De markten dalen? 3 manieren om toch geld te blijven verdienen!

Beste belegger,

Dalende beurzen zijn nooit leuk, zeker niet als ze aan het begin van het jaar plaatsvinden. De sfeer is dan voor veel beleggers al meteen verpest.

Toch hoeft dat niet zo te zijn, zoals we in onze mailing van zondag uitlegden.

Heel wat lezers en abonnees stuurden ons afgelopen week, de slechtste beursstart in vele jaren, dan ook ongeruste mailtjes.

De teneur van die mailtjes was de volgende:

“Beste Sam, ik heb een mooie portefeuille opgebouwd in kwaliteitsaandelen, maar nu weet ik het even niet meer. Moet ik alles zomaar buitengooien? Ik sta nog mooi in de winst en heb op jullie aanraden sommige aandelen zelfs in 2009 gekocht aan een derde van de prijs. Graag jullie advies.”

Abonnee J.V. uit L.

Je voelt dat deze belegger eigenlijk wel weet wat hij moet doen, maar dat hij vecht met z’n eigen emoties.

Zo herkenbaar, zowel voor u als voor mij.

Als belegger moeten we allemaal door deze fase.

Het controleren van de eigen emoties is misschien wel het moeilijkste wat een belegger te doen staat.

We hebben hier drie korte en krachtige adviezen om in dergelijke beurstijden het hoofd meer dan koel te houden:

1) Houd voldoende cash aan!

cash

We raden nooit iemand aan om 100% belegd te zijn. Cash is voor een belegger een levensnoodzakelijke grondstof! Het geeft je flexibiliteit in je doen en laten. Het zou immers toch doodzonde zijn om mooie opportuniteiten in de markt te zien, maar er niet van kunnen profiteren? Zo deden Buffett en Graham het ook: ze loerden aandachtig naar de markten en wanneer ze een buitenkansje zagen, kochten ze.

2) Denk aan de dividenden!

dividend

Dividenden zijn méér dan de kers op de taart van elke langetermijnbelegger. Op lange termijn leveren ze zelfs twee derde van de totale return op. Elk jaar of elk kwartaal de dividenden op je rekening zien verschijnen, geeft je direct plezier van je inspanningen als belegger. Het laat je ook toe om de moeilijke tijden uit te zitten en cash te verzamelen om koopjes te doen. Zo krijg je een heel krachtig effect!

3) Denk aan het advies van Buffett en Templeton

bloodstreets

Succesvolle beleggers zoals Buffett en Templeton kochten nooit wanneer iedereen euforisch is. Zij kopen wanneer er bloed door de straten vloeit. Dat moet je systematisch en beredeneerd doen. Zo koop je nooit aan de hoogste koersen. Een bedrijf wordt op een week tijd heus niet 10% minder waard opeens!

Op die manier wordt het wél leuk om de koersen van je favoriete aandelen te zien dalen. Want op die manier kan je topbedrijven (bij)kopen aan lagere koersen.

Dat zet een extra hefboom op je rendement, want gezonde en rendabele bedrijven komen altijd weer boven water.

Je huiswerk maken is wel meer dan ooit belangrijk.

Daar willen wij u bij SMART Capital graag bij helpen.

Ons team en ikzelf staan 100% voor u beschikbaar om de beste aandelentips op te nemen in onze Selectielijst, zodat we u een sterke en evenwichtige portefeuille kunnen voorstellen.

Vraag vandaag nog het laatste nummer van SMART Capital op en laat u overtuigen. Heel veel beleggers gingen u de afgelopen 15 jaar al voor. Als je een abonnement neemt, krijg je ook toegang tot het volledige archief. Zo kan je zelf zien hoe we in het verleden tegen een bepaald aandeel aankeken.

U merkt het, we zijn geen eendagsvlieg, we zijn here to stay!

Als ons abonnement u niet bevalt, is een mailtje naar onze klantendienst voldoende om een volledige terugbetaling te vragen.

Maar we zijn zeker dat onze kennis en expertise u zullen helpen bij het opbouwen van een mooi vermogen.

Begin er vandaag al mee.

Teken HIER in.

Vriendelijke groeten,

Sam Hollanders
Hoofdredacteur SMART Capital