Mijmering over waarde

 

Mijmering over waarde

  

Geachte heer/mevrouw,

 
Misschien is het ingegeven door het samenstellen van het SMART Pennie Rapport, of misschien is het door deze verhitte beurzen en uitspraken die ik lees van andere beleggers, maar ik had de afgelopen weken enkele mijmeringen over het waarderen van bedrijven.

Bij SMART Pennies gaan we voor berekende gokjes en dus echt puur op koerswinst, niet zozeer in het verhaal van een kwaliteitsbedrijf om voor lange tijd bij te houden. Dat doen we ook bij wat ik Value Plays noem. Bedrijven die gewoon te goedkoop zijn en waar we in de eerste plaats rekenen op koerswinst.

Daarentegen lees ik steeds meer commentaren op fora van beleggers dat je gewoon kwaliteitsbedrijven moet kopen en deze voor altijd bijhouden.

En wie kan daar tegen zijn? Het kopen van kwaliteitsbedrijven zal veel miserie besparen bij heel wat beleggers. Zoals ik al eerder heb aangegeven, ben ik ook voorstander van deze kwaliteitsbedrijven, en zoek ik deze ook constant voor onze portefeuille, maar niet aan eender welke prijs. Als je deze te duur betaalt, dan leg je je eigenlijk op voorhand vast aan een lager rendement.

De waarde van een bedrijf definiëren we als de waarde van de toekomstige kasstroom dat het bedrijf ons kan opleveren, verdisconteerd naar de huidige waarde.

In die kasstroom zit dan het dividend dat ze ons als aandeelhouder uitbetalen en ook het geld dat opnieuw wordt ingezet voor groei. Als het een kwalitatief bedrijf is dat hoge rendementen kan realiseren en nog kan groeien, dan hebben we eigenlijk graag dat het dat geld zoveel mogelijk intern investeert en zo weinig mogelijk uitkeert.

Dit zijn het type bedrijven waarvan Buffett zegt: dat zijn favoriete periode om deze te houden “voor altijd” is. Dit gevoel hebben wij ook bij onze kwaliteitsbedrijven in de portefeuille en ook bij de Holdings en GVV’s.

Maar als we deze bedrijven echt van plan zijn om voor altijd bij te houden, wat is dan de waarde van deze bedrijven voor ons als belegger? Moeten we dan nog steeds de waarde bepalen aan de hand van de toekomstige kasstromen voor het bedrijf?

Als we nooit kunnen profiteren van de meerwaarde van de aandelen die de ingehouden cashflow oplevert, omdat we nooit verkopen, heeft dit dan ook echt waarde voor ons?

Of moeten we de waarde van deze “voor altijd” bedrijven gaan bepalen op wat wij er als belegger uithalen, de dividenden? Is de waardering van “voor altijd” bedrijven dan niet best op basis van een dividend discount model te maken?

Het gekke effect zou zijn dat je met deze waardering kwalitatieve bedrijven die kunnen groeien door te herinvesteren lager zou gaan waarderen dan bedrijven die op het einde van hun groei zijn en hun cash uitkeren.

Het is dus een redenering die niet klopt, maar toch blijft de vraag, wat heb je er aan als belegger dat je wel steeds rijker wordt omdat de aandelen in waarde toenemen, maar dat je zonder te verkopen, geen gebruik kan maken van deze toegenomen rijkdom?

   

DE MARKT VANDAAG

Zoals u van bovenstaande intro al kan uitmaken, voel ik me steeds meer loskomen van de huidige gang van zaken op de financiële markten.

Crypto die als grap gestart zijn die miljarden waarderingen krijgen. NFT’s die verkocht worden voor gigantische sommen. Zelfs Wout van Aert gaat hier geld uit kloppen door drie van zijn overwinningen te verkopen. Ik ben benieuwd hoe ze dit binnen een tien of twintig jaar gaan uitleggen in de economische handboeken.

Maar ook in aandelen blijven we op bedrijven zoals Tesla stoten dat waanzinnige waarderingen krijgt op steeds krommere redeneringen en nu ook concurrent Rivian die $127,8 miljard geprijst staat op de beurs. Dit is een bedrijf zonder omzet terwijl Stellantis aan ongeveer de helft noteert met een omzet van €113 miljard.

Tussen al die gekte, de klimaathysterie en de blijvende Coronapaniek trek ik mezelf steeds meer terug van het nieuws en wentel ik mezelf in mijn eigen vertrouwde omgeving van het bekijken van bedrijven, het lezen van jaarverslagen en het opvolgen van bedrijfsnieuws.

Waar het vroeger soms moeite kostte om de focus daar op te houden en niet mee te gaan in de waan van de dag, lijkt dit nu een automatisme of zelfs een beschermingsmechanisme te worden.

Wat de beurzen doen, kan me steeds minder schelen, dus dat de Buffett Indicator steeds hogere hoogtes bereikt, doet me enkel nog maar hoofdschuddend toekijken.  

600_sc85.jpg

Uit de markt stappen is geen optie omdat je niet weet hoe de toekomst zal evolueren. Dat er een crash komt is zeker, maar of deze er komt voor of na dat inflatie een deel van je vermogen in cash heeft weggevreten, is een vraag die ik niet kan beantwoorden.

Er is maar één oefening die ik regelmatig maak en dat is kijken of ik mentaal bestand ben tegen een portefeuille die gedeeld door drie zou gaan vanaf dit huidige niveau.

Kan ik het verteren dat mijn aandelen met 60% of 70% zouden zakken in prijs?

Dat is waar ik me mee bezighoud. En indien ik bij een bedrijf dit niet zou kunnen verdragen, dan neem ik liever vandaag dan morgen afscheid. De enige manier om hier bestand tegen te zijn is overtuigd zijn van de waarde.

We leven in uitzonderlijke tijden, maar ook dat is niets nieuws. Ook in 1999 waren er heel gekke zaken te vinden op de beurs waar alles met dotcom in de naam direct naar ongekende hoogtes sprong.

Maar aan de andere kant konden er ook hele mooie winstgevende bedrijven gekocht worden tegen bodemwaarderingen. Ook vandaag vinden we nog steeds koopjes. Het is moeilijker met de verstoring van de cijfers door Corona, maar ze zijn er nog steeds.

       

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moest toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop, dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.