Focus op deze twee zaken

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Focus op deze twee zaken

  

 
Er is wat aan het veranderen op de beurzen. Er wordt terug meer gekeken naar risico’s, of zo lijkt het toch met de af en toe flink rode dagen.

Een deel van de aandelen die veel te fors waren opgelopen zijn ondertussen al tientallen procenten gezakt, maar dat wil niet zeggen dat ze ook goedkoop zijn geworden.

Naast de oorlogsdreiging in Oekraïne is er nog een flinke stoorzender op de markt, en dat is de fors opgelopen inflatie.

De inflatie loopt op door verschillende zaken. In de eerste plaats is het natuurlijk logisch dat als je maar geld in het systeem blijft pompen, er op den duur iets gaat gebeuren. Ik denk dat we dat vooral zien in de oplopende prijzen van grondstoffen en energie.

In de meer dagdagelijkse zaken denk ik dat een flink deel van de inflatie ook toe te schrijven is aan de gevolgen van Corona. Over de afgelopen twee jaar hebben grote delen van de economie een tijd plat gelegen en tot op vandaag valt soms productie stil in fabrieken of heeft ze vertraging door de quarantaine regels en zieken. Tel daarbij de verstoring van de logistieke keten en het is compleet.

Vandaag zie je op sommige producten, die vroeger gewoon direct te verkrijgen waren, verwachte levertijden van 6 maanden of meer. Als dat de situatie is, dan weet je dat de vraag het aanbod overstijgt en dat de prijs zal oplopen.

Het eerste deel van de inflatie is permanent, het tweede deel is dat volgens mij niet. Maar hoeveel van de prijsstijging, veroorzaakt door de verstoringen in de productie en logistieke keten zullen ook permanent worden, gewoon omdat het kan?

Daarnaast zien we ook prijsstijgingen in producten en diensten waar ik mezelf sterk vragen bij stel of hun kosten ook wel degelijk in dezelfde mate zijn gestegen. Er zijn hier en daar ook prijsverhogingen, omdat de mensen het nu toch gewoon zijn dat prijzen stijgen, waarom er dan niet van profiteren als leverancier/producent?

Moeten we ons gaan schrap zetten voor een inflatie zoals in sommige Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen? Ik denk dat niet. Het probleem dat we vandaag zien is globaal over de euro, dollar, yen en renminbi heen. Dit is niet op te lossen door je munt te devalueren, want dan volgen de andere munten gewoon mee.

Waar ik wel met enige angst naar kijk, is het feit dat de centrale banken deze inflatie eigenlijk niet kunnen tegenhouden. Normaal zouden ze om de inflatie te temperen de rentes moeten verhogen tot minimaal gelijk aan de inflatie. Maar dat kan uiteraard niet met al de overheden die ongelooflijk diep in de schulden steken.

Er wordt dan vaak naar de maatregelen gewezen die genomen zijn met Corona. Er was geen andere keuze is dan te horen. Maar dat is weer typisch politiek, want het probleem van de oplopende schulden van de overheden is al veel langer bezig. Dat ze geen enkele financiële terughoudendheid hebben en er mee wegkomen dankzij het korte geheugen van de mensen is iets wat me behoorlijk stoort, maar het is ook een situatie waar we als belegger mee zitten en mee moeten omgaan.

Vorig jaar in juni schreef ik een artikel over inflatie. De uiteindelijk conclusie was, dat toen voluit te gaan beleggen om de inflatie te counteren er eigenlijk op neer zou komen dat je op dat ogenblik door te veel te betalen, je de inflatie die nog ging komen eigenlijk al betaalde.

Deels zie ik dat vandaag nog zo, maar een aantal excessen zijn al wel wat verminderd sindsdien. Niet dat ik al genoeg opportuniteiten zie om al mijn cash al aan het werk te zetten, maar het ziet er al beter uit dan toen.

Een lange introductie om tot het punt te komen dat ik hier wil maken. Volgens mij zijn er vandaag bij het beleggen 2 zaken heel belangrijk, en als je deze juist hebt, dan zal je resultaat van je beleggingen volgens mij op 10 jaar tijd wel goed komen, ongeacht of je misschien net wat teveel betaalt.

Het eerste is Pricing Power. Koop enkel bedrijven die hun prijzen kunnen verhogen zonder dat ze daarmee marktaandeel of klanten verliezen.

Het tweede zijn beheersbare schulden. Er wordt vaak gedacht dat bij inflatie het goed is om schulden te hebben, want je gaat die schulden met goedkoper geld kunnen aflossen.

Daar zit een bepaalde waarheid in, maar enkel als je als bedrijf jouw prijzen even snel, of liefst sneller kan laten stijgen dan de inflatie. Als je daarentegen met vertraging maar de prijzen kan verhogen, dan gaan eerst jouw kosten flink toenemen en ga je extra werkkapitaal nodig hebben, en mogelijks extra schulden moeten aangaan. Als dan daarbovenop de rente ook nog eens stijgt, dan ontsporen de schulden vaak heel snel.

Met andere woorden, inflatie is niet altijd een cadeau voor bedrijven of mensen met schulden, enkel wanneer de schulden beheersbaar zijn en je genoeg veiligheidsmarge hebt om eventueel nog extra schulden aan te gaan, of hogere intresten te betalen, zal inflatie op termijn in je voordeel werken.

In zijn brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway in 1981 vergeleek Warren Buffett inflatie met een lintworm.

Tijdens een sterke inflatie zal de lintworm elke dag zijn deel van de calorieën (het geld van een bedrijf) opeisen en consumeren. En vermits hij groeit, zal dit elke dag meer zijn.

Tijdens inflatie stijgt de nood aan werkkapitaal van een bedrijf. De aankoop van nieuwe voorraden kost meer, net als de vervanging van productiegoederen en vaste activa zoals fabrieken, machines, auto’s,... Gewoon om hetzelfde aantal eenheden (producten of diensten) te kunnen leveren als het jaar voordien, is er meer geld nodig.

Slechte bedrijven zullen dan ook al de cash die ze kunnen in hun business moeten houden, gewoon om te kunnen overleven. En overleven is iets waar elk organisme naar streeft, ook een bedrijf.

Hoe zwakker het bedrijf, hoe meer geld deze lintworm zal opeten van het geheel. Heel kapitaalintensieve bedrijven die net voor hele grote investeringen staan bijvoorbeeld.

Op den duur blijft er niets meer over voor dividenden, onderzoek en ontwikkeling, groei,...

Het rendement dat ze realiseren op het eigen vermogen, of op het kapitaal, moet hoog genoeg zijn. Met een rendement van 7% als ook de inflatie 7% is, kom je er niet om je aandeelhouders even rijk te houden.

Voor ons verandert er niets. Wij streven er in alle markten naar om bedrijven met beperkte schulden te hebben en voldoende pricing power. 

    

DE MARKT VANDAAG

Zoals ik hierboven reeds schreef, zien we dat de markt verandert. Een halfjaar geleden was de enige weg blijkbaar omhoog, maar vandaag voel je aan de beleggers dat ze stilaan ook rekening beginnen houden dat een beurs kan dalen.

In sommige segmenten zien we al enorme terugvallen van de koers, maar dat wil nog niet zeggen dat die bedrijven ook goedkoop zijn.

In het grotere geheel zien we eigenlijk nog maar net een knikje in de forse overwaardering komen. Er is nog een lange weg te gaan voor we kunnen zeggen dat “de beurs” in haar geheel terug normaal geprijsd is, laat staan goedkoop.

Als belegger krijg je soms het gevoel tussen hamer en aambeeld te zitten. Aan de ene kant voel je de druk om je cash aan het werk te zetten. Niet alleen omdat cash niets opbrengt, en soms zelfs nog geld kost, maar vooral de inflatie jaagt ons op.

Ik blijf echter deze grafiek maand na maand meegeven om er op te wijzen dat we in een uitzonderlijke periode zitten, waarin alles al vele jaren eigenlijk te duur is.
   

600_sc91.png 

Je kan niet zomaar eender wat kopen, je moet selectief zijn in wat je koopt én wat je ervoor betaalt. Als je niet op die juiste opportuniteit kan wachten en vandaag wil beleggen, wees dan selectiever in wat je koopt, dan in wat je betaalt.

Dit klinkt misschien vreemd van iemand die zichzelf als waardebelegger bestempelt, en ik zal het ook niet over mijn hart krijgen ergens teveel voor te betalen, maar als je een langetermijnhorizon hebt, zal je je meer pijn doen als belegger door slechte kwaliteit te kopen, dan door iets teveel te betalen.

       

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moest toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop, dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.