel mogelijk vermeden indien hij kon. Daarmee heeft hij ongetwijfeld een aantal zaken gemist, maar heel zeker ook grote verliezen kunnen vermijden. Doorheen de jaren heeft die value-benadering fenomenale returns opgeleverd.

Ook jij kan dat!

2° Krijg waarde aan een lage prijs

Klinkt simpel. Koop iets aan een lage prijs en verkoop het duurder. “De prijs is wat je betaalt, de waarde is wat je krijgt,” zei Buffett altijd.

Je kan dus inderdaad geld verliezen (en regel nummer 1 schenden) indien je meer betaalt dan iets waard is. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je aandelen koopt van hippe bedrijven zoals Tesla, Google, Amazon… Leuke bedrijven, maar vaak met een torenhoge waardering.

Zo moet het dus op lange termijn niet. De value-benadering heeft bewezen wél te werken.

Klik HIER en ik vertel je er alles over!

3° Kweek financieel gezonde gewoontes

“Het meeste gedrag is gewoonte,” zei Buffett eens tijdens een spreekbeurt aan universiteitsstudenten. Iedereen heeft wel gewoontes die hij wil doorbreken. Andere willen we dan weer aanleren.

Sparen is een van de belangrijkste gewoontes die je je moet eigen maken. “De grootste fout die je kan maken, is om niet fatsoenlijk te leren sparen,” zei Buffett. Zorg ervoor dat je aan het begin van de maand, wanneer je je loon gekregen hebt, automatisch een heel stuk op je spaarrekening zet.

Het andere deel dat je dan nog over hebt aan het eind van de maand, kan je in aandelen steken. Welk aandelen? De beste value-aandelen natuurlijk, of wat dacht je!

4° Zorg steeds voor voldoende cash

Buffett heeft in zijn beleggingsvehikel steeds ten minste 20 miljard dollar cash staan, en vaak een heel stuk meer. Dat geld kan hij te allen tijde gebruiken indien hij het nodig heeft.

Stel je eens voor dat je in 2009 geen cash zou hebben gehad. Beeld je dan eens in hoeveel spotgoedkope aandelen je dan zou hebben gemist! Dit is een heel risicoaverse strategie die ervoor zorgt dat je niet in de problemen geraakt wanneer je het geld het meeste nodig hebt.

Zorg ervoor dat je dus steeds in staat bent om te profiteren van marktdalingen. Houd een flink deel cash aan op je spaarrekening of kortlopende obligaties, die je steeds ten gelde kan maken.

Cash is voor een belegger wat zuurstof is voor een mens: je let er nooit op wanneer het aanwezig is, maar je merkt het zeker wel wanneer het wegvalt.

5° Investeer in jezelf

Je kan nooit een succesvolle belegger worden als lijf en leden niet gezond zijn. Je moet daarom zorg dragen voor je lichaam, werk zoeken dat je graag doet, en constant bijleren. “Alles wat je doet om je eigen talenten te ontwikkelen en jezelf waardevoller te maken, zal zich uiteindelijk in harde munt uitbetalen.” Die investeringen zal je in tienvoud terugverdienen, en die vaardigheden kan niemand nog van je afpakken.

6° Bepaal langetermijndoelstellingen

Een van de grootste fouten die mensen maken, is proberen te schieten op alles wat beweegt op de beurs. Markten zijn vandaag depressief en morgen euforisch, zo eenvoudig gaat dat nu eenmaal. Hierdoor komen mensen in de problemen terecht. Je moet ervoor zorgen dat je je hele leven je koopkracht laat toenemen.

Als het op beleggen aankomt, dan moet je absoluut voor de lange termijn gaan.

Ik heb het hier al verschillende keren aangehaald dat traden niets uithaalt. Op die manier maak je jezelf niet alleen nerveuzer dan hoeft, je mist ook het effect van de dividenden en de interest op lange termijn. Hoe vroeger je ermee begint, hoe beter.

Bedrijven met een lage waardering, en een goed businessmodel met een leuk dividend lijken me de beste opties.

Het probleem is dat je die niet zomaar vindt. Dat is onze taak bij SMART Capital.

Al meer dan 15 jaar zoeken wij de pareltjes er voor u uit.

In het laatste nummer dat je HIER kan downloaden hebben we weer een topper gevonden om in te spelen op de enorme groei van de markt voor uitzendkrachten. Als de economie herstelt, dan zal deze sector ook herstellen, daar kan je van op aan.

Het bedrijf heeft een lage waardering en de familie zit er nog voor een groot deel in.

Ik verwacht hier heel veel van, en het bedrijf ‘ticks all the boxes” als het op mijn strenge criteria aankomt.

Je wil deze jongste tip graag meteen kennen?

Download meteen het laatste nummer van SMART Capital!

Met vriendelijke groeten

Sam Hollanders
Hoofdredacteur