Nieuwe TIP: een goedkope én defensieve sector!

Je weet dat we bij SMART Capital graag op zoek gaan naar bedrijven die het in alle omstandigheden goed kunnen doen. Met andere woorden, bedrijven die zich niet al te veel hoeven aan te trekken van de economische conjunctuur.

Landbouw is een van die sectoren. Wel, binnen de landbouwsector heb ik een subsegment gevonden dat NOG interessanter is op dit moment.

Het verhaal dat de wereldbevolking tegen 2050 9 miljard mondjes zal moeten voeden, dat ken je ondertussen wel. Er moet steeds meer voedsel geproduceerd worden. Tegelijkertijd betekent dit ook een verderzetting van de urbanisatie (mensen verhuizen naar de steden) en het landbouwareaal neemt af.

Enorme vraag

Daardoor zal er de komende jaren enorm veel behoefte zijn aan meststoffen. Zij zorgen er niet enkel voor dat de gewassen essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen, ze zorgen er ook voor dat de output van de boerderijen toeneemt. De beste meststoffen zorgen er trouwens voor dat planten beter water aanhouden en hun wortels steviger worden.

Meststoffen zijn aanwezig in 40 tot 60% van de wereldwijde voedselbevoorrading, aangezien ze ervoor zorgen dat de bodem na elk oogstseizoen weer wordt verrijkt.

Kalium top

Kalium is een van de beste meststoffen die er zijn. De hoge prijzen hebben echter te veel nieuwe projecten doen ontstaan, hier zal even een uitdunning in moeten plaatsvinden. De enorme concurrentie die hiermee is ontstaan duwt de prijzen van kalium naar het laagste peil in tien jaar.

Volgens Amerikaanse studies zal de wereldwijde productiecapaciteit van kalium tegen 2015 61 miljoen ton bereiken, een forse toename tegenover de 55 miljoen ton die werd geproduceerd in 2014. In 2015 bedroeg de totale consumptie van kalium voor alle soorten gebruik 36 miljoen ton, een cijfer dat tegen 2018 naar verwachting zal toenemen tot 38 miljoen ton.

Je ziet hier op de grafiek de forse jaarlijkse groei in de verschillende werelddelen. Vooral in de snel groeiende landen is er veel nood aan kalium. Het feit dat deze landen nu in een dipje zitten, verandert daar helemaal niets aan.

kalium

Vonken voor dit aandeel!

Je voelt het al komen: een sterke aanhoudende vraag over vele jaren, een krap aanbod… dat moet vonken geven!

En inderdaad, dat is ook wat we verwachten bij SMART Capital.

• We zijn erg enthousiast over deze sector, die beantwoordt aan al onze criteria:
• Ondergewaardeerd
• Tijdelijk uit de gratie
• Defensief
• Inspelend op een langetermijnthema (voeding en landbouw)

De afgelopen jaren zijn in deze sector, door de hoge prijzen, heel wat (minderwaardige) bedrijven bijgekomen. Die mindere goden zijn er nu allemaal aan het uitgaan.

Want dat is een van de strenge wetten van het kapitalisme: wanneer er te veel geïnvesteerd wordt, zie je allerlei bedrijven opstaan die hiervan proberen te profiteren.

Alleen de sterkste blijven over. Dat is een natuurlijk zuiveringsproces.

Als gevolg hiervan worden de bedrijven die het sterkst zijn en zich het beste kunnen aanpassen, nog sterker. Darwinisme ten top!

Daarom is het volgens ons bij SMART Capital zelden een beter moment geweest om dit topbedrijf op te nemen in portefeuille.

Kijk, ik ga heel transparant met je zijn, iets wat veel uitgevers van beleggingsbladen niet doen met hun lezers en abonnees.

Ik heb zelf het aandeel dat we hier besproken op dit moment in mijn persoonlijke portefeuille.

En zoals je kan raden, ben ik héél selectief.

Dat ik m’n eigen geld hierin investeer, wil toch iets zeggen, nee?

Ik wil deze kennis graag met je delen, maar die is enkel weggelegd voor abonnees, dat begrijp je wel.

Gelukkig is abonneren bijzonder makkelijk, en helemaal niet duur.

Met één goeie tip zoals deze heb je het abonnementsgeld meteen terugverdiend.

Klik HIER en ontdek dit aandeel, en vele andere.

Dinsdag, in het volgende nummer, bespreken we dit aandeel van naaldje tot draadje.