Wanneer ontwaken de beleggers uit hun roes?

 

Wanneer ontwaken de beleggers
uit hun roes?

  

Geachte heer/mevrouw,

 
Vorig jaar zagen we de beurzen even een flinke duik nemen. Op slechts één maand tijd tussen half februari en half maart ging er van de BEL20 van het hoogste tot het laagste punt bijna 39% af. De Eurostoxx ging in ongeveer dezelfde periode 38% lager en de S&P 500 ging 34% omlaag.

Samen met de lockdowns voor Covid-19 heeft deze crash een hele meute nieuwe beleggers naar de beurs gelokt. Het waanzinnig snelle herstel heeft hen ook een compleet vertekend beeld van de beurs opgeleverd, of toch zeker een groot aantal van hen.

De BEL20 herstelde van deze drie indexen het traagste en deed er een jaar en drie maanden over. De Eurostoxx stond op ongeveer een jaar terug op het hoogste niveau van voor deze crash en in Amerika deed de S&P500 er zelfs maar zes maanden over.

Veel van deze nieuwe beleggers zijn onder de indruk dat een stijging van 25% normaal is. De combinatie van dit herstel en de cryptomarkten maakt dat ze hun neus ophalen voor “normale” rendementen. Zij zoeken geen bedrijven meer die mooi kunnen groeien en verdubbelen op 5 of op 10 jaar, nee, zij zoeken beleggingen die X10 kunnen gaan. Op enkele jaren tijd als het moet, maar liefst binnen het jaar.

Een portefeuille die met 25% toeneemt op een jaar is niet uitzonderlijk, je hebt dit namelijk nodig om alle andere mindere periodes goed te maken. Een belegger die op lange termijn tussen de 10% en 15% jaarlijks rendement kan halen is geen goede belegger, hij of zij is een uitstekend belegger. Zet je verwachtingen niet te hoog.

Je kan het hen niet kwalijk nemen, zij zien net als wij dat de beurs blijkbaar niet mag dalen van de centrale banken en profiteren ervan.

Maar zij zijn niet de enigen waar ik me zorgen over maak. Er zijn ook heel veel beleggers met 10 jaar ervaring die eigenlijk nog niet weten wat het is om een echte crash mee te maken.

Ik noem wat vorig jaar met Corona gebeurde geen echte crash. Iedereen die toen actief was op de beurs was even verstomd door wat er gebeurde en toen we even met onze ogen knipperden was het herstel op de beurs al ingezet.

Er is dus een hele generatie die heeft horen vertellen van de dotcom bubbel en de grote financiële crisis, maar zelf nog nooit een echte crash hebben meegemaakt.

En voor de doe-het-zelf beleggers nog tot daar aan toe, maar er is nu ook een hele garde van analisten actief bij banken en beurshuizen met al meerdere jaren ervaring die dit nog niet hebben meegemaakt. Je zou nog echt gaan geloven dat bomen tot in de hemel groeien.

Om dit even allemaal goed in perspectief te plaatsen, geef ik even enkel langetermijngrafieken mee van deze drie indexen.
 

SP500 

Hierboven ziet u de afgelopen 30 jaar van de S&P500 in grafiek. Het zal u opvallen dat de Dotcom bubbel en crash, alsook de financiële crisis nog kleine heuveltjes lijken in vergelijking met de steile klim die begon in 2009.

Waar ik vooral op wil wijzen is dat deze crashes veel trager verliepen dan die enorme snelle crash vorig jaar (en eind 2018 ook een kleintje).

Ook het herstel daarna verliep veel trager en moeizamer. Het is één ding om uw portefeuille op een maand in elkaar te zien storten met meer dan 30%. Dit zorgt voor paniek en verlamming, wat in dit geval een geluk was. Het is iets helemaal anders om over weken uw portefeuille te zien dalen, dat kruipt veel meer in je hoofd en zal eerder aanzetten tot verkopen.

Je zal na zo’n ervaring ook veel minder snel geneigd zijn om opnieuw te kopen, dan wanneer je ziet dat op enkele weken het grootste deel van je portefeuille al hersteld is.

De tweede grafiek is van de BEL20 over diezelfde 30 jaar. Zoals je ziet staat deze nog steeds onder de piek van voor de grote financiële crisis, wat te verklaren is door het grote gewicht van de banken voordien in deze index.
 

BEL20 

Het geeft ook een algemener beeld van een trage crash na de dotcom en aanslagen in Amerika. Ook het herstel na de financiële crisis verliep een pak moeizamer.

En ondanks dat deze niet zo’n parabolische stijging kent sinds 2009 zien we nog steeds dat de crash en herstel vorig jaar bijzonder snel verliep.

Ook hier zie je dat wie na 2009 startte en al meer dan 10 jaar actief is, wel een correctie kent, maar geen crash.

En tenslotte nog de grafiek van iets meer dan 20 jaar (sinds het ontstaan) van de Eurostoxx. Ook hier zien we de boom en bust van dotcom en financiële crisis duidelijk en kunnen we opnieuw zien dat er sinds 2012 een quasi onafgebroken stijging was met uitzondering van het dipje eind 2018 en de flashcrash door Corona.
  

EUROSTOXX600 

Ook bij deze index geen beeld zoals in Amerika en pas recent werd de hoogste piek van tijdens de dotcom crisis, bijna 20 jaar, terug bereikt. Aan de ene kant ben ik heel blij dat de recente Coronacrash weer geen hele generatie van de beurs verdreven heeft zoals wel eerder het geval was eind jaren ‘90 en misschien ook wel tijdens de financiële crisis.

Aan de andere kant ben ik angstig dat er nu beleggers zijn die denken te kunnen leunen op 10 jaar ervaring maar waar essentiële ervaring van omgaan met zo’n crash nog steeds ontbreekt.

Door value beleggers wordt wel eens gezegd dat op korte termijn er geen correlatie is tussen goede beleggingsbeslissingen en de beleggingsresultaten.

Je kan enorm veel geld verdienen op de beurs door slechte beslissingen te nemen, of kunnen we het geld pompen in AMC die dan stratosferisch stijgt een goede beslissing noemen? En dan hou ik het nog beschaafd, want er zijn nog heel wat andere zaken waar ik mij grote vragen bij stel.

Op lange termijn zullen goede beleggingsbeslissingen echter wel de bovenhand nemen. En bij die goede, doordachte beslissingen is voor mij essentieel het oog op het risico.

Risico is echter al tien jaar van ondergeschikt belang en tien jaar kunnen we nog moeilijk korte termijn noemen.

En dan stel ik me de vraag, wanneer gaan beleggers ontwaken uit de roes, waar ze zijn ingebracht door de lage rentes en het monetaire beleid, en zullen ze beseffen dat risico wel degelijk een heel belangrijke factor is.

Ik hou mijn hart vast voor de impact op de beurs wanneer dat gebeurt, en kan enkel hopen dat we op dat moment niet opnieuw een hele generatie verliezen op de beurs.
 

DE MARKT VANDAAG

Ondertussen ben ik het zelf al behoorlijk beu om steeds maar te wijzen op de hoge waarderingen van de beurzen. Ik kan me voorstellen dat u dit ook beu bent om het te lezen. 

Maandelijks geef ik u de zogenaamde Buffett Indicator mee, die de marktkapitalisatie van de bedrijven vergelijkt met het bruto nationaal product. Deze blijft maar stijgen. Niet enkel voor Amerika, waarvan u de afbeelding krijgt, maar ook in alle andere landen.
  

600_sc78.jpg

  
Verwar echter mijn waarschuwing voor deze hoge waardering niet met een voorspelling voor een crash. Ik kan wel voorspellen dat er een crash zal komen, dat is namelijk eigen aan de bewegingen van de beurs, maar wanneer deze er komt, dat weet ik niet. Dat weet niemand.

Het steeds hameren op de hoge waarderingen is eerder een waarschuwing dat indien u belegt in zaken die zo duur geprijsd staan, u in de toekomst lage opbrengsten moet verwachten.

En dat geldt niet enkel voor de beurs. Als u vandaag een opbrengsteigendom koopt met een verwacht brutohuurrendement van 3%, dan zet u zichzelf daar ook jaren op vast. Inflatie kan u dan wel een handje helpen, maar u kan dit steeds maar met vertraging doorrekenen en over het verschil tussen netto en bruto aan deze lage rendementen wil ik het dan nog niet hebben.

Op de beurs ga ik er dan ook vanuit dat u kwalitatief sterke bedrijven koopt. Als u degelijke bedrijven koopt, dan zal u zelfs aan de koersen vandaag binnen 20 jaar tevreden terugkijken, tenminste als u niet net op een dieptepunt gedwongen wordt om te verkopen.

Enkel bij bedrijven van povere kwaliteit is een crash een echt risico op permanent verlies van kapitaal.

Maar laten we het uitstekende bedrijf Lotus Bakeries als voorbeeld nemen. Laten we veronderstellen dat het de groei van 12% in winst welke het kon halen in de afgelopen vijf jaar, nog voor 10 jaar in de toekomst kan verder zetten.

Ondanks dat deze stijging in winst gemeten in vijfjarige periodes al aan het verminderen is gedurende vijf jaar, wat niet abnormaal is omdat het bedrijf ook steeds groter wordt en procentueel in dezelfde mate blijven groeien daardoor ook steeds moeilijker is.

Maar laat ons dus uitgaan van een 12% jaarlijkse groei over de komende tien jaar, ofwel nog eens meer dan x3 zal gaan in deze periode.

Aan de huidige koers van Lotus zou je jezelf dan mogen verwachten aan een rendement van 6,5% over de komende tien jaar op uw belegging. Niet slecht natuurlijk voor een belegging die door iedereen als niet erg risicovol wordt bekeken.

Maar hoe zeker ben je van die groei over de komende 10 jaar? Is deze niet te hoog voor een bedrijf dat steeds groter wordt? En wat kan er nog allemaal gebeuren met het bedrijf waardoor de groei zou vertragen, of de marges kunnen dalen? De kans op meer dan 6,5% rendement is heel klein. De kans dat je rendement lager uitkomt is heel groot.

Als je je met een belegging in Lotus al vast pint op 6,5% over de komende tien jaar, als alles meezit, dan moeten andere beleggingen al flink wat meer rendement halen om af te kunnen tikken op een 9% of 10% rendement voor de hele portefeuille.

Als je het aandeel bezit, dan zou ik niet verkopen, maar kopen is de dag van vandaag ook niet aan de orde. Pas als ik 10% of meer aan rendement mag verwachten zal ik, zelfs zo’n topbedrijf als Lotus, pas overwegen te kopen.

Ik blijf het tot in den treure herhalen, de prijs die je betaalt doet ertoe.

       

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moest toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop, dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.